Βιονικό μάτι χαρίζει όραση!

Η εφεύρεση επιστημόνων από την Αυστραλία που θα επιτρέπει στους τυφλούς να διακρίνουν αντικείμενα και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα!

Οραση σε ανθρώπους που την έχουν σχεδόν απολέσει υπόσχεται επαναστατική ανακάλυψη Αυστραλιανών, που φαίνεται πως θα κόψουν πρώτοι το νήμα της έρευνας για τη δημιουργία βιονικού ματιού. Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Αρμστρονγκ, παρουσίασαν το πρωτότυπο του βιονικού ματιού, εκτιμώντας πως θα βοηθάει όσους δεν έχουν όραση να κινούνται καλύτερα στον χώρο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν η προσπάθεια στεφθεί τελικώς με επιτυχία, το «βιονικό μάτι» θα βοηθήσει ανθρώπους που χαρακτηρίζονται legaly blind (δηλαδή έχουν όραση που είναι μικρότερη του ενός εικοστού) ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν έως και το 85% της όρασής τους.

Η συσκευή θα εξεταστεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2014 και οι δημιουργοί της ελπίζουν ότι θα την εξελίξουν τόσο ώστε οι χρήστες της να έχουν τελικώς τη δυνατότητα να διαβάζουν μεγάλα γράμματα. Μέχρι τότε όμως φιλοδοξία των ερευνητών είναι να δώσουν τη δυνατότητα στους τυφλούς να αποκτήσουν εύκολη κίνηση στον χώρο του σπιτιού τους ώστε να έχουν μίνιμουμ αυτονομία κίνησης.

Πώς λειτουργεί

Η συσκευή αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα η οποία προσαρμόζεται σε σκελετό γυαλιών και ένα μικροτσίπ το οποίο εμφυτεύεται στον εγκέφαλο του τυφλού. Οι εικόνες που συλλαμβάνονται από την κάμερα μετατρέπονται σε σήματα, τα οποία μεταδίδονται στο μικροτσίπ. Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, τα μικροτσίπ θα εμφυτεύονται με τη μορφή μικροσκοπικού πλέγματος απευθείας στην επιφάνεια του οπτικού φλοιού, στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του ασθενούς, με μια επέμβαση την οποίοι οι ερευνητές χαρακτηρίζουν «ρουτίνας».

Η μικροσκοπική κάμερα στον σκελετό των γυαλιών θα περιστρέφεται, μέσω αισθητήρων, ακολουθώντας τις κινήσεις των ματιών. Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης που θα συλλαμβάνει θα αποστέλλονται ασύρματα στο μικροτσίπ, το οποίο θα διεγείρει τον εγκέφαλο με τα ανάλογα σήματα. Αλλη ρύθμιση θα επιτρέπει την απεικόνιση στο έδαφος των αντικειμένων, ώστε να μπορεί κανείς τα αποφύγει βαδίζοντας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ