Πιο κοντά στη θεραπεία για τον διαβήτη 1

Επιτυχής εμφύτευση κυττάρων (σε πειραματόζωα) που παράγουν ινσουλίνη

Επιτυχής εμφύτευση κυττάρων (σε πειραματόζωα) που παράγουν ινσουλίνη

Βρέθηκε, επιτέλους, μία αποτελεσματική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1; Μία τέτοια θεραπεία μπορεί να βρίσκεται πλέον πολύ κοντά, απαντούν ερευνητές από το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ και άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια, που κατάφεραν να εμφυτεύσουν με επιτυχία -σε πειραματόζωα- κύτταρα τα οποία παράγουν ινσουλίνη και να σταματήσουν την ασθένεια για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών!

Μεταξύ των ερευνητών είναι και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Νταγκ Μέλτον, ο οποίος είχε ταχθεί στην ανακάλυψη της θεραπείας του διαβήτη 1 από τότε που την εμφάνισε ο γιος του! Ο ίδιος ο καθηγητής Μέλτον, μαζί με άλλους επιστήμονες, ήταν που δημιούργησε κύτταρα από τα λεγόμενα «νησίδια του Langerhans» του παγκρέατος, τα οποία έλαβε και καλλιέργησε από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Μετά την εμφύτευσή τους σε πειραματόζωα, τα κύτταρα όχι μόνο παρήγαγαν ινσουλίνη, αλλά συνέχισαν να το κάνουν για διάστημα 174 ημερών, όσο διήρκεσε η έρευνα.

Ρόλο-κλειδί στη διαδικασία έπαιξε η επικάλυψη των κυττάρων αυτών με ένα υλικό που προέρχεται από το λεγόμενο «καφέ φύκι», το οποίο εμπόδισε τον οργανισμό να αποβάλλει το μόσχευμα. Μάλιστα, στην αρχή οι ερευνητές δημιούργησαν ένα αρχείο από 800 παράγωγα του συγκεκριμένου φυκιού, από τα οποία επέλεξαν τελικά εκείνο που περιείχε διοξείδιο της τριαζολο-θειομορφολίνης (TMTD), καθώς παρατηρήθηκε πως είχε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Υλικό

Εφόσον δεν είχε χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο υλικό, ο οργανισμός θα αντιδρούσε σχηματίζοντας ουλώδη ιστό, με αποτέλεσμα τελικά τα εμφυτευμένα κύτταρα να αχρηστεύονταν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Medicine and Nature Biotechnology», με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ερευνας για τον Νεανικό Διαβήτη (JDRF). Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο στον τομέα της έρευνας του JDRF Τζούλια Γκρίνσταϊν: «Αυτές οι θεραπείες έχουν στόχο τη μακροπρόθεσμη ανεξαρτησία από την ινσουλίνη». Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου ΜΙΤ Ντάνιελ Αντερσον δήλωσε ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα, ενώ σημείωσε πως δουλεύουν σκληρά, ώστε σύντομα αυτή η τεχνολογία να φτάσει και στους ασθενείς.


30.01.2016 espresso weekend m

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ