Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οικογενειακές στιγμές στα Νότια για τον Σόμμερ και τη σύζυγό του Βαλεντίνη

Οικογενειακές στιγμές στη Γλυφάδα μοιράστηκαν ο Κώστας Σόμμερ και...

Σε ειδικό χώρο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο φονιάς της...

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε, χθες το μεσημέρι,...

Νίκος Χρηστίδης: Ο παρ’ ολίγον βιασμός του από πασίγνωστο make-up artist και...

Την ώρα που το κίνημα #MeToo βρίσκεται ξανά στην...

Εκκληση για να παραδοθεί ο μακελάρης

Η οικογένεια του Τυνήσιου που έβαψε με αίμα το Βερολίνο ανησυχεί ότι θα πέσει νεκρός μόλις τον βρουν οι γερμανικές Αρχές

Η οικογένεια του Τυνήσιου που έβαψε με αίμα το Βερολίνο ανησυχεί ότι θα πέσει νεκρός μόλις τον βρουν οι γερμανικές Αρχές

H γερμανική αστυνομία δεν έχει σχεδόν καμιά αμφιβολία πλέον ότι ο Ανίς Αμρι είναι ο δράστης του μακελειού στην αγορά του Βερολίνου. Με τις Αρχές να τον έχουν επικηρύξει αντί 100.000 ευρώ, οι συγγενείς του στην Τυνησία είναι σχεδόν βέβαιοι πως, όταν τον εντοπίσουν, θα πέσει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού ή θα βάλει τέρμα στη ζωή του. Γι’ αυτό και του απηύθυναν δραματική έκκληση να παραδοθεί.

Εχουν να τον δουν επτά ολόκληρα χρόνια, από τότε που έφυγε με προορισμό την Ιταλία, και θεωρούν ότι έγινε ισλαμιστής κατά τη διάρκεια της κράτησής του στις ιταλικές φυλακές, ύστερα από καταδίκη για πυρπόληση σχολείου.
«Τον παρακαλούμε να παραδοθεί. Αν όμως αποδειχτεί η ενοχή του, θα τον αποκηρύξουμε» δήλωσε ο αδελφός του, Αμπντελκαντέρ, σημειώνοντας πως δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε τη φωτογραφία του στις ειδήσεις. Οσο για τη μητέρα του, εκείνη απλώς κρατά στα χέρια της τη φωτογραφία του και δυσκολεύεται να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στη Γερμανία η ζωή φαίνεται να βρίσκει ξανά τους κανονικούς ρυθμούς της, τουλάχιστον μεταξύ των πολιτών. Ωστόσο τα μέτρα ασφάλειας είναι δρακόντεια, με αστυνομικούς, οπλισμένους σαν αστακούς, να κυκλοφορούν παντού.
Βέβαια, θα χρειαστεί χρόνος προτού ξεχαστεί η γκάφα των Αρχών, που συνέλαβαν αρχικά τον λάθος άνθρωπο, και περάσουν στη μνήμη οι χαμένες ευκαιρίες για σύλληψη του Τυνήσιου δράστη. Η αστυνομία καθυστέρησε να επικεντρώσει την έρευνα στον 24χρονο, παρότι βρήκε μέσα στην νταλίκα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση την ταυτότητά του.

Μόνο τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, δηλαδή 30 ολόκληρες ώρες μετά την επίθεση, εκδόθηκε μη δημόσιο ένταλμα έρευνας για τον Τυνήσιο, που απευθυνόταν στις αστυνομικές διευθύνσεις της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Αμρι έφτασε στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2015 και εντοπίστηκε σχετικά σύντομα από τις Αρχές ως δυνάμει επικίνδυνος. Τον θεωρούσαν επί μήνες ύποπτο για σχεδιασμό επίθεσης. Ομως τα στοιχεία θεωρήθηκαν από τις υπηρεσίες πολύ αόριστα.

Τέλος, ο ύποπτος επωφελήθηκε από μια διοικητική εμπλοκή. Η αίτηση χορήγησης ασύλου στη Γερμανία, η οποία κατατέθηκε στις αρχές του έτους, απορρίφθηκε τον Ιούνιο από τις Αρχές της Ρηνανίας, οι οποίες ανακάλυψαν ότι είχε καταγραφεί στη χώρα υπό ποικίλες ταυτότητες και εθνικότητες.
Ομως η Τυνησία αρνήθηκε να τον δεχτεί, αρνούμενη ότι είναι Τυνήσιος. Κατά τραγική ειρωνεία, δεν τον δέχτηκε παρά την Τετάρτη, την ημέρα που εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα έρευνας εις βάρος του.

Συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας για Μαροκινό που είχε σχέση με τον Αμπαούντ

Συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές έχει η γερμανική αστυνομία, που έχει βάλει στο μικροσκόπιο έναν Μαροκινό (η σύλληψή του στο Βερολίνο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως), ο οποίος φέρεται ότι είχε νοικιάσει σπίτια σε Ελλάδα και Τουρκία για το τρομοκρατικό δίκτυο που είχε στήσει στην Ευρώπη ο Αμπντέλ Αμπαούντ.

Στελέχη των γερμανικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τους Ελληνες συναδέλφους τους, ζητώντας στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι πληροφορίες που έχουν για τον Μαροκινό ύποπτο ευσταθούν. Αμεσα οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες απέστειλαν «αρνητική» αλληλογραφία στις αντίστοιχες γερμανικές, καθώς δεν βρέθηκαν στα αρχεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ πληροφοριακά δελτία και εργαστηριακά ευρήματα, που να αποδεικνύουν την παρουσία του συγκεκριμένου προσώπου στην Ελλάδα.

Αντιθέτως, ίχνη του δικτύου που είχε στήσει στην Ευρώπη ο Αμπαούντ (ο μακελάρης του Παρισιού) είχαν βρεθεί το 2015 στην Ελλάδα και μάλιστα η Αντιτρομοκρατική είχε συλλάβει και εκδώσει στο Βέλγιο (πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα) έναν Αλγερινό, τον Ομάρ Ταράς, για τον οποίο είχε προκύψει σχέση του με τον Αμπαούντ. Παράλληλα, οι Ελληνες αστυνομικοί είχαν στείλει στους Βέλγους στοιχεία και από άλλο ένα διαμέρισμα στα Σεπόλια, όπου είχαν βρεθεί συριακά διαβατήρια και κινητά τηλέφωνα.

Το μακελειό στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, αν μη τι άλλο, έδειξε ότι οι Βέλγοι μάλλον δεν χειρίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα αυτά τα στοιχεία, δεδομένου ότι στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ


04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...