Ο χαλκός δίνει ελπίδες

❱❱ Νέο πειραματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου του κινητικού νευρώναΣοβαρές ελπίδες για την αντιμετώπιση της νόσου του κινητικού νευρώνα δίνει νέο πειραματικό φάρμακο, το οποίο κατάφερε να καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξή της, επιτυχία που καταγράφεται πρώτη φορά, καθώς έως τώρα τα φάρμακα απλώς αντιμετώπιζαν τα συμπτώματά της.

Η νόσος του κινητικού νευρώνα (MND) περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εκφυλιστικών ασθενειών που προσβάλλουν τα κινητικά νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, μεταξύ των οποίων η πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS) και η προϊούσα μυϊκή ατροφία (PMA).

Ερευνητές του Florey Institute, University of Melbourne και του Bio21 Institute της Αυστραλίας ανακοίνωσαν στο διεθνές ιατρικό συνέδριο για τις ALS/MND στη Γλασκόβη της Σκοτίας τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που έκαναν τα τελευταία 15 χρόνια.

Σε 32 ασθενείς με MND στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ χορήγησαν τη φαρμακευτική ουσία με την κωδική ονομασία CuATSM και παρακολούθησαν την εξέλιξη της νόσου. Βασικό συστατικό του φαρμάκου, όπως εξήγησε στην «Daily Mail» ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ashley Bush, είναι ο χαλκός, ο οποίος -όπως φάνηκε από τις κλινικές δοκιμές- καθυστέρησε την εξέλιξη της MND κατά 70%. Ο καθηγητής τόνισε ότι η CuATSM έδρασε προστατευτικά στα νευρικά κύτταρα και δεν αντιμετώπισε απλώς τα συμπτώματα της νόσου.

Κομβικός παράγοντας

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο δρα το πειραματικό φάρμακο, όμως πιστεύουν ότι τα μειωμένα επίπεδα του χαλκού είναι κομβικός παράγοντας για την έναρξη της διαδικασίας, η οποία οδηγεί στην αλλοίωση των νευρικών κυττάρων και κατά συνέπεια στη νευροεκφυλιστική νόσο. Συνεπώς χορηγώντας ποσότητες χαλκού μέσω της CuATSM αποκαθίστανται τα επίπεδα του χαλκού στον εγκέφαλο, αντιμετωπίζοντας την MND.

«Η έρευνά μας για το φάρμακο, το οποίο αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται και σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον, ήταν ενθαρρυντική» δήλωσε ο Bush, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουν τα επόμενα δύο χρόνια σε ευρύτερες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με MND.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέφτει η αυλαία σε δύο γάμους της ελληνικής σόουμπιζ!

Σκάνε βόμβες χωρισμών στην καλλιτεχνική Αθήνα. Δύο πασίγνωστα ζευγάρια της showbiz βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί και, αν σπάσει, θα σημάνουν οι… καμπάνες για το τέλος των γάμων τους.

Flashback: Η Φαίη Σκορδά στα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση

Μπορεί η Φαίη Σκορδά να είναι πλέον από τις τοπ παρουσιάστριες της χώρας ωστόσο εμείς βρήκαμε πώς ήταν στα πρώτα της βήματα.

Νεκρή πρώην παίκτρια του ριάλιτι «The Bachelor»

Οι πρώτες υποψίες ότι επρόκειτο για την παίκτρια δημιουργήθηκαν από δύο χαρακτηριστικά τατουάζ που εντοπίστηκαν στο πτώμα

Έριξε το… καρφάκι της

Η σπόντα της Μελίνας Νικολαΐδη!Με το τραγούδι της Ελεονώρας...

Δύσκολες ώρες για την Klavdia: Στον ιστό ροζ βίντεο

Πρωταγωνίστρια σε μια ιστορία που έχει προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική showbiz και όχι μόνο είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Κλαυδία Παπαδοπούλου, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της νέας γενιάς καλλιτεχνών.

Γνωστός ηθοποιός στάζει «φαρμάκι» για τους συμπρωταγωνιστές του!

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Μπράιν Κοξ, σε πρόσφατη συνέντευξή...

«Η ζωή εν τάφω» του Καλλιβωκά!

«Ψάχνω τρόπο να φύγω από τη ζωή... Κουράστηκα και, πλέον, δεν επιθυμώ να βρίσκομαι τις περισσότερες ώρες της ημέρας πάνω σε ένα αναπηρικό καροτσάκι.