Υπερθέαμα από «πεφταστέρια»

Οι Λυρίδες, που εμφανίστηκαν,το βράδυ του Σαββάτου, θα είναι ορατές στον ουρανό ως τα ξημερώματα της Τρίτης

Οι Λυρίδες, που εμφανίστηκαν,το βράδυ του Σαββάτου, θα είναι ορατές στον ουρανό ως τα ξημερώματα της Τρίτης

Ελαμψε ο νυχτερινός ουρανός το βράδυ του Σαββάτου, όταν άρχισε η βροχή των Λυρίδων. Τα «πεφταστέρια» της άνοιξης έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου (στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα) και θα είναι ορατά ως την ερχόμενη Τρίτη.

Οι ρομαντικοί, που είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν λίγο έξω από τις μεγάλες πόλεις, χωρίς πολλά φώτα, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτούς τους πανέμορφους διάττοντες αστέρες, οι οποίοι θεωρούνται μια μέση «βροχή». Στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι έως 20 μετέωρα μπαίνουν κάθε ώρα στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων και πυρακτώνονται.

Μακριές ουρές

Οι Λυρίδες δημιουργούν συχνά φωτεινά «πεφταστέρια» με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν επί αρκετά δευτερόλεπτα ορατές στον ουρανό, ενώ κάποιες χρονιές τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, προέρχεται φαινομενικά από τον αστερισμό της Λύρας, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βόρειου ημισφαιρίου.

Η πραγματική πηγή προέλευσής τους, όμως, είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ» -τον ανακάλυψε ο Αμερικανός Α. Θάτσερ-, που αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο Διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν κάθε χρόνο τη «βροχή» των Λυρίδων.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ