Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Είναι ευτυχία και ευλογία αυτή...

«Είναι ευτυχία και ευλογία η συγκυρία αυτής της σειράς»,...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

«Σκυταλοδρομία» προσφοράς με τη dream team του ΑΝΤ1

Για περισσότερα από 35 χρόνια ο ΑΝΤ1 ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά  βάζει παράλληλα και στο επίκεντρο της αποστολής του την κοινωνική προσφορά.

Μεσογειακή διατροφή για γερή καρδιά

Τα αποτελέσματα παγκόσμιας διάσκεψης και η επταετής έρευνα σε άτομα με ιστορικό

Τα αποτελέσματα παγκόσμιας διάσκεψης και η επταετής έρευνα σε άτομα με ιστορικό

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και είναι πολύ καλύτερη από τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Ινστιτούτου Neuromed, σύμφωνα με την οποία εκείνοι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και έλαια είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, όπως το βοδινό.

Μιλώντας σε παγκόσμια διάσκεψη για τις καρδιακές παθήσεις στη Ρώμη, ο κορυφαίος ειδικός στις καρδιοπάθειες, καθηγητής Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο εξήγησε πως έως σήμερα οι έρευνες είχαν επικεντρωθεί στον γενικό πληθυσμό που αποτελείται κυρίως από υγιείς ανθρώπους. Αντίθετα, η νέα μελέτη ασχολήθηκε με εκείνους που υπέφεραν ήδη από καρδιαγγειακή νόσο, θέλοντας να διαπιστώσει αν η μεσογειακή διατροφή αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή και για τη συγκεκριμένη ομάδα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1.200 άτομα με ιστορικό καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και φραγμένων αρτηριών για χρονικό διάστημα επτά ετών και πλέον. Κατά την περίοδο αυτή 208 ασθενείς πέθαναν, ωστόσο διαπιστώθηκε πως εκείνοι που ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή δεν βρίσκονταν στη λίστα με τους αποθανόντες.

Λιγότερες πιθανότητες

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Ιταλός καθηγητής ανέφερε πως όσοι ασθενείς έκαναν διατροφή που βασιζόταν στις αρχές της μεσογειακής είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σχέση με εκείνους που ήταν μακριά από αυτό το διατροφικό πρότυπο.

Την ίδια ώρα, μία άλλη έρευνα, του Sunlight, Nutrition, and Health Research Center στο Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζει πως η δυτικού τύπου διατροφή, που περιέχει πολλά λιπαρά, γλυκά, κόκκινο κρέας και πρόχειρο φαγητό, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Η νέα έρευνα, αφού μελέτησε τα διεθνή δεδομένα παρακολούθησης της νόσου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας στο μισό, σε σχέση με τη δυτική. Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα που αφορούν διατροφές χωρών όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νιγηρία, οι οποίες έχουν επίσης ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα







Μποζουκια Αθηνα