Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Η γυμναστική αλλάζει τα ένοχα γονίδια για την παχυσαρκία

Τι έδειξε έρευνα και γιατί ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη φαρμάκων.

Η έντονη μορφή άσκησης θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάψει κανείς θερμίδες. Νέα έρευνα όμως φέρνει στο φως ακόμα ένα πλεονέκτημά της. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λουντ της Σουηδίας ανακάλυψαν ότι έξι μήνες συστηματικής αερόβιας άσκησης αρκούν για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός αποθηκεύει το λίπος. Παρά το γεγονός ότι τα γονίδια κληρονομούνται από τους γονείς μας και δεν αλλάζουν στη διάρκεια της ζωής μας, σε κάθε κύτταρο κάποια από αυτά παραμένουν ενεργά. Αυτά ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται από μια διαδικασία που είναι γνωστής ως μεθυλίωση ή επιγενετική αποτύπωση. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η άσκηση είναι ικανή να προκαλέσει τροποποιήσεις στη διαδικασία αυτή, επιφέροντας αλλαγές στη λειτουργία άνω των 7.000 γονιδίων παχύσαρκων εθελοντών, με σημαντικότερη τη μείωση της δραστηριότητας των γονιδίων που εμπλέκονται στη διαδικασία αποθήκευσης σακχάρων του αίματος μέσα στα λιποκύτταρα. Σε συμπληρωματική μελέτη που ακολούθησε, διαπιστώθηκε και μείωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων στον οργανισμό.

Στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «PLOS Genetics», συμμετείχαν 31 ελαφρώς υπέρβαροι, αλλά κατά τα άλλα υγιείς άντρες, στους οποίους ζητήθηκε να κάνουν μία ώρα spinning και δύο ώρες αερόμπικ την εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι οι εθελοντές κατάφεραν να γυμναστούν κατά μέσο όρο μόλις 1,8 ώρες την εβδομάδα, οι ερευνητές, κάνοντας δειγματοληψία του σωματικού τους λίπους, πριν και μετά το πείραμα, εντόπισαν αλλαγές στον τρόπο αποθήκευσης του λίπους στον οργανισμό τους. Στη συνέχεια ανέλυσαν 480.000 σημεία στο DNA κάθε ατόμου και ανακάλυψαν ότι 7.663 γονίδια -από τα συνολικά 20.000 που απαρτίζουν το ανθρώπινο γονιδίωμα- παρουσίαζαν αλλαγές σε 17.975 σημεία τους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα τους βοηθήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. «Η έρευνα έδειξε τις θετικές επιδράσεις της άσκησης, καθώς αυτή αλλάζει το επιγενετικό μοντέλο των γονιδίων που επηρεάζουν τη διαδικασία αποθήκευσης λίπους στο σώμα μας» υπογραμμίζει η διαβητολόγος του Πανεπιστημίου Λουντ, Σάρλοτ Λινγκ, η οποία συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...