«Σβήνουν» τη λεύκη

❱❱ Ελπίδες από νέα τεχνική με μεταμόσχευση μελανοκυττάρωνMε μεταμόσχευση μελανοκυττάρων από υγιείς περιοχές του δέρματος προς τις περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη και την ενεργοποίησή τους με τη βοήθεια λέιζερ κατάφεραν επιστήμονες να «σβήσουν» τα σημάδια της λεύκης, επαναφέροντας το φυσιολογικό χρώμα της επιδερμίδας. 

Η νέα τεχνική, με το όνομα ReNovaCell, ενδείκνυται για μικρές βλάβες, ωστόσο προσφέρει ελπίδα στους ασθενείς με λεύκη. Οι πρώτες μελέτες αναφέρουν πολύ καλά αποτελέσματα και διατήρηση του φυσιολογικού χρώματος της επιδερμίδας, πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή.

Η λεύκη είναι μια από τις πιο κοινές αυτοάνοσες δερματοπάθειες, που οδηγούν στη βλάβη και απώλεια των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που παράγουν τη μελανίνη και δίνουν το χρώμα στο δέρμα. Ως αποτέλεσμα, άσπρες πλάκες ή κηλίδες κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα μέρη του σώματος του ασθενούς (στο πρόσωπο, στον λαιμό, στα βλέφαρα, στη μύτη, στους καρπούς, σε περιοχές που έχουν υποστεί τραυματισμό, ακόμη και μέσα στο στόμα). Λεύκη εμφανίζει περίπου 1 στα 200 άτομα και το 50% των ασθενών εκδηλώνει τη νόσο γύρω στα 20 χρόνια του. Ορμονικές αλλαγές, ένας τοκετός ή ακόμη και τραύματα έχουν συνδεθεί με την πυροδότηση της νόσου.

Οριστική θεραπεία για τη νόσο ως σήμερα δεν υπάρχει, ωστόσο η πρώιμη εφαρμογή κάποιων τοπικών στεροειδών που μειώνουν τη φλεγμονή και κρέμας με βιταμίνη D φαίνεται ότι προστατεύουν τα μελανοκύτταρα και περιορίζουν την εξέλιξη της νόσου. Καλά αποτελέσματα στον επαναχρωματισμό της επιδερμίδας έχουν επίσης οι ουσίες pimecrolimus και tacrolimus, που χρησιμοποιούνται στο έκζεμα.

Χορήγηση

Σε περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί φωτοθεραπεία με UVB ακτινοβολία στενού φάσματος, ενώ μια άλλη θεραπεία, είναι η φωτοχημειοθεραπεία (PUVA), στο πλαίσιο της οποίας χορηγείται στον ασθενή ψωραλένιο, μια ισχυρή φωτοευαισθητοποιός ουσία, και στη συνέχεια πραγματοποιείται UVΑ φωτοθεραπεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δύσκολες ώρες για την Klavdia: Στον ιστό ροζ βίντεο

Πρωταγωνίστρια σε μια ιστορία που έχει προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική showbiz και όχι μόνο είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Κλαυδία Παπαδοπούλου, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της νέας γενιάς καλλιτεχνών.

Νεκρή πρώην παίκτρια του ριάλιτι «The Bachelor»

Οι πρώτες υποψίες ότι επρόκειτο για την παίκτρια δημιουργήθηκαν από δύο χαρακτηριστικά τατουάζ που εντοπίστηκαν στο πτώμα

Πέφτει η αυλαία σε δύο γάμους της ελληνικής σόουμπιζ!

Σκάνε βόμβες χωρισμών στην καλλιτεχνική Αθήνα. Δύο πασίγνωστα ζευγάρια της showbiz βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί και, αν σπάσει, θα σημάνουν οι… καμπάνες για το τέλος των γάμων τους.

Έριξε το… καρφάκι της

Η σπόντα της Μελίνας Νικολαΐδη!Με το τραγούδι της Ελεονώρας...

Γνωστός ηθοποιός στάζει «φαρμάκι» για τους συμπρωταγωνιστές του!

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Μπράιν Κοξ, σε πρόσφατη συνέντευξή...

Εξιτήριο για την Κατερίνα Καινούργιου – Οι φωτο από το μαιευτήριο

Μόλις τρεις μέρες από την γέννηση της κόρης της...

Flashback: Η Φαίη Σκορδά στα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση

Μπορεί η Φαίη Σκορδά να είναι πλέον από τις τοπ παρουσιάστριες της χώρας ωστόσο εμείς βρήκαμε πώς ήταν στα πρώτα της βήματα.

Θεανώ Φωτίου: Συντετριμμένη στην κηδεία του γιου της Βασίλη Ρίζου

Στο Α΄ Νεκροταφείο είπαν τη Μεγάλη Τετάρτη το τελευταίο...