Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Eλενα Χριστοπούλου: Η artist manager σε ρόλο κριτή στο reality «My Style...

Υπό άκρα μυστικότητα «έκλεισε» για τη νέα τηλεοπτική σεζόν...

Εβελυν Καζαντζόγλου με νέο hairstyle

Νέο look για την Εβελυν Καζαντζόγλου. H fashion expert...

Ηλίας Καμπακάκης: Νέο διπλό ψηφιακό άλμπουμ

Λίγο μετά την κυκλοφορία του single του «1000 φορές»,...

Ειρήνης Στεριανού: Το μοντέλο και ηθοποιός σε λαμπερό event με φίλους...

Η σειρά γυαλιών ηλίου της Ειρήνης Στεριανού είναι γεγονός...

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Οι λεπίδες του θανάτου

Το περίεργο όπλο με αρχαία καταγωγή, που χρησιμοποιούσαν για αιώνες οι Ινδοί μαχητές, και οι τεχνικές εξάσκησης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΤΩΝΑΚΗ

Το περίεργο όπλο με αρχαία καταγωγή, που χρησιμοποιούσαν για αιώνες οι Ινδοί μαχητές, και οι τεχνικές εξάσκησης

Το urumi (μεταφράζεται «θανατηφόρα λεπίδα») είναι ένα είδος όπλου από την Ινδία και είναι επίσης γνωστό και ως «surul vaal», που σημαίνει «Το σπαθί της άνοιξης»!

Πρόκειται για ένα όπλο με αρχαία καταγωγή, το οποίο γνωρίζουν ελάχιστοι και χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για αιώνες από Ινδούς μαχητές.
Οπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτό το θανατηφόρο και αποτελεσματικό όπλο αποτελείται από μια μεταλλική λάμα που χρησιμοποιείται σαν μαστίγιο.

Το urumi έχει συχνά χαρακτηριστεί ένα από τα πιο περίεργα όπλα που έχει επινοήσει και κατασκευάσει ο άνθρωπος, μια και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όπλο όχι μόνο για εκείνους εναντίον των οποίων χρησιμοποιείται αλλά και για τον ίδιο τον χειριστή του!
Στην απλούστερη μορφή του το urumi αποτελείται από μια μακρά λωρίδα μετάλλου, μια λαβή που λειτουργεί ως στοπ για τον αντίχειρα και μια προστατευτική άρθρωση που βρίσκεται ψηλότερα από τη λαβή. Το urumi μπορεί να τυλίγεται όταν δεν χρησιμοποιείται. Αυτό επιτρέπει στον κάτοχό του να το μεταφέρει εύκολα και χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, καθώς κρύβεται πολύ εύκολα ενώ φοριέται και ως ζώνη.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο βασικό και αρχικό σχέδιο. Για παράδειγμα, ενώ μια λεπίδα urumi κανονικά έχει μήκος μεταξύ 1,2-1,7 μέτρα, μερικοί διαφορετικοί τύποι έχουν μήκη που είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό.
Ορισμένες λεπίδες, για παράδειγμα, έχουν μήκος μεταξύ 3-5 μέτρων, ανάλογα για ποιον σκοπό ο χειριστής του θέλει να το χρησιμοποιήσει.

Οσον αφορά το πλάτος των λεπίδων, είναι συνήθως περίπου 2,5 cm. Η λεπτότητα της λεπίδας επιτρέπει στο όπλο να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μαστίγιο που κόβει ακαριαία και επιδέξια, εφόσον φυσικά χρησιμοποιηθεί από έμπειρο χειριστή.
Επιπλέον, ο αριθμός των πτερυγίων σε αυτό το όπλο μπορεί να τροποποιηθεί. Πολλαπλές λεπίδες μπορεί να συνδεθούν με τη λαβή, κάτι που αυξάνει τη φονικότητα του όπλου. Ενα urumi, για παράδειγμα, λέγεται ότι είχε μέχρι 32 λεπίδες που συνδέονταν με τη λαβή του και χρησιμοποιείτο από επαγγελματίες εκτελεστές.

Το urumi έχει τις ρίζες του στις νότιες πολιτείες της Ινδίας και μπορεί να υπήρχε στην εποχή της δυναστείας των Mauryan, δηλαδή ανάμεσα στον 4ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. Επεσε σε δυσμένεια όμως μεταξύ των πολεμιστών της νότιας Ινδίας και έπαψε να χρησιμοποιείται ως τακτικό όπλο για τις επόμενες γενιές. Παρ’ όλα αυτά έχει επιβιώσει έως τις μέρες μας χάρη σε δύο μορφές ινδικών πολεμικών τεχνών. Η μία είναι το Kalaripayattu, που προέρχεται από το νότιο ινδικό κρατίδιο της Κεράλα, και το άλλο είναι το Silambam, από την περιοχή του Ταμίλ Ναντού, ένα άλλο νότιο ινδικό κρατίδιο.

Στο Kalaripayattu η τεχνική κρατήματος του urumi διδάσκεται συνήθως τελευταία, καθώς είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο όπλο για να χρησιμοποιηθεί από αρχαρίους. Δεδομένου ότι λειτουργεί σαν μαστίγιο, θα απαιτηθεί γνώση αυτού του όπλου προτού μπορέσει κανείς να μάθει να το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά αλλά και με ασφάλεια. Οι μαθητές μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν αρχικά σαν άσκηση. Το τυλίγουν με ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο είναι κατάλληλα φτιαγμένο και επιτρέπει στον μαθητή να μάθει τις περίπλοκες κινήσεις μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού.

Αμυντική «ομπρέλα» γύρω από τον χρήστη

Σε αντίθεση με τα συμβατικά ξίφη, το urumi δεν είναι αποτελεσματικό για το παραδοσιακό μαχαίρωμα ενός εχθρού λόγω της ευέλικτης φύσης του. Αντ’ αυτού, το όπλο χρησιμοποιείται για να κόβει. Ενώ τα συμβατικά σπαθιά μπορούν επίσης -εκτός από το μαχαίρωμα- να χρησιμοποιηθούν και για περικοπή, το urumi λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Η κύρια διαφορά είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτυπά έναν αντίπαλο με πολλαπλά χτυπήματα σε όλο το σώμα του. Για να γίνει αυτό, ένας μαχητής θα πρέπει να ταλαντεύει το όπλο πάνω και γύρω από το κεφάλι και τους ώμους του σε τοξοειδείς περιστροφές. Αυτή η τεχνική κρατά το urumi συνεχώς σε κίνηση, διατηρώντας έτσι τη δυναμική που απαιτείται και να μη μειώνεται η δύναμη του όπλου.

Παρά τους κινδύνους η συνεχής κίνηση του όπλου δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, οι κινήσεις σε τροχιά τόξου δημιουργούν μια αμυντική «ομπρέλα» γύρω από τον χρήστη, καθώς ο αντίπαλός του δεν μπορεί να κινηθεί στην περιοχή που κινούνται οι λεπίδες του όπλου. Συνεπώς το urumi είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την άμυνα ενάντια σε πολλούς αντιπάλους, καθώς ο χειριστής του μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από διάφορες οπτικές γωνίες. Επιπλέον, το urumi λέγεται ότι ήταν σε θέση να αποκτήσει καμπύλη γύρω από τις άκρες των ασπίδων κατά τη διάρκεια της μάχης, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται ο αντίπαλος ακόμη και αν αυτός κρατούσε ασπίδα!


offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Σύνταξη εδώ και τώρα στους γονείς παιδιών με αναπηρία

Ενα ψήφισμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα έρχεται από σήμερα...

Βούλα Γκίκα: Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι παρουσία μόλις 20 ανθρώπων

Μόνη και ξεχασμένη από φίλους και συναδέλφους της κηδεύτηκε...

Ντόλτσε βίτα για ένστολους λουφαδόρους – Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο

Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο με τα καμώματα...

Η πασίγνωστη ηθοποιός που κόλλησε Covid οκτώ εργαζομένους έκανε παράνομα ιατρικές εξετάσεις

Ρουσφέτι στην πασίγνωστη ηθοποιό που κόλλησε κορονοϊό τουλάχιστον οκτώ...

«Βασίλισσα» στο Μαρούσι (;) από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Ελένη Μενεγάκη

Το 2025 θα προσγειωθεί η Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1;...

Βιασμοί σε γηροκομείο: Το μαρτύριο μάνας τεσσάρων παιδιών σε οίκο ευγηρίας στη δυτική Ελλάδα

Την ώρα που η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανυπεράσπιστων...