Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Οι λεπίδες του θανάτου

Το περίεργο όπλο με αρχαία καταγωγή, που χρησιμοποιούσαν για αιώνες οι Ινδοί μαχητές, και οι τεχνικές εξάσκησης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΤΩΝΑΚΗ

Το περίεργο όπλο με αρχαία καταγωγή, που χρησιμοποιούσαν για αιώνες οι Ινδοί μαχητές, και οι τεχνικές εξάσκησης

Το urumi (μεταφράζεται «θανατηφόρα λεπίδα») είναι ένα είδος όπλου από την Ινδία και είναι επίσης γνωστό και ως «surul vaal», που σημαίνει «Το σπαθί της άνοιξης»!

Πρόκειται για ένα όπλο με αρχαία καταγωγή, το οποίο γνωρίζουν ελάχιστοι και χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για αιώνες από Ινδούς μαχητές.
Οπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτό το θανατηφόρο και αποτελεσματικό όπλο αποτελείται από μια μεταλλική λάμα που χρησιμοποιείται σαν μαστίγιο.

Το urumi έχει συχνά χαρακτηριστεί ένα από τα πιο περίεργα όπλα που έχει επινοήσει και κατασκευάσει ο άνθρωπος, μια και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όπλο όχι μόνο για εκείνους εναντίον των οποίων χρησιμοποιείται αλλά και για τον ίδιο τον χειριστή του!
Στην απλούστερη μορφή του το urumi αποτελείται από μια μακρά λωρίδα μετάλλου, μια λαβή που λειτουργεί ως στοπ για τον αντίχειρα και μια προστατευτική άρθρωση που βρίσκεται ψηλότερα από τη λαβή. Το urumi μπορεί να τυλίγεται όταν δεν χρησιμοποιείται. Αυτό επιτρέπει στον κάτοχό του να το μεταφέρει εύκολα και χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, καθώς κρύβεται πολύ εύκολα ενώ φοριέται και ως ζώνη.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο βασικό και αρχικό σχέδιο. Για παράδειγμα, ενώ μια λεπίδα urumi κανονικά έχει μήκος μεταξύ 1,2-1,7 μέτρα, μερικοί διαφορετικοί τύποι έχουν μήκη που είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό.
Ορισμένες λεπίδες, για παράδειγμα, έχουν μήκος μεταξύ 3-5 μέτρων, ανάλογα για ποιον σκοπό ο χειριστής του θέλει να το χρησιμοποιήσει.

Οσον αφορά το πλάτος των λεπίδων, είναι συνήθως περίπου 2,5 cm. Η λεπτότητα της λεπίδας επιτρέπει στο όπλο να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μαστίγιο που κόβει ακαριαία και επιδέξια, εφόσον φυσικά χρησιμοποιηθεί από έμπειρο χειριστή.
Επιπλέον, ο αριθμός των πτερυγίων σε αυτό το όπλο μπορεί να τροποποιηθεί. Πολλαπλές λεπίδες μπορεί να συνδεθούν με τη λαβή, κάτι που αυξάνει τη φονικότητα του όπλου. Ενα urumi, για παράδειγμα, λέγεται ότι είχε μέχρι 32 λεπίδες που συνδέονταν με τη λαβή του και χρησιμοποιείτο από επαγγελματίες εκτελεστές.

Το urumi έχει τις ρίζες του στις νότιες πολιτείες της Ινδίας και μπορεί να υπήρχε στην εποχή της δυναστείας των Mauryan, δηλαδή ανάμεσα στον 4ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. Επεσε σε δυσμένεια όμως μεταξύ των πολεμιστών της νότιας Ινδίας και έπαψε να χρησιμοποιείται ως τακτικό όπλο για τις επόμενες γενιές. Παρ’ όλα αυτά έχει επιβιώσει έως τις μέρες μας χάρη σε δύο μορφές ινδικών πολεμικών τεχνών. Η μία είναι το Kalaripayattu, που προέρχεται από το νότιο ινδικό κρατίδιο της Κεράλα, και το άλλο είναι το Silambam, από την περιοχή του Ταμίλ Ναντού, ένα άλλο νότιο ινδικό κρατίδιο.

Στο Kalaripayattu η τεχνική κρατήματος του urumi διδάσκεται συνήθως τελευταία, καθώς είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο όπλο για να χρησιμοποιηθεί από αρχαρίους. Δεδομένου ότι λειτουργεί σαν μαστίγιο, θα απαιτηθεί γνώση αυτού του όπλου προτού μπορέσει κανείς να μάθει να το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά αλλά και με ασφάλεια. Οι μαθητές μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν αρχικά σαν άσκηση. Το τυλίγουν με ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο είναι κατάλληλα φτιαγμένο και επιτρέπει στον μαθητή να μάθει τις περίπλοκες κινήσεις μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού.

Αμυντική «ομπρέλα» γύρω από τον χρήστη

Σε αντίθεση με τα συμβατικά ξίφη, το urumi δεν είναι αποτελεσματικό για το παραδοσιακό μαχαίρωμα ενός εχθρού λόγω της ευέλικτης φύσης του. Αντ’ αυτού, το όπλο χρησιμοποιείται για να κόβει. Ενώ τα συμβατικά σπαθιά μπορούν επίσης -εκτός από το μαχαίρωμα- να χρησιμοποιηθούν και για περικοπή, το urumi λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Η κύρια διαφορά είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτυπά έναν αντίπαλο με πολλαπλά χτυπήματα σε όλο το σώμα του. Για να γίνει αυτό, ένας μαχητής θα πρέπει να ταλαντεύει το όπλο πάνω και γύρω από το κεφάλι και τους ώμους του σε τοξοειδείς περιστροφές. Αυτή η τεχνική κρατά το urumi συνεχώς σε κίνηση, διατηρώντας έτσι τη δυναμική που απαιτείται και να μη μειώνεται η δύναμη του όπλου.

Παρά τους κινδύνους η συνεχής κίνηση του όπλου δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, οι κινήσεις σε τροχιά τόξου δημιουργούν μια αμυντική «ομπρέλα» γύρω από τον χρήστη, καθώς ο αντίπαλός του δεν μπορεί να κινηθεί στην περιοχή που κινούνται οι λεπίδες του όπλου. Συνεπώς το urumi είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την άμυνα ενάντια σε πολλούς αντιπάλους, καθώς ο χειριστής του μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από διάφορες οπτικές γωνίες. Επιπλέον, το urumi λέγεται ότι ήταν σε θέση να αποκτήσει καμπύλη γύρω από τις άκρες των ασπίδων κατά τη διάρκεια της μάχης, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται ο αντίπαλος ακόμη και αν αυτός κρατούσε ασπίδα!


offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...