Ενας 20χρονος διαδηλωτής νεκρός – Οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη την Τουρκία – Εκκλήσεις στον Ερντογάν για τερματισμό της αστυνομικής βίας
Ο πρώτος «μάρτυρας» του ξεσηκωμού για τα δέντρα της πλατείας Γκεζί, που έκρυβαν το… δάσος της δυσφορίας για την πολιτική Ερντογάν, είναι ο 20χρονος Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης που φέρεται να είχε εμπλοκή και στην ομάδα χάκερ RedHack group. Ο νεαρός άνδρας είχε υποστεί σοβαρά τραύματα από ταξί που έπεσε πάνω στην ομάδα διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης, ο οδηγός του ταξί προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων ακόμη διαδηλωτών, ο ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το περιστατικό, για το οποίο σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο φέρει απόλυτη ευθύνη η τουρκική κυβέρνηση, αποκαλύπτει την εμπλοκή πλέον και φανατικών στον πόλεμο που μαίνεται στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας. Αυτό εξάλλου παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνοντας με νόημα: «Κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%».
Στο Twitter, δε, πληθαίνουν οι καταγγελίες για ένοπλους «πολίτες» που επιτίθενται στους διαδηλωτές και τους ξυλοκοπούν μέχρι αναισθησίας, αλλά και για προβοκάτσιες της Αστυνομίας. Φωτογραφίες που ανέβηκαν στα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πυρπολημένα ΑΤΜ που όπως αναφέρεται, κάηκαν από την Αστυνομία ώστε να κατηγορηθούν οι διαδηλωτές. Οι πολίτες «επιστρατεύουν» facebook και Twitter προκειμένου να παρακάμψουν τη λογοκρισία αλλά και τη σιωπή των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, πραγματοποίησαν ογκώδη πορεία διαμαρτυρίας προς τα κεντρικά γραφεία της κρατικής τηλεόρασης που δεν μεταδίδει τίποτα για τις διαδηλώσεις.
Χθες η καρδιά των διαδηλώσεων, που έχουν εξαπλωθεί στις 67 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, χτυπούσε στην πλατεία Κιζιλάι της Αγκυρας, όπου είχαν συγκεντρωθεί χίλιοι διαδηλωτές, κατά κύριο λόγο μαθητές και φοιτητές. Η Αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος που ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Παράλληλα βρισκόταν σε εξέλιξη καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να γίνουν ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον ξένο Τύπο των αιτημάτων των διαμαρτυρόμενων, αλλά και ψήφισμα που καλούσε τον Τούρκο πρωθυπουργό να βάλει τέλος στην αστυνομική βία.
Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η ρήξη κορυφής και το Ιντερνετ… απειλή!
Ρήξη στις σχέσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρνει η αντίδραση του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος πήρε ξεκάθαρη θέση κατά του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Ο τελευταίος φαίνεται να έχει απολέσει την ψυχραιμία του. Αν και ταξίδεψε στο Μαρόκο, θέλοντας να υποβαθμίσει την κρίση, δεν δίστασε να «χρεώσει» στα social media τον ξεσηκωμό των πολιτών. Ο Τούρκος πρόεδρος ωστόσο δήλωσε πως οι διαδηλώσεις είναι μέρος της δημοκρατίας. «Δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο εκλογές» είπε ο Γκιουλ και χαρακτήρισε «φυσιολογικό» αντιρρήσεις και διαφορετικές απόψεις να εκφράζονται με διαφορετικούς τρόπους εκτός εκλογικής διαδικασίας.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ερντογάν, με τις οποίες καλούσε σε ηρεμία τον κόσμο. Εσπευσε, δε, να υποστηρίξει πως οι διαμαρτυρίες είναι έργο ακραίων στοιχείων κι έχουν οργανωθεί από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ χαρακτήρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «απειλή για την κοινωνία». «Υπάρχει τώρα μια απειλή που ονομάζεται Twitter. Τα καλύτερα παραδείγματα ψεμάτων μπορεί να βρει κανείς εκεί» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Τέλος απέδωσε τις διαμαρτυρίες στην τάση ορισμένων, που δεν μπορούν να νικήσουν στην κάλπη το κυβερνών κόμμα, να το καταφέρουν αυτό με τέτοιες μεθόδους. Τη στιγμή που ο Ερντογάν επικαλέστηκε τη δημοκρατία, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία που διέρρευσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας Turkcell δέχτηκε πιέσεις από την κυβέρνηση να μπλοκάρει τις επικοινωνίες στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ, κάτι που όμως διαψεύστηκε λίγη ώρα αργότερα από εκπρόσωπό της. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν «έκαψε» με τους πρόσφατους χειρισμούς του την πιθανότητα εκλογής του στην προεδρία της χώρας μετά τη λήξη της πρωθυπουργικής του θητείας. Οπως ανέφεραν, αν κάτι διαφοροποιούσε την πλατεία Ταξίμ από την πλατεία Ταχρίρ μέχρι σήμερα ήταν η αποχή των εργατικών σωματείων από τις διαδηλώσεις, κάτι όμως που δεν ισχύει πλέον με τη 48ωρη προειδοποιητική απεργία που ξεκινά από σήμερα η ένωση των εργατικών σωματείων του Δημοσίου.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ