Πώς γίνεται αόρατος ο ιός της γρίπης!

Ερευνητές βρήκαν την πρωτεΐνη που παρέχει «κάλυψη» πριν την «επίθεση»

Τον «μανδύα αορατότητας» της γρίπης ανακάλυψαν επιστήμονες, εξηγώντας πώς ο συγκεκριμένος ιός καταφέρνει να κρυφτεί από το ανοσοποιητικό σύστημα και να εξαπλωθεί προτού ο οργανισμός προλάβει να περάσει στην αντεπίθεση.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι γνωστό ότι έχει την ικανότητα να εντοπίζει τους ιούς και να ειδοποιεί τον οργανισμό κάθε φορά που μια ίωση εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα του Aarhus University της Δανίας, ο ιός της γρίπης έχει τη δυνατότητα να ξεγελάει το ανοσοποιητικό και να περνάει απαρατήρητος κατά την είσοδό του στα κύτταρα, χάρη σε μια πρωτεΐνη που του προσφέρει κάλυψη. Με αυτόν τον τρόπο προλαβαίνει να εξαπλωθεί προτού το ανοσοποιητικό τον αναγνωρίσει ως απειλή και αρχίσει την καταπολέμησή του.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον μηχανισμό δράσης της γρίπης, όταν εξέθεσαν ανθρώπινα κύτταρα σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη του ιού, σε συνθήκες εργαστηρίου, διαπιστώνοντας ότι αυτά ήταν λιγότερο ικανά να αμυνθούν εναντίον της γρίπης. «Αυτό μας δείχνει ότι ο μηχανισμός αναγνώρισης του ανοσοποιητικού συστήματος όπου επιχειρεί να εισβάλει η γρίπη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ικανότητα του οργανισμού να αμυνθεί» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Christian Holm, υπογραμμίζοντας ότι όσο περισσότερα γνωρίζουν οι επιστήμονες σχετικά με τους λόγους που καθιστούν έναν ιό πιο επικίνδυνο τόσο ευκολότερα μπορούν να αναπτύξουν νέες θεραπείες.

Αυτοάνοσα

Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε υγιή κύτταρα και ιστούς του οργανισμού προκαλώντας χρόνια φλεγμονή. «Η ανοσοκατασταλτική δράση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης μπορεί πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών γι’ αυτές τις ασθένειες, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερδραστήριο. Με την καταστολή των αντιδράσεών του, τα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν» πρόσθεσε ο Holm, ο οποίος επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη αυτής της πτυχής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ