Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Δέσποινα Μοίρου: Πρωταγωνιστεί σε νέα αμερικάνικη κωμωδία με μπλε μαλλιά και ένα...

Δεν την αποκαλούν τυχαία «χαμαιλέοντα» στο Hollywood. Η Δέσποινα...

Πατέρας Αντώνιος: Ο Χιώτης «Νώε» και το καφενείο που έγινε η Κιβωτός...

Είκοσι τέσσερα χρόνια τον επευφημούσαν και τον βράβευαν για...

Δώρα Χρυσικού για υπόθεση Κιμούλη: «Η αλήθεια δεν έχει αποχρώσεις, είναι μία»

Την Δώρα Χρυσικού συνάντησε η κάμερα της εκπομπής «Super...

Εξηντάρα και single ξανά η Ντέμι Μουρ

Πάει για άλλα η Ντέμι Μουρ, καθώς, σύμφωνα με...

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Οι λεπίδες του θανάτου

Το περίεργο όπλο με αρχαία καταγωγή, που χρησιμοποιούσαν για αιώνες οι Ινδοί μαχητές, και οι τεχνικές εξάσκησης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΤΩΝΑΚΗ

Το περίεργο όπλο με αρχαία καταγωγή, που χρησιμοποιούσαν για αιώνες οι Ινδοί μαχητές, και οι τεχνικές εξάσκησης

Το urumi (μεταφράζεται «θανατηφόρα λεπίδα») είναι ένα είδος όπλου από την Ινδία και είναι επίσης γνωστό και ως «surul vaal», που σημαίνει «Το σπαθί της άνοιξης»!

Πρόκειται για ένα όπλο με αρχαία καταγωγή, το οποίο γνωρίζουν ελάχιστοι και χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για αιώνες από Ινδούς μαχητές.
Οπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτό το θανατηφόρο και αποτελεσματικό όπλο αποτελείται από μια μεταλλική λάμα που χρησιμοποιείται σαν μαστίγιο.

Το urumi έχει συχνά χαρακτηριστεί ένα από τα πιο περίεργα όπλα που έχει επινοήσει και κατασκευάσει ο άνθρωπος, μια και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όπλο όχι μόνο για εκείνους εναντίον των οποίων χρησιμοποιείται αλλά και για τον ίδιο τον χειριστή του!
Στην απλούστερη μορφή του το urumi αποτελείται από μια μακρά λωρίδα μετάλλου, μια λαβή που λειτουργεί ως στοπ για τον αντίχειρα και μια προστατευτική άρθρωση που βρίσκεται ψηλότερα από τη λαβή. Το urumi μπορεί να τυλίγεται όταν δεν χρησιμοποιείται. Αυτό επιτρέπει στον κάτοχό του να το μεταφέρει εύκολα και χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, καθώς κρύβεται πολύ εύκολα ενώ φοριέται και ως ζώνη.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο βασικό και αρχικό σχέδιο. Για παράδειγμα, ενώ μια λεπίδα urumi κανονικά έχει μήκος μεταξύ 1,2-1,7 μέτρα, μερικοί διαφορετικοί τύποι έχουν μήκη που είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό.
Ορισμένες λεπίδες, για παράδειγμα, έχουν μήκος μεταξύ 3-5 μέτρων, ανάλογα για ποιον σκοπό ο χειριστής του θέλει να το χρησιμοποιήσει.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η ερωτική απογοήτευση οδήγησε τη Μαριάννα Βλαχοπάνου να αυτοπυρποληθεί

Οσον αφορά το πλάτος των λεπίδων, είναι συνήθως περίπου 2,5 cm. Η λεπτότητα της λεπίδας επιτρέπει στο όπλο να χρησιμοποιηθεί σαν ένα μαστίγιο που κόβει ακαριαία και επιδέξια, εφόσον φυσικά χρησιμοποιηθεί από έμπειρο χειριστή.
Επιπλέον, ο αριθμός των πτερυγίων σε αυτό το όπλο μπορεί να τροποποιηθεί. Πολλαπλές λεπίδες μπορεί να συνδεθούν με τη λαβή, κάτι που αυξάνει τη φονικότητα του όπλου. Ενα urumi, για παράδειγμα, λέγεται ότι είχε μέχρι 32 λεπίδες που συνδέονταν με τη λαβή του και χρησιμοποιείτο από επαγγελματίες εκτελεστές.

Το urumi έχει τις ρίζες του στις νότιες πολιτείες της Ινδίας και μπορεί να υπήρχε στην εποχή της δυναστείας των Mauryan, δηλαδή ανάμεσα στον 4ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. Επεσε σε δυσμένεια όμως μεταξύ των πολεμιστών της νότιας Ινδίας και έπαψε να χρησιμοποιείται ως τακτικό όπλο για τις επόμενες γενιές. Παρ’ όλα αυτά έχει επιβιώσει έως τις μέρες μας χάρη σε δύο μορφές ινδικών πολεμικών τεχνών. Η μία είναι το Kalaripayattu, που προέρχεται από το νότιο ινδικό κρατίδιο της Κεράλα, και το άλλο είναι το Silambam, από την περιοχή του Ταμίλ Ναντού, ένα άλλο νότιο ινδικό κρατίδιο.

Στο Kalaripayattu η τεχνική κρατήματος του urumi διδάσκεται συνήθως τελευταία, καθώς είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο όπλο για να χρησιμοποιηθεί από αρχαρίους. Δεδομένου ότι λειτουργεί σαν μαστίγιο, θα απαιτηθεί γνώση αυτού του όπλου προτού μπορέσει κανείς να μάθει να το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά αλλά και με ασφάλεια. Οι μαθητές μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν αρχικά σαν άσκηση. Το τυλίγουν με ένα κομμάτι ύφασμα, το οποίο είναι κατάλληλα φτιαγμένο και επιτρέπει στον μαθητή να μάθει τις περίπλοκες κινήσεις μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Black Friday Week στο tzoker.gr - Μεγάλες προσφορές κάθε μέρα μέχρι και την Κυριακή

Αμυντική «ομπρέλα» γύρω από τον χρήστη

Σε αντίθεση με τα συμβατικά ξίφη, το urumi δεν είναι αποτελεσματικό για το παραδοσιακό μαχαίρωμα ενός εχθρού λόγω της ευέλικτης φύσης του. Αντ’ αυτού, το όπλο χρησιμοποιείται για να κόβει. Ενώ τα συμβατικά σπαθιά μπορούν επίσης -εκτός από το μαχαίρωμα- να χρησιμοποιηθούν και για περικοπή, το urumi λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Η κύρια διαφορά είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτυπά έναν αντίπαλο με πολλαπλά χτυπήματα σε όλο το σώμα του. Για να γίνει αυτό, ένας μαχητής θα πρέπει να ταλαντεύει το όπλο πάνω και γύρω από το κεφάλι και τους ώμους του σε τοξοειδείς περιστροφές. Αυτή η τεχνική κρατά το urumi συνεχώς σε κίνηση, διατηρώντας έτσι τη δυναμική που απαιτείται και να μη μειώνεται η δύναμη του όπλου.

Παρά τους κινδύνους η συνεχής κίνηση του όπλου δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, οι κινήσεις σε τροχιά τόξου δημιουργούν μια αμυντική «ομπρέλα» γύρω από τον χρήστη, καθώς ο αντίπαλός του δεν μπορεί να κινηθεί στην περιοχή που κινούνται οι λεπίδες του όπλου. Συνεπώς το urumi είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την άμυνα ενάντια σε πολλούς αντιπάλους, καθώς ο χειριστής του μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από διάφορες οπτικές γωνίες. Επιπλέον, το urumi λέγεται ότι ήταν σε θέση να αποκτήσει καμπύλη γύρω από τις άκρες των ασπίδων κατά τη διάρκεια της μάχης, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται ο αντίπαλος ακόμη και αν αυτός κρατούσε ασπίδα!


offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το παράπονο του Σπύρου Ιωάννου: «Έμαθα ότι ο γιος μου παντρεύτηκε από το facebook»

Ο Σπύρος Ιωάννου εξέφρασε το παράπονό του καθώς είδε...

Εντυπωσιακή η μητέρα Έλληνα πρωταγωνιστή

Η όμορφη κυρία δεν είναι κάποια διάσημη ηθοποιός ή...

Γιάννης Τουλουπιάδης: Πέθανε ο πρώην σύζυγος της Μπέλλας Αδαμοπούλου

Μποέμ, ευγενής, από «τα καλύτερα παιδιά» της παλαιάς αθηναϊκής...

Η μικρούλα είναι πρωταγωνίστριας πετυχημένης σειράς που κάνει «πάταγο» αυτή τη σεζόν

Το όμορφο κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι πρωταγωνίστριας πετυχημένης σειράς...

Έλληνας ηθοποιός: «Δεν είμαι μετροσέξουαλ, αλλά θα κάνω μανικιούρ και πεντικιούρ»

Είναι όμορφος, πετυχημένος ηθοποιός και περιζήτητος εργένης. Σε συνέντευξή...

Αυτός είναι ο Πασχάλης – Ο «αρχιτιμωρός» της «Κιβωτού του Κόσμου»

Το προφίλ του Πασχάλη Σ., του «αρχιτιμωρού» της «Κιβωτού...