Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2025

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Είναι ευτυχία και ευλογία αυτή...

«Είναι ευτυχία και ευλογία η συγκυρία αυτής της σειράς»,...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

«Σκυταλοδρομία» προσφοράς με τη dream team του ΑΝΤ1

Για περισσότερα από 35 χρόνια ο ΑΝΤ1 ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά  βάζει παράλληλα και στο επίκεντρο της αποστολής του την κοινωνική προσφορά.

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

«Ενοχες» για άνοια οι τροφές δυτικού τύπου

Σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης «πυροδοτούν» την εκδήλωση της νόσου

Σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης «πυροδοτούν» την εκδήλωση της νόσου


Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ως καταλύτες στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της άνοιας έχουν επισημανθεί από σειρά επιστημονικών ερευνών, όμως για πρώτη φορά μελέτη καταγράφει και τεκμηριώνει με πειραματικές μετρήσεις την επίδραση της υψηλής σε λιπαρά «δυτικού τύπου» διατροφής στην εκδήλωση του Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Jackson Laboratory του πανεπιστημίου Tufts υπέβαλαν δύο ομάδες πειραματόζωων (μία ομάδα υγιών και μία ομάδα με γονιδιακή αλλοίωση που προσομοιάζει στα συμπτώματα της αρχούμενης άνοιας) στη δυτική διατροφή, που συνδυάζει υψηλές ποσότητες ζωικών παραγώγων και λιπαρών και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές τροφές, για διάστημα δύο έως οκτώ μηνών (αντιστοιχεί στη μέση ηλικία του ανθρώπου).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ερευνητών πανεπιστημίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Nature Scientific Reports, η δυτική διατροφή, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής άσκησης, συμβάλλει στην εκδήλωση της άνοιας στο 25% των περιπτώσεων.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση τροφών του δυτικού διατροφικού μοντέλου οδήγησε σε δραματική αύξηση της ανοσοποιητικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο των πειραματόζωων και ειδικότερα στην υπερβολική παραγωγή νέων ανοσοκυττάρων -μικρογλοίων- και λεμφοκυττάρων που μπορεί να περάσουν στον εγκέφαλο ως αντίδραση στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βασική πρωτεϊνη

Η αύξηση των μικρογλοίων και των λεμφοκυττάρων επιφέρει την αύξηση μιας βασικής πρωτεΐνης που ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η λεγόμενη TREM2 έχει συνδεθεί άμεσα με την εκδήλωση και την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών νόσων καθώς και με την εξάπλωση της βήτα-αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο. Τα νέα πειράματα του Tufts απέδειξαν την αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης αυτής έπειτα από μακροπρόθεσμη κατανάλωση τροφών του δυτικού διατροφικού μοντέλου.
Η έρευνα έρχεται να ενισχύσει διαπιστώσεις προηγούμενων επιστημονικών μελετών, που υποστηρίζουν ότι η δυτική διατροφή συνδέεται μακροπρόθεσμα με την ανάπτυξη περιφερικών φλεγμονών, όπως και άλλων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες η αυξημένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού κάνει τον οργανισμό ιδιαίτερα ευάλωτο στην εκδήλωση του Αλτσχάιμερ.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...







Μποζουκια Αθηνα