«Εξυπνο» σύστημα διαβάζει τα χείλη

Ελληνας πίσω από το project τεχνητής νοημοσύνης που έχει μικρό ποσοστό λάθους

Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα ακοής είναι μεταξύ εκείνων που καταφεύγουν στη μέθοδο του διαβάσματος των χειλιών, ώστε να μπορούν να συνεννοούνται στην περίπτωση που, παραδείγματος χάριν, τελειώσει η μπαταρία στο ακουστικό τους.

Τώρα, επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής έναν Ελληνα ερευνητή, ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία LipNet, το οποίο μπορεί να διαβάσει τα χείλη των ανθρώπων και μάλιστα πολύ καλύτερα από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Το σύστημα παρακολουθεί βίντεο χωρίς ήχο με έναν άνθρωπο να μιλάει και μπορεί να μαντέψει τι λέει με ακρίβεια που φτάνει το 93%, παρακολουθώντας την κίνηση του στόματος του ομιλητή.

Το LipNet δημιουργήθηκε από ερευνητές του εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Ασσαέλ. Σύμφωνα με το BBC, οι δοκιμές έδειξαν ότι ενώ το «έξυπνο» σύστημα έχει μέσο ποσοστό λάθους μόνο 6,6% στην ανάγνωση των χειλιών, το ποσοστό λάθους των ανθρώπων είναι πολύ μεγαλύτερο (48%), ενώ και στους επαγγελματίες δεν πέφτει κάτω από 40%.

Η ανάπτυξη του συστήματος χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη θυγατρική τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind της Google.

Οι πιθανές πρακτικές εφαρμογές ενός τέτοιου συστήματος περιλαμβάνουν τη βελτίωση των ακουστικών βαρηκοΐας, την αυτόματη μετατροπή συζητήσεων σε κείμενο, την αναγνώριση ομιλίας σε περιβάλλοντα με θόρυβο, τη βιομετρική ταυτοποίηση ατόμων αλλά και τον ενδεχόμενο υποτιτλισμό ταινιών του βωβού κινηματογράφου.

Βιογραφικό

Ο Ελληνας επιστήμονας, που γεννήθηκε το 1991, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, σπούδασε στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πήρε υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, προκειμένου να κάνει μεταπτυχιακά στη Βρετανία. Το 2015 πήρε το διδακτορικό του στη μηχανική μάθηση από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου σήμερα διεξάγει έρευνα.

Παράλληλα, εργάζεται στη βρετανική εταιρία τεχνητής νοημοσύνης Deep Blue Labs Ltd., η οποία πρόσφατα απορροφήθηκε από την Deep Mind της Google.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ