Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Μαρία Καβογιάννη: Απόλαυσε τη φίλη της Ορνέλα Λούτη στη σκηνή

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του θεάτρου Εν...

Λουκάνικα και μπέικον… «ροκανίζουν» τη ζωή μας!

Τα επεξεργασμένα κρέατα μας απειλούν με καρδιαγγειακά, καρκίνο και πρόωρο θάνατο.

Το λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα «πριονίζουν» τη ζωή μας, απειλώντας μας με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Η προειδοποίηση έρχεται από τους ερευνητές του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση μισού εκατομμυρίου ανθρώπων από δέκα χώρες της Ευρώπης.

Οπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMC Medicine», το πολύ αλάτι και τα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των αλλαντικών βλάπτουν σοβαρά την υγεία και γι’ αυτό συνέστησαν την κατανάλωση πιο «καθαρών» και άπαχων κομματιών κρέατος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν -προς μεγάλη έκπληξή τους- ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να είναι παχύσαρκοι και να έχουν υιοθετήσουν κι άλλες βλαπτικές συνήθειες για την υγεία τους. Παρατήρησαν επίσης ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 160 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα (ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με δύο λουκάνικα και μία φέτα μπέικον) είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στο διάστημα παρακολούθησης, που διήρκεσε περίπου δεκατρία χρόνια, σε σχέση με όσους κατανάλωναν μόλις είκοσι γραμμάρια. Σχεδόν 10.000 συμμετέχοντες στην έρευνα πέθαναν από καρκίνο και 5.500 από καρδιακά νοσήματα (αναλογικά, δηλαδή, ένας στους δεκαεφτά). Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μόνο είκοσι γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, τότε θα είχε προληφθεί το 3% των πρόωρων θανάτων.

Ερευνητές από το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο σχολιάζουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήρθαν να προσφέρουν επιπλέον αποδείξεις σε μια παλιότερη δική τους έρευνα, που είχε δείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αν οι άνθρωποι κατανάλωναν λιγότερα από δέκα γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα θα είχαν προσβληθεί 4.000 λιγότεροι συμμετέχοντες από καρκίνο του εντέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η μικρή κατανάλωση κρέατος, ακόμα και επεξεργασμένου, αποδείχτηκε στην ίδια έρευνα ότι έχει οφέλη για την υγεία. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πρόκειται για βασικό κομμάτι της διατροφής, αρκεί να γνωρίζει κανείς τι συντηρητικά έχουν χρησιμοποιηθεί, πόσο αλάτι περιέχει και ποιο σημείο του κρέατος επί της ουσίας καταναλώνουν.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Βγαίνει στο σφυρί γράμμα της Νταϊάνα σε Τσιγγάνα μέντιουμ

Στο σφυρί βγαίνει χειρόγραφη επιστολή που έγραψε «από καρδιάς»...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί




Μποζουκια Αθηνα