Stop στα βακτήρια

❱❱ Νέα στρατηγική για να μη βλάπτουν τον οργανισμόΝέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων ανακάλυψαν ερευνητές του University of Tennessee. Αντί να προσπαθήσουν να καταστρέψουν τα βακτήρια, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, κατάφεραν να ανακαλύψουν τον μηχανισμό που τα ξεγελά και δεν τους επιτρέπει να βλάψουν τον οργανισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Igor Jouline, εντόπισε συγκεκριμένους υποδοχείς στην κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων, οι οποίοι επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην ανάλυση των υποδοχέων του βακτηρίου Ψευδομονάς η αεριογόνος (Pseudomonas aeruginosa), η οποία αποτελεί τη βασική αιτία ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Το συγκεκριμένο παθογόνο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε πολλά αντιβιοτικά, γεγονός που καθιστά την αντιμετώπιση των μολύνσεων εξαιρετικά δύσκολη, κυρίως σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο εν λόγω βακτήριο εντοπίστηκαν 26 χημειοϋποδοχείς, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον. Στη συνέχεια τις μεταφέρουν στο εσωτερικό του κυττάρου μέσω τεσσάρων μηχανισμών, οι οποίοι συντονίζουν τις λειτουργίες του κυττάρου, έτσι ώστε να ανταποκριθεί με τον κατάλληλο τρόπο σε εξωτερικά ερεθίσματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 23 από τους χημειοϋποδοχείς έφεραν παρόμοια μοτίβα αμινοξέων, των ουσιών δηλαδή που αποτελούν τα βασικά συστατικά των χημειοϋποδοχέων. Οι υπόλοιποι τρεις χημειοϋποδοχείς είχαν διαφορετικά μοτίβα αμινοξέων ο καθένας.

Η ανακάλυψη οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατόν να παραπλανήσουν το βακτήριο στέλνοντάς του λανθασμένες πληροφορίες, τις οποίες θα συλλέγουν οι 23 χημειοϋποδοχείς και θα δίνουν στο κύτταρο την εντολή να μη δράσει στον οργανισμό. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε φάρμακα τα οποία θα ξεγελούν τα βακτήρια, αντί να τα σκοτώνουν, διότι συνήθως αναπτύσσουν ανθεκτικότερα στα φάρμακα που τα καταστρέφουν» εξηγεί ο Jouline.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δύσκολες ώρες για την Klavdia: Στον ιστό ροζ βίντεο

Πρωταγωνίστρια σε μια ιστορία που έχει προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική showbiz και όχι μόνο είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Κλαυδία Παπαδοπούλου, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της νέας γενιάς καλλιτεχνών.

Νεκρή πρώην παίκτρια του ριάλιτι «The Bachelor»

Οι πρώτες υποψίες ότι επρόκειτο για την παίκτρια δημιουργήθηκαν από δύο χαρακτηριστικά τατουάζ που εντοπίστηκαν στο πτώμα

Πέφτει η αυλαία σε δύο γάμους της ελληνικής σόουμπιζ!

Σκάνε βόμβες χωρισμών στην καλλιτεχνική Αθήνα. Δύο πασίγνωστα ζευγάρια της showbiz βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί και, αν σπάσει, θα σημάνουν οι… καμπάνες για το τέλος των γάμων τους.

Έριξε το… καρφάκι της

Η σπόντα της Μελίνας Νικολαΐδη!Με το τραγούδι της Ελεονώρας...

Γνωστός ηθοποιός στάζει «φαρμάκι» για τους συμπρωταγωνιστές του!

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Μπράιν Κοξ, σε πρόσφατη συνέντευξή...

Flashback: Η Φαίη Σκορδά στα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση

Μπορεί η Φαίη Σκορδά να είναι πλέον από τις τοπ παρουσιάστριες της χώρας ωστόσο εμείς βρήκαμε πώς ήταν στα πρώτα της βήματα.

Εξιτήριο για την Κατερίνα Καινούργιου – Οι φωτο από το μαιευτήριο

Μόλις τρεις μέρες από την γέννηση της κόρης της...

Θεανώ Φωτίου: Συντετριμμένη στην κηδεία του γιου της Βασίλη Ρίζου

Στο Α΄ Νεκροταφείο είπαν τη Μεγάλη Τετάρτη το τελευταίο...