Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Ενοχλημένος ο Γιώργος Αμούτζας μετά από ερώτηση για την προσωπική του ζωή

Ο Γιώργος Αμούτζας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Breakfast@star» και...

O Γιώργος Παπαγεωργίου στο Game Time στέλνει διπλά χαμόγελα στα παιδιά με...

O Γιώργος Παπαγεωργίου στο Game Time στέλνει διπλά χαμόγελα στα...

Κέλλυ Κελεκίδου: Η φωνή της έγινε σύμμαχος των πρωταγωνιστριών της «Vaginahood» σε...

To δικό της λιθαράκι στην τεράστια προσπάθεια, υπέρ οργανώσεων προστασίας γυναικών, που κάνει η ομάδα της παράστασης «Vaginahood», θέλησε να βάλει η Κέλλυ Κελεκίδου.

Επετειακή εκδήλωση: 15 χρόνια «δημοκρατία»

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει 15 χρόνια κυκλοφορίας με μια...

«Ψαρώνουν» τον καρκίνο

❱❱ Η κατανάλωση ψαριών προστατεύει το έντερο από τη νόσοΑσπίδα προστασίας από μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου αποτελεί για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical Gastroenterology and Hepatology».

Ερευνητές από το University of Oxford και το International Agency for Research on Cancer (IARC) διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Mark Gunter από το IARC και τη δρα Anna Diaz Font από το World Cancer Research Fund (WCRF), το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόληψης του καρκίνου του εντέρου, μελέτησε επί 15 χρόνια τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ατόμων.

Από αυτούς, 6.291 παρουσίασαν καρκίνο του εντέρου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι διαπιστώσεις

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν 359,1 γρ. ψάρι την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 12% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από 63,49 γραμμάρια.

Παράλληλα, εκείνοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 123,9 γρ. λιπαρό ψάρι κάθε εβδομάδα, όπως σολομό ή σαρδέλες, μείωναν κατά 10% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τα αίτια των ευεργετικών επιδράσεων του ψαριού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ψάρια περιλαμβάνουν ορισμένα λιπαρά οξέα (n-3 LC-PUFA), τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Αυτή ίσως είναι και η εξήγηση για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. «Ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3, που υπάρχουν αποκλειστικά στα ψάρια, είναι υπεύθυνα για την προστατευτική δράση της κατανάλωσης ψαριού μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους» εξήγησε η Font.

Ο Gunter, ωστόσο, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί πού ακριβώς οφείλεται η προστατευτική δράση του ψαριού.

Ειδικότερα, οι ερευνητές θέλουν να ανακαλύψουν αν είναι το ψάρι καθαυτό και τα συστατικά του που έχουν προστατευτικές ιδιότητες από τον καρκίνο του εντέρου ή εάν είναι το ιχθυέλαιο.

spot_img




ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χώρισαν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα – Αυλαία στη σχέση ζευγαριού της σόουμπιζ

Από κοινού αντιλήφθηκαν πως η σχέση ολοκληρώθηκε και αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους.

«Ο Γιάννης Λάτσιος είχε 15 χρόνια να δει τα πρώην πεθερικά του, βρέθηκαν στην ορκωμοσία του Άγγελου»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Γιώργος Λιάγκας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το Πρωινό» της Πέμπτης.

Αγνώριστος ο ηθοποιός πριν από 34 χρόνια

Ο νεαρός της φωτογραφίας είναι καταξιωμένος ηθοποιός της χώρας μας. Τον αναγνωρίσατε;

Ενοχλημένη η Καμπούρη με τη Μεσσαροπούλου: «Το λέει αυτό εκείνη που είναι γυναίκα και μητέρα;»

Η Δέσποινα Καμπούρη κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το πρωινό» της Πέμπτης βλέποντας τα σχόλια της Τίνας Μεσσαροπούλου για το διαζύγιο της Σίσσυς Χρηστίδου πήρε θέση.

Άφαντη η Ναταλία Λιονάκη – Πέταξε τα ράσα ή αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας;

Η Ναταλία Λιονάκη έχει αφήσει τα εγκόσμια τα τελευταία χρόνια και έγινε μοναχή Φεβρωνία και βρίσκεται στην Αφρική.

Ποιος είπε πως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Το πιο ερωτευμένο ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ!

Είναι ζευγάρι πολλά χρόνια και η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τον γάμο και τις δύο κόρες τους.





Μποζουκια Αθηνα