Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Καρμανιόλα για κοινωνία και ενημέρωση

Η εισφορά των εργαζομένων στα ΜΜΕ, η λύση που προτείνεται και τι θα συμβεί αν εφαρμοστεί το όριο του 20% σε βάρος των λειτουργών του Τύπου με την κατάργηση του αγγελιόσημου

Η εισφορά των εργαζομένων στα ΜΜΕ, η λύση που προτείνεται και τι θα συμβεί αν εφαρμοστεί το όριο του 20% σε βάρος των λειτουργών του Τύπου με την κατάργηση του αγγελιόσημου

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ξεσήκωσε τον δημοσιογραφικό κλάδο είναι το περίφημο αγγελιόσημο και η κατάργησή του, όπως περιγράφεται ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η κατάργησή του επιβάλλεται από τη μνημονιακή δέσμευση που θέλει να αποτελέσουν παρελθόν όλοι οι κοινωνικοί πόροι (φόροι υπέρ τρίτων), οι οποίοι αποτελούσαν έσοδο για τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι ένας τέτοιος κοινωνικός πόρος καταργήθηκε από την 1/1/2015 και μετά στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και είχε ως αποτέλεσμα το Ταμείο να αδυνατεί πλέον να καταβάλλει μερίσματα, τα οποία κινδυνεύουν με νέο πετσόκομμα κατά 32,5%, το λιγότερο…

Το αγγελιόσημο θεσμοθετήθηκε το 1967, ως αντικαταστάτης του λαχείου που υπήρχε ως τότε, για να καλύψει τις δαπάνες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ, που χορηγεί ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Αποτελεί μια επιπλέον επιβάρυνση την οποία καλείται να καταβάλλει ο διαφημιζόμενος ως ποσοστό της δαπάνης, για να διαφημιστεί σε κάποιο δημοσιογραφικό έντυπο ή σε ραδιοτηλεοπτικό μέσο. Το έσοδο που προκύπτει πρέπει θεωρητικά να αποδίδεται από τους εργοδότες προς το Ταμείο, για να μπορεί έτσι το τελευταίο να καλύπτει τις τρέχουσες δαπάνες του. Ενδεχόμενη κατάργησή του θα προκαλούσε άμεσο πρόβλημα κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και χορήγησης επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ σε περίπου 18.500 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ταμείου.

Οι ανάγκες του Ταμείου

Η λύση που προτείνεται στον νόμο για το Ασφαλιστικό είναι ότι στο εξής οι δημοσιογράφοι θα καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, που θα ανέρχονται στο 20% του εισοδήματός τους, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Για την ακρίβεια στο ΙΚΑ η εισφορά ανέρχεται στο 6,67% για τους εργαζομένους και στο 13,33% για τους εργοδότες, στο σκέλος της συνταξιοδοτικής κάλυψης. Ως τώρα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ κατέβαλλαν το δικό τους μερίδιο εισφοράς (κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 8%) και το υπόλοιπο ποσό καλυπτόταν από το αγγελιόσημο. Αν στο εξής εφαρμοστεί το όριο του 20% και στον δημοσιογραφικό κλάδο, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί μαζικά έμμεση περικοπή μισθών, καθώς εν μέσω κρίσης η «εύκολη λύση» είναι οι εργοδότες να αυξήσουν την παρακράτηση εισφοράς στο ήδη καταβαλλόμενο ποσόν, κατά αντίστοιχο ποσοστό. Μοιάζει με «όνειρο θερινής νυκτός» να ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας ότι θα βρεθούν εργοδότες που θα αυξήσουν τον μισθό στους εργαζομένους, έτσι ώστε μετά την παρακράτηση που θα πρέπει να γίνει το αποτέλεσμα, δηλαδή το καθαρό ποσό, να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα…

Με δεδομένο επίσης ότι η ανεργία που βιώνει ο κλάδος κινείται στα επίπεδα του 50%, ενώ η εισφοροδιαφυγή κάνει θραύση, είναι προφανές ότι χωρίς το αγγελιόσημο είναι εξαιρετικά δύσκολη έως πρακτικά αδύνατη η εξασφάλιση των απαιτούμενων ετήσιων εσόδων για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ σε περίθαλψη, επικούρηση και χορήγηση εφάπαξ βοηθημάτων.

Κρατήσεις, περικοπές και όποιος αντέξει!

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και υπερψηφίστηκε. Τι θα ισχύσει για τις συντάξεις και ποια άρθρα καταργούνται

Αλλαγές επί το δυσμενέστερο στο ανώτατο πλαφόν για καταβολή μιας σύνταξης, στην αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο θα γίνεται η έκπτωση προς τους νέους επιστήμονες περιλαμβάνει τελικά το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και υπερψηφίστηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, η βασικές συνιστώσες του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνουν την ένταξη όλων των Ταμείων στον νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), διατηρούνται, όπως επίσης και η δημιουργία εισφοράς 20% για όλους τους ασφαλισμένους (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες).

Επίσης, παραμένουν οι διατάξεις εκείνες που οδηγούν στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, για συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ και άνω (2-40%, ανάλογα με τον φορέα ασφάλισης), όπως και τα άρθρα που οδηγούν σε νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, που όμως καταλήγει σε μειώσεις κατά 15% μεσοσταθμικά. Παραμένει και το άρθρο που προκαλεί αναδρομικές περικοπές από την αρχή του έτους στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) κατά 32,5% τουλάχιστον.

Το πλαφόν

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή οριοθετεί το πλαφόν για μία σύνταξη στα 2.000 ευρώ, από 2.304 που ήταν στη διαβούλευση. Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει κρατήσεις υπέρ υγείας και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ουσιαστικά, το καθαρό ποσό είναι στα 1.820 ευρώ, με συνέπεια να επηρεάζονται έτσι περίπου 4.000 συνταξιούχοι. Το πλαφόν για το άθροισμα συντάξεων παραμένει στα 3.000 ευρώ καθαρά, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν και στο αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου που είχε τεθεί σε διαβούλευση.

Καταργείται, επίσης, η εξαίρεση των βουλευτών από τον ΕΦΚΑ, που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Επιπλέον, εξειδικεύεται και η έννοια της «ασφαλιστικής οφειλής» για την έκπτωση εισφορών που προβλέπεται στους νέους επιστήμονες (50% για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης για ετήσια εισοδήματα 7.000 ευρώ έως 13.000 ευρώ). Η έκπτωση αυτή θα καταβάλλεται ως οφειλή από τους ασφαλισμένους έως τη λήξη του εργασιακού τους βίου, κατά το 1/5 για κάθε έτος έκπτωσης και μόνο για όσους είχαν πάνω από 18.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.
Επίσης, το όριο των 55 ετών για τις συντάξεις χηρείας τίθεται και για τη χορήγηση του μερίσματος από το ΜΤΠΥ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται στο εξής θα πρέπει να συμπληρώσουν το 55ο έτος ηλικίας για να λάβουν το συγκεκριμένο μέρισμα.
Επίσης, καταργούνται τα δύο άρθρα που προέβλεπαν τη σύσταση εταιριών για τη διαχείριση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων αποτιμάται σε σημερινές τιμές στα επίπεδα των 19 δισ. ευρώ.

Η «θολή» πρόταση από τον Κατρούγκαλο για το αγγελιόσημο

katougalos poesi

Λύση με πολλά θολά σημεία είναι εκείνη που προτείνει το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με την κατάργηση του αγγελιοσήμου στα ΜΜΕ, προσπαθώντας αφενός να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των θεσμών, αφετέρου τα αιτήματα των ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ, που θέλουν να διατηρηθεί «ζωντανό» το Ταμείο τους. Στο πλαίσιο αυτό, η λύση που προτείνει το υπουργείο Εργασίας είναι -σε πρώτη φάση- το αγγελιόσημο να διατηρηθεί έως τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για το Ασφαλιστικό. Μάλιστα, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, ώστε να γίνει εξάμηνη η διατήρηση του αγγελιοσήμου, ο κ. Κατρούγκαλος στην επιστολή προς τους θεσμούς επέμεινε για τρίμηνη επέκταση.

Εργοδοτική εισφορά

Ακολούθως, μετά τη λήξη της τρίμηνης περιόδου «χάριτος» για το αγγελιόσημο, ο κ. Κατρούγκαλος πρότεινε να προκύψει μια εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά, η οποία όμως θα αποτελεί πάλι ποσοστό, από τη διαφημιστική δαπάνη – έστω και μειωμένη συγκριτικά με τώρα. Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα έσοδο για τον ΕΔΟΕΑΠ που θα καλύπτει το 30% του σημερινού. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατό το Ταμείο να είναι βιώσιμο στο σκέλος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μόνο. Οι τομείς της επικούρησης και του εφάπαξ θεωρείται δεδομένο από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα μεταφερθούν στον ΕΤΕΑΕΠ. Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, αναμένονται πολύ μεγάλες μειώσεις, αφού υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων δημοσιογράφων που λαμβάνουν πάνω από 800 ευρώ τον μήνα επικουρική σύνταξη.
Στο σκέλος της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, το υπουργείο Εργασίας επιμένει να εντάξει και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...