Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

Η Μαρίνα Ασλάνογλου μιλά για τον ρόλο της στις «Ψυχοκόρες» του ANT1!

Τη στιγμή που η ταλαντούχα ηθοποιός Μαρίνα Ασλάνογλου περιοδεύει...

Οι Βρετανοί έστειλαν για τσάι τον Σόιμπλε

Με το δημοψήφισμα τόλμησαν το Brexit και προκάλεσαν «σεισμό» στην Ευρώπη! Υπό παραίτηση ο Ντ. Κάμερον

Σαν τους Αγγλους αιχμαλώτους πολέμου, που οδηγούμενοι από την έννοια της τιμής, της τάξης και του καθήκοντος, ανατίναξαν τη γέφυρα του ποταμού Κβάι, στην ομώνυμη ταινία-αριστούργημα του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιν, οι Βρετανοί χθες όχι μόνο τίναξαν στον αέρα τη δική τους ιδιότυπη γέφυρα που τους αλυσόδενε με την Ενωμένη Ευρώπη, αλλά τόλμησαν με το Brexit να βάλουν βόμβα στα θεμέλια του σάπιου κι ετοιμόρροπου ευρωπαϊκού οικοδομήματος!

Οι Βρυξέλλες χθες αποκοιμήθηκαν ήσυχες (!) με το Bremain να προηγείται οριακά (52%-48%) με βάση το αποτέλεσμα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου YouGov, που μετέδωσε λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης το Sky News.

Και οι αγορές -πριν πάθουν… νευρική κρίση συμπαρασύροντας στα τάρταρα τη στερλίνα- αρχικά πανηγύριζαν για το «αποτέλεσμα σταθερότητας» που προέκυπτε από το βρετανικό δημοψήφισμα. Μόνο που ο λαός της Βρετανίας, ο οποίος δεν είχε πει την τελευταία του λέξη, αποφάσισε τελικά να στείλει τον Σόιμπλε και τη σκληρή οικονομική πολιτική του για… τσάι, με ποσοστό 51,9% υπέρ της εξόδου.

Από πολύ νωρίς το πρωί της Παρασκευής οι πολιτικοί και οι οικονομικοί μετασεισμοί συνέχιζαν να κλυδωνίζουν την Ε.Ε. Ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν το πρώτο θύμα, καθώς χαρακτηριζόταν πια ως «ο μαθητευόμενος μάγος που έχασε το δημοψήφισμα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποχρεώθηκε με δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής να δηλώσει πως τελεί υπό παραίτηση λέγοντας ότι το Λονδίνο χρειάζεται «νέα ηγεσία» και δίνοντας ορίζοντα τον Οκτώβριο – ως τότε όμως θα μείνει στη διακυβέρνηση της χώρας. «Ρωτήσαμε τον λαό και η βούλησή του θα γίνει σεβαστή» τόνισε.

Ποιος θα διεκδικήσει την ηγεσία στους Συντηρητικούς τώρα; Η συζήτηση μένει να γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά όλα τα βλέμματα πέφτουν πρωτίστως στον Μπόρις Τζόνσον, τον πρώην δήμαρχο Λονδίνου και προβεβλημένο στέλεχος των Τόρις, που είχε από την αρχή συνταχθεί με το Brexit.Οι κλυδωνισμοί που προκαλεί στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό το Brexit όμως δεν επηρέασαν μόνο τον Κάμερον. Προβλήματα στην αντίπερα πολιτικά όχθη έχει και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πιο διχασμένοι από ποτέ

Στελέχη του κόμματος των Εργατικών, που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Bremain, αμφισβητούν ανοιχτά τις ηγετικές ικανότητες του πρόσφατα εκλεγέντος Τζ. Κόρμπιν.

Οι εξελίξεις στο πάλαι ποτέ Ηνωμένο Βασίλειο, που βγαίνει πιο πληγωμένο και πιο διχασμένο από ποτέ μετά το δημοψήφισμα, το οποίο αποτελεί «το πιο δύσκολο διαζύγιο στον κόσμο», όπως το χαρακτήριζε ο οικονομικός Τύπος, θα είναι ραγδαίες.

Το ίδιο ραγδαίες θα είναι και οι εξελίξεις στην ακρωτηριασμένη νέα Ευρώπη των «27». Ηδη έχει ξεκινήσει συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τόσο στο εσωτερικό του Νησιού όσο βέβαια και στην ηπειρωτική Ευρώπη. Κι αν οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να βιώσουν νέα ανάλογα σοκ κι αλλού, θα πρέπει να πείσουν το Βερολίνο ότι η αδιέξοδη οικονομική πολιτική τακτική μόνο νέα exits μπορεί να φέρει.

04.06 espr.weekend 260x160

eq324rtqwer 2Οταν δάκρυσε η πρώτη κυρία

«Εσπασε» η Σαμάνθα Κάμερον στο άκουσμα της ανακοίνωσης της παραίτησης του συζύγου της Ντέιβιντ Κάμερον από την πρωθυπουργία.

Η πρώτη κυρία της Βρετανίας, η οποία ήταν φανερά φορτισμένη από την αρχή της ομιλίας του Κάμερον έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, δεν κατάφερε τελικά να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

eq324rtqwer 1Ανγκελα Μέρκελ: «Μαχαιριά στην ενότητα»

Μετά την αρχική ανησυχία και την αμηχανία έναντι της ανατροπής των δημοσκοπήσεων και της επικράτησης του Brexit, το ευρωπαϊκό μπλοκ πέρασε στην αντεπίθεση και ζήτησε την έναρξη της διαδικασίας εξόδου άμεσα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας υποστήριξε ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν πότε θα υποβάλουν επίσημα αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε., αλλά αυτή η περίοδος αβεβαιότητας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. «Οι Βρετανοί θα πρέπει οι ίδιοι να εκκινήσουν τη διαδικασία, αλλά η περίοδος αβεβαιότητας πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο σύντομη» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε «είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι μακρές.

Η Ανγκελα Μέρκελ (φωτό) μίλησε για «μαχαιριά στην ευρωπαϊκή ενότητα». Αφού εξέφρασε τη βαθιά λύπη της, παρότρυνε τα κράτη-μέλη να διατηρήσουν «μια στενή και δίκαια σχέση» με τη Μεγάλη Βρετανία.

Πάντως η Ισπανία δεν τήρησε καν τα προσχήματα και έσπευσε να προτείνει στο Λονδίνο «συγκυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ για να διατηρηθεί η πρόσβαση του Βράχου στην Ε. Ε..

Το Γιβραλτάρ παραχωρήθηκε από την Ισπανία στη Βρετανία το 1713 και έκτοτε η Μαδρίτη ζητεί συστηματικά την επιστροφή του στην ισπανική κυριαρχία, θεωρώντας το αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Παραμονή» ψήφισαν οι νέοι, «αυτονόμηση» οι ηλικιωμένοι

H κοσμοπολίτικη, κοινωνικά φιλελεύθερη Βρετανία ηττήθηκε από το πιο συντηρητικό κομμάτι της χώρας, που ανησυχεί πολύ για τη μετανάστευση.

Αυτή είναι η ανάλυση στην οποία κατέληξε ο ειδικός εκλογολόγος Τζον Κάρτις έχοντας μελετήσει τη γεωγραφική αλλά και την ηλικιακή κατανομή των ψήφων.

Λονδίνο, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., αλλά η Ουαλία και μεγάλες περιοχές της Αγγλίας, ειδικά οι πρώην βιομηχανικές περιοχές του Βορρά, όπου ζουν πολλοί δυσαρεστημένοι πρώην εργάτες, τάχθηκαν υπέρ του Brexit.

«To δημοψήφισμα ανέδειξε το κοινωνικό και πολιτισμικό χάσμα ανάμεσα στο Λονδίνο και στην αγγλική επαρχία» συνοψίζει ο Κάρτις, που προσθέτει ότι το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τα υψηλά επίπεδα ευρωσκεπτικισμού στα πρώην προπύργια των Εργατικών στον Βορρά αλλά και στις αγροτικές περιοχές της ανατολικής Αγγλίας, όπου έχουν παρατηρηθεί πολλές αφίξεις ξένων εργατών από την ανατολική Ευρώπη.

Και η ηλικία όμως έπαιξε τον δικό της ρόλο. Οι πιο νεαρής ηλικίας ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., ενώ οι πιο ηλικιωμένοι υπέρ της αυτονόμησης. Ο Κάρτις πάντως επιμένει ότι αυτό που βάρυνε περισσότερο και επέφερε τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην εκλογική στάση ήταν το μορφωτικό επίπεδο.

«Ενα από τα βασικά μηνύματα στις έρευνες κοινής γνώμης ήταν ότι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν πιο θερμοί οπαδοί της παραμονής στην Ε.Ε. σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλό επίπεδο γνώσεων» καταλήγει.

Party time και στα πρωτοσέλιδα!

eq324rtqwer 3
Με έκτακτες
εκδόσεις στις 5 τα ξημερώματα και πανηγυρικούς τίτλους κατέγραψαν το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος οι βρετανικές εφημερίδες. «Είμαστε έξω!» ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της «Daily Mail», συνοδευόμενου από τη φωτογραφία του ακροδεξιού ηγέτη Νάιτζελ Φάρατζ σε στιγμή έντονου πανηγυρισμού. Ακριβώς ίδιος τίτλος και για την «Daily Mirror», η οποία, ωστόσο, επέλεξε για εικονογράφηση ένα πρόσωπο με ζωγραφισμένη τη βρετανική σημαία, ενώ πιο συγκρατημένη ήταν η free press «Metro», που συμπεριέλαβε φωτογραφίες με τις αντιδράσεις των δύο στρατοπέδων, με τίτλο «Οδεύουμε προς Brexit». Μακράν πιο ευφάνταστος ο τίτλος της «Sun», που έκανε ένα έξυπνο λογοπαίγνιο με τη φράση «See EU later» («Ε.Ε., τα λέμε αργότερα»).

Τραμπ: Φανταστικό

«Φανταστικό» είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: «Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικό. Είναι φανταστικό, οι Βρετανοί πήραν πίσω τον έλεγχο της χώρας τους με την ψήφο τους υπέρ της αποχώρησής της από την Ε.Ε.» τόνισε. Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι ότι έκανε τη δήλωση αυτή από τη Σκοτία, η οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., κατά την άφιξή του στο Τέρνμπερι, στη δυτική ακτή της Σκοτίας, για τα εγκαίνια ενός θερέτρου για γκολφ. Πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο ίδιος θα έκλινε προς την αποχώρηση από την Ε.Ε. 

«Βασιλικός» Μπέ(ι)λας

Ο Ουαλός Γκάρεθ Μπέιλ, ο Βρετανός πλάγιος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, δεν θα θεωρείται πλέον κοινοτικός παίκτης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία διαχωρισμού της Βρετανίας από την Ε.Ε., δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες κινούνται ελεύθερα στις 28 χώρες-μέλη της, ενώ χρειάζονται σύμβαση εργασίας για να παραμείνουν σε διαφορετική χώρα από την πατρίδα τους μετά την πάροδο τριών μηνών. Η «Βασίλισσα» έχει ήδη τρεις παίκτες εκτός Ε.Ε., όπως επιτρέπουν οι κανονισμοί και το Brexit τής δημιουργεί ένα πρόβλημα, με δεδομένη την πρόθεση της Ρεάλ να προσφέρει στον Μπέιλ μακροπρόθεσμη ανανέωση συμβολαίου ως το 2023. Ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός σύλλογος που θα αντιμετωπίσει ανάλογο θέμα με αυτό του Ουαλού ποδοσφαιριστή.

Γκάζι για τους δασμούς

Την αδασμολόγητη πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε., μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, παρότρυνε τη βρετανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin Αντι Πάλμερ. Δήλωσε μάλιστα: «Αναγνωρίζουμε την απόφαση και την κυριαρχία της δημοκρατίας, δεδομένου [όμως] ότι η Βρετανία μπορεί τώρα να υπόκειται σε νέους εμπορικούς δασμολογικούς φραγμούς, αναμένουμε την ανάγκη για πρόσθετη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα μεσοπρόθεσμα». Για τον λόγο αυτόν «η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα και να εξασφαλίσει μια συμφωνία με την Ε.Ε., η οποία διασφαλίζει τα συμφέροντα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας». Ο Πάλμερ πρόσθεσε ακόμη ότι μια πιο αδύναμη λίρα αναμένεται να «αντισταθμίσει εν μέρει» την αυξημένη αστάθεια που αναμένεται να παρατηρηθεί.

Απειλούν τα «τέρατα»

Να χτυπήσουν με επιθέσεις την καρδιά της Ευρώπης, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ώστε να παραλύσει η ήδη μουδιασμένη από το Brexit Ευρώπη, καλεί τους μαχητές της η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Πανηγυρίζοντας για την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι τζιχαντιστές εκφράζουν τη χαρά τους για τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο, τη διάσπαση και όλες τις συνέπειες που θα επιφέρει στην Ε.Ε. το Brexit. Οπως αναφέρει η «Daily Mirror», οι τζιχαντιστές από το κανάλι τους καλούν για επιθέσεις στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες προκειμένου να «παραλύσουν» την Ευρώπη. Βρετανοί στρατιωτικοί αρχηγοί έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει μια «σοβαρή και άμεση απειλή για τα θέρετρα διακοπών σε όλη την Ευρώπη» από τρομοκρατικές ομάδες όπως το ISIS.

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...