Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Είναι ευτυχία και ευλογία αυτή...

«Είναι ευτυχία και ευλογία η συγκυρία αυτής της σειράς»,...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

«Σκυταλοδρομία» προσφοράς με τη dream team του ΑΝΤ1

Για περισσότερα από 35 χρόνια ο ΑΝΤ1 ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά  βάζει παράλληλα και στο επίκεντρο της αποστολής του την κοινωνική προσφορά.

Απώλεια μνήμης λόγω κινητού!

❱❱ Οι ραδιοσυχνότητες που εκπέμπουν επηρεάζουν τους εγκεφάλους των εφήβων!Ανεπιθύμητες συνέπειες στις επιδόσεις της μνήμης των εφήβων ενδεχομένως να έχουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με νέα ελβετική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο «Environmental Health Perspectives».

Η μελέτη έπεται παλαιότερης σχετικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο ίδιο επιστημονικό έντυπο το 2015. Αυτή τη φορά, όμως, έχει διπλάσιο δείγμα και πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την απορρόφηση των RF-EMF σε εγκεφάλους εφήβων κατά τη διάρκεια διαφορετικών τύπων χρήσης συσκευών ασύρματης επικοινωνίας.

Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Τροπικής και Δημόσιας Υγείας της Ελβετίας μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 700 εφήβους, 12-17 ετών, εστιάζοντας στη σχέση των RF-EMF από τα συστήματα κινητής επικοινωνίας και την επίδοση της μνήμης των εφήβων. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου επί έναν χρόνο ενδεχομένως να έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της επίδοσης της οπτικής μνήμης -που εδρεύει κυρίως στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου-, γι’ αυτό οι επιδόσεις ήταν χειρότερες στους εφήβους που ακουμπούσαν το κινητό τους τηλέφωνο στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού.

Αλλες πτυχές της ασύρματης επικοινωνίας, όπως η αποστολή μηνυμάτων, τα παιχνίδια ή η περιήγηση στο internet, προκαλούν μόνο περιθωριακή έκθεση του εγκεφάλου στα RF-EMF και δεν σχετίζονται με την ανάπτυξη της επίδοσης της μνήμης.

Ερευνα

O επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκθεσης και Υγείας του Ελβετικού Ινστιτούτου Τροπικής και Δημόσιας Υγείας Μάρτιν Ρούσλι λέει ότι η επίδραση της έκθεσης του εγκεφάλου σε RF-EMF αποτελεί ένα από τα σχετικώς νέα πεδία έρευνας και «δεν είναι ακόμη σαφές πώς τα RF-EMF μπορούν να επιδράσουν σε διαφορετικές εγκεφαλικές διεργασίες ούτε εάν τα ευρήματά μας ισχύουν μακροπρόθεσμα».

Σε κάθε περίπτωση ο δρ Ρούσλι εξηγεί ότι οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση κινητών τηλεφώνων για τον εγκέφαλο μπορούν να μειωθούν μέσω της χρήσης hands-free συσκευών ή της ανοιχτής ακρόασης, ειδικά όταν η ποιότητα του δικτύου δεν είναι καλή με αποτέλεσμα το κινητό να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα







Μποζουκια Αθηνα