Νέα πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης (χωρίς νυστέρι) για τον καρκίνο του δέρματος από δύο Ελληνίδες!

Δύο Ελληνίδες ερευνήτριες ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή μέθοδο διάγνωσης (χωρίς νυστέρι!) του καρκίνου του δέρματος, η οποία για πρώτη φορά παρατηρεί τις αλλαγές στα μιτοχόνδρια των δερματικών κυττάρων, διακρίνοντας τα υγιή από τα καρκινικά. Η επικεφαλής της έρευνας Ειρήνη Γεωργακούδη (φωτό αριστερά), αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης, και η συνεργάτιδά της δρ Δήμητρα Πουλή (φωτό δεξιά) έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Η επαναστατική μη επεμβατική τεχνική ονομάζεται Πολυφωτονική Μικροσκοπία και, όπως λέει η Ειρήνη Γεωργακούδη, «συνδυάζει λέιζερ με μικροσκόπια υψηλής ανάλυσης. Μπορεί να συλλάβει μορφολογικές και μεταβολικές πληροφορίες στο μικροσκοπικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας ενδογενή φθορισμό χωρίς την ανάγκη για την εκτομή ιστού, δημιουργώντας έτσι ουσιαστικά μια βιοψία χωρίς νυστέρι».

Βιοψία

Σήμερα η εξέταση μιας ελιάς απαιτεί την αφαίρεση ενός μικρού τμήματός της και τη βιοψία του στο εργαστήριο. Ομως, χάρη στη νέα τεχνική, η διάγνωση θα μπορεί να γίνεται στο μέλλον κάτω από το μικροσκόπιο, μη επεμβατικά και μέσα σε μόνο λίγα λεπτά! Σύμφωνα με τη δρα Πουλή, «τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια εξαιρετικής σημασίας, τα οποία παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας απαραίτητης για την επιβίωση των κυττάρων, γι’ αυτό, άλλωστε, αποκαλούνται και “κυτταρικά εργοστάσια ενέργειας”. Τα οργανίδια αυτά συνεχώς αναδιοργανώνουν τη δομή και την οργάνωσή τους, έτσι ώστε να διατηρούνται η μιτοχονδριακή λειτουργία και η κυτταρική ομοιόσταση».

Σύμφωνα με τις δύο ερευνήτριες, τα σημεία όπου μπορεί να υπάρχει μιτοχονδριακή δυσλειτουργία μπορούν να εντοπιστούν μη επεμβατικά στο ανθρώπινο δέρμα.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ