Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Σταματούν με άβαταρ φωνές που βασανίζουν σχιζοφρενείς

Πρωτοποριακή μέθοδος βάζει τέλος στις παραισθήσεις τους.

Τέρμα στις φωνές που βασανίζουν τους σχιζοφρενείς φιλοδοξούν να βάλουν Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι δοκιμάζουν νέα μέθοδο αντιμετώπισης καταστάσεων που φέρνουν στους ασθενείς στα όριά τους. Η μέθοδος, εκτιμούν οι ψυχολόγοι, θα μπορούσε να βοηθήσει τους σχιζοφρενείς να ελέγχουν ή και να σταματούν τις βασανιστικές φωνές που ακούν αφού έρθουν αντιμέτωποι με το… άβαταρ που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι στον υπολογιστή τους. Οι μέχρι στιγμής δοκιμές, στις οποίες μετείχαν δεκαέξι ασθενείς, αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές, καθώς σχεδόν όλοι τους ανέφεραν μείωση της συχνότητας με την οποία άκουγαν φωνές αλλά και της σοβαρότητας του άγχους που τους προκαλούσαν.

Στο πρώτο στάδιο της «θεραπείας» ο ασθενής δημιουργεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μια εικονική ταυτότητα, ένα άβαταρ, επιλέγοντας το πρόσωπο και τη φωνή της «οντότητας» που πιστεύει ότι του μιλάει. Στη συνέχεια το σύστημα συγχρονίζει τα χείλη του εικονικού προσώπου με τη φωνή του, επιτρέποντας σε έναν θεραπευτή να μιλάει στον ασθενή, μέσω του άβαταρ, σε πραγματικό χρόνο. Ο θεραπευτής ενθαρρύνει τον ασθενή να αντιμετωπίσει τη φωνή και σταδιακά τον μαθαίνει να ελέγχει τις παραισθήσεις του. «Μολονότι οι ασθενείς αλληλεπιδρούν με το άβαταρ σαν να ήταν πραγματικός άνθρωπος, επειδή το έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να τους βλάψει, σε αντίθεση με τις φωνές που συχνά απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν ή θα κάνουν κακό στους ίδιους και στις οικογένειές τους» εξήγησε ο καθηγητής Τζούλιαν Λεφ. «Η θεραπεία βοηθά τους ασθενείς να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και το θάρρος να αντιμετωπίσουν το άβαταρ και τον διώκτη τους» πρόσθεσε. Ο Λεφ είπε πως οι ίδιοι οι ασθενείς δηλώνουν ότι οι φωνές είναι το χειρότερο από όλα τα συμπτώματα της πάθησής τους.

Τρεις από τους ασθενείς που μετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι μέχρι τότε άκουγαν φωνές για διάστημα από 3,5 έως και 16 χρόνια, σταμάτησαν να τις ακούν εντελώς. Οι ερευνητές ηχογραφούσαν τις συνεδρίες και έδιναν αντίγραφα στους ασθενείς, «έτσι ώστε ουσιαστικά είχαν έναν θεραπευτή στην τσέπη τους, σε μορφή MP3, και μπορούσαν να τον ακούσουν οποιαδήποτε στιγμή τους παρενοχλούσαν οι φωνές» πρόσθεσε ο Λεφ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...