Κολυμβητής στην Αχαΐα έβγαλε με την απόχη του τσούχτρα βάρους πέντε κιλών
Κολυμβητής στην Αχαΐα έβγαλε με την απόχη του τσούχτρα βάρους πέντε κιλών
Η τσούχτρα-γίγας, βάρους 4-5 κιλών, την οποία «ψάρεψε» ένας λιλιπούτειος κολυμβητής στην παραλία της Ακολης στην Αχαΐα, ήταν το… κερασάκι στην τούρτα της «απόβασης» των μεδουσών στις ακτές του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις το φετινό καλοκαίρι!
Ο μικρός Κοσμάς δεν υπολόγισε τις… τσουχτερές συνέπειες από μία πιθανή «συνάντηση» με ένα από τα θαλάσσια πλάσματα που έχουν κατακυριεύσει τις ελληνικές θάλασσες και βούτηξε στο νερό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά, βγαίνοντας, προκάλεσε την έκπληξη και το δέος όλων των λουομένων, που τον είδαν να μεταφέρει με την απόχη του μία μέδουσα τεράστιων διαστάσεων, που ζύγιζε περίπου 4-5 κιλά! Πριν από μερικές ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε, για την καταπολέμηση του προβλήματος, την ένταξη της περιοχής από τον Ψαθόπυργο ως τη Ναύπακτο και τον Ισθμό της Κορίνθου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.
Βραβείο
Πάντως, αν και η συγκεκριμένη μέδουσα διεκδικεί… βραβείο μεγέθους στην ελληνική επικράτεια, στην ανατολική Κίνα ή την Ιαπωνία δεν θα προκαλούσε εντύπωση. Στις θάλασσες εκείνης της γωνιάς του πλανήτη κολυμπούν μέδουσες-τέρατα πλάτους 2 μ. και βάρους… 200 κιλών! Αλλωστε, το πρόβλημα των μεδουσών και των συγγενικών ειδών τους δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αφού είναι έντονο παντού, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να κάνουν λόγο για «μεδουσοαρμαγεδδώνα»!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση των μεδουσών (ή τσούχτρες, όπως είναι η λαϊκή ονομασία τους) είναι η υπεραλίευση των θαλάσσιων ειδών, η αυξημένη απορροή θρεπτικών χημικών ουσιών στη θάλασσα και οι ανθρωπογενείς κατασκευές μέσα στο νερό, στις οποίες προσκολλώνται οι μέδουσες όταν αρχίζουν τη ζωή τους ως «πολύποδες».
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ