Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Τρίτη 27.09.2022

Νίκος Βέρτης για «Survivor»: «Σιγά μην πάω να τρώω από τα σκουπίδια»

Ο Νίκος Βέρτης σε συνέντευξή του από την εκπομπή...

Η κόρη της Δέσποινας Βανδή στο Λονδίνο: «Πήγα να τακτοποιήσω το παιδί μου για τις σπουδές του»

Τη Δέσποινα Βανδή συνάντησε η κάμερα της εκπομπής «Το...

Η αντίδραση της Σοφίας Βόσσου όταν ρωτήθηκε για το γάμο της κόρης της με κρατούμενο

Η κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» επισκέφθηκε τη Σοφία...

O αθλητισμός, εχθρός του στρες και των ψυχικών διαταραχών

Τα οφέλη της άσκησης και της γυμναστικής στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου αποτελούν αντικείμενο έρευνας και μελέτης τα τελευταία χρόνια και προσδίδουν ένα εύρος θετικών ψυχικών επιδράσεων προς τον ανθρώπινο οργανισμό

Τα οφέλη της άσκησης και της γυμναστικής στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου αποτελούν αντικείμενο έρευνας και μελέτης τα τελευταία χρόνια και προσδίδουν ένα εύρος θετικών ψυχικών επιδράσεων προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα οφέλη σχετίζονται με τη βελτίωση και την εν γένει καλύτερη ποιότητα ζωής του ανθρώπου σε όλες τις ηλικίες.

Η αθλητική ψυχολογία αφορά την αύξηση της αθλητικής επίδοσης. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν πλέον και τις ψυχοπνευματικές ικανότητες ενός αθλητή, ώστε να επιτυγχάνονται κατά το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Οι ψυχολογικές δεξιότητες στον αθλητισμό, όπως και οι φυσιολογικές δεξιότητες, μπορούν να καλλιεργηθούν έτσι ώστε να βελτιωθεί η επίδοση του αθλητή, ο οποίος όσο μικρότερος είναι ηλικιακά τόσο καλύτερα εξασκεί και αφομοιώνει τις ψυχολογικές τεχνικές, ώστε να έχει καλύτερη απόδοση.

Ανάλογα με το είδος και τις απαιτήσεις του αγωνίσματος ο αθλητής θα πρέπει να αναπτύξει τη συναισθηματική του προσέγγιση. Πρώτα από όλα, χρειάζεται αυτογνωσία. Οι αθλητές θα πρέπει να προσδιορίσουν πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τον τρόπο που αξιολογούν και αναλύουν τις καταστάσεις κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ελεγχος των συναισθημάτων

Σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να καθοριστούν στρατηγικές και στόχοι για τη ρύθμιση και τον έλεγχο των συναισθημάτων! Για παράδειγμα, η αποφυγή των σκέψεων του θυμού μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο μείωσης της έντασης. Επίσης, οι αθλητές θα πρέπει να επινοήσουν τρόπους για τη σωστή αξιολόγηση των γεγονότων, ώστε να κατευθύνουν αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους. Μετά θα μπορούν να εφαρμόσουν και να εξασκήσουν τις νέες πρακτικές κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Τσακωτός 39χρονος που είχε βοηθήσει τον Βασίλη Παλαιοκώστα να αποδράσει με ελικόπτερο

Στα ομαδικά αθλήματα θα πρέπει επίσης να παρατηρηθεί αν οι αθλητές είναι ικανοί να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των συμπαικτών τους.

Πρέπει να τονιστεί πως η άσκηση έχει χρησιμοποιηθεί ενισχυτικά και συμπληρωματικά σε πολλά παρεμβατικά προγράμματα για την αποκατάσταση ψυχικών διαταραχών. Στη θεραπευτική διαδικασία ψυχικών διαταραχών είναι απαραίτητο να ελεγχθεί πλήρως το προτεινόμενο πρόγραμμα άσκησης σε συνάρτηση με τη φαρμακευτική αγωγή, καθώς το μη ενδεδειγμένο είναι πιθανόν να αποδώσει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ασκηση θεωρείται ακόμη και ένας περίπατος χαμηλής έντασης, ο οποίος δύναται να βελτιώσει τα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας του ατόμου. Οι πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν την καθημερινή άσκηση ως την ιδανική επιλογή. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η υψηλή ένταση στην άσκηση προκαλεί αρκετές φορές αρνητικά συναισθήματα, αν ο ασκούμενος δεν είναι σωστά προετοιμασμένος και συνηθισμένος σε υψηλά επίπεδα έντασης.

Για την υιοθέτηση της άσκησης στη ζωή μας, θα ήταν καλό να τεθούν εξαρχής κάποιοι στόχοι. Η μείωση της έντασης, η αποβολή του άγχους, η διαχείριση του στρες, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν την προσωπική μας δέσμευση όσον αφορά την άσκηση.

Η έρευνα στον χώρο των συναισθηματικών διαταραχών καταδεικνύει ότι τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος από την άσκηση τον θωρακίζουν και προστατεύουν από συναισθηματικές διαταραχές, συνδεόμενες με αίσθημα ατονίας, αδράνειας, έλλειψη ενδιαφέροντος, απώλειας ικανοποίησης και ενέργειας.

Η βίωση θετικού συναισθήματος και η επίτευξη του στόχου επί της άσκησης καλλιεργεί στο άτομο και θετικά συναισθήματα για τον εαυτό του, αυξάνοντας την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του. Παράλληλα, αυξάνει και την αποτελεσματικότητά του στο τι είναι ικανό και δυνάμενο να πραγματοποιήσει, ιδιαίτερα σημαντικό όφελος για τους εφήβους και τις μεγαλύτερες ηλικίες.  

Δημοφιλείς ειδήσεις  Με μία λαβή 8χρονος ξάπλωσε στη μέση του δρόμου νεαρό που πήγε να τον ληστέψει

Το βέβαιο, λοιπόν, είναι πως με την άσκηση αυξάνεται η ενεργητικότητα και επηρεάζεται η ψυχική διάθεση των ατόμων που γυμνάζονται συστηματικά. Ερευνες έχουν αποδείξει ότι η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει την ψυχολογία σε συνδυασμό με τη σωστή θεραπεία και την ιατρική παρέμβαση, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και στρες, βελτιώνοντας τις διαταραχές διάθεσης όπως την κατάθλιψη ή τη διπολική διαταραχή, αυξάνοντας την αυτοπεποίθηση σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εικόνας του σώματος.

Συμβουλές και κατευθύνσεις για επίτευξη των στόχων

Ο ασκούμενος, ο αθλητής, μπορεί σε κάθε μορφή άσκησης να θέσει ένα στόχο, η επίτευξη του οποίου δίνει ικανοποίηση και αποτελεί βασικό παρακινητικό παράγοντα για τη μελλοντική ενασχόληση – συνέχιση της άσκησης, αν εστιάσει και επεξεργαστεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης και εκ των υστέρων τα παρακάτω σημεία:

Παρατηρήσεις στην άσκηση και την προπόνηση για το πώς η διάθεση και τα συναισθήματα έχουν αντίκτυπο στη συμπεριφορά και την απόδοση. 

Ειλικρινής και ρεαλιστική κατανόηση των στόχων (αθλητικών και μη) και των συναισθημάτων. 

rt4w35twe5g 2 Διατήρηση ενός οργανογράμματος για την επίτευξη των στόχων και ενός ημερολογίου αγώνων στο οποίο θα καταγράφονται συναισθήματα, συμπεριφορές και πώς επιδρούν στην απόδοση. 

Αντιμετώπιση των συναισθημάτων σε φανταστικές απρόοπτες καταστάσεις κατά τη διάρκεια του αθλήματος! Διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων και αξιοποίηση των θετικών.

*MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France
www.michalopoulou.gr
www.facebook.com/Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάννυ Χατζηαργύρη: Δείτε ποιος είναι ο σύζυγός της – Η ηθοποιός επιστρέφει μετά από 12 χρόνια αποχής

Η Σάννυ Χατζηαργύρη επέστρεψε στον χώρο της υποκριτικής μετά...

Χρήστος Πολίτης: Τα «καρφιά» του για τη Δανδουλάκη και το αστρονομικό ποσό που πήρε για τη «Λάμψη»

Ο Χρήστος Πολίτης γνώρισε τεράστια επιτυχία μέσα από τον...

Ηθοποιός πετυχημένης, καθημερινής σειράς ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της στο Instagram

Η γνωστή ηθοποιός που παίζει σε καθημερινή σειρά είναι...

Πρόστιμο 950 ευρώ σε 41χρονη μητέρα που ξεσήκωνε τη γειτονιά όταν έκανε έρωτα

Τα ανεξέλεγκτα «αχ» και «βαχ» κόστισαν 950 ευρώ σε...

Αναστασία Γιούσεφ: «Συνολικά έχω κάνει έρωτα με 15 άνδρες, δεν είναι πολλοί»

Στροφή 180 μοιρών είναι έτοιμη να κάνει η εκρηκτική...

Στο θέατρο «Άλσος» ο υπουργός με τη σύζυγό του

Βραδινή έξοδο με τη σύζυγό του έκανε ο υπουργός. Επέλεξαν...

Ποιος ξέσπασε κατά της Ζήνας Κουτσελίνη – «Δεν κάνεις καριέρα βάζοντας μήλα στα μάγουλα»

Ο Αλέξης Κούγιας ξέσπασε κατά της Ζήνας Κουτσελίνη για...

Το ζεϊμπέκικο του Παύλου μετά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να θάψουν τη βασίλισσα Ελισάβετ...

Συντετριμμένη η Ιωάννα Μαλέσκου με τον χαμό του 11χρονου Λάμπρου

Η Ιωάννα Μαλέσκου όσο βρισκόταν στην Κύπρο είχε τη...

Τανιμανίδης και Μαυρίδης βάζουν πλώρη για καινούργιες τηλεοπτικές περιπέτειες

Ο Σάκης Τανιμανίδης και ο Γιώργος Μαυρίδης, δύο παρουσιαστές...

Η κορόνα που διάλεξε ο Κάρολος και η «βέρα της Αγγλίας»

Μετά την ταφή της βασίλισσας Ελισάβετ ανοίγει ο δρόμος...

Η αφοπλιστική απάντηση της Κάτιας Δανδουλάκη στα «καρφιά» του Χρήστου Πολίτη

Η Κάτια Δανδουλάκη καλεσμένη της εκπομπής «Πρωινό μας» κλήθηκε...

Αναταραχές στο Μπάκιγχαμ: Πώς ο πρίγκιπας Χάρι έκανε την Καμίλα να φτύσει το τσάι της

Σάλο με αποκαλύψεις για το Megxit και όσα ακολούθησαν...