Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, 2026

Η τέχνη της λαγάνας – Από την παράδοση στο τραπέζι

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα γίνεται; Δε γίνεται…για να ξεκινήσει και με τον καλύτερο και πιο γευστικό τρόπο η περίοδος της Σαρακοστής.

Έλενα Τσαγκρινού: Δείτε τι ζήτησε από τους followers της

H Έλενα Τσαγκρινού ανέβασε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό για να μας υπενθυμίσει το δεύτερο live του J2US.

Είναι επίσημο! Ο Νίκος Μουτσινάς στο STAR με το «Lingo»

Ο Νίκος Μουτσινάς επιστρέφει στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στο STAR με την παρουσίαση του τηλεπαιχνιδού «Lingo».

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας με τη Δανάη Μπάρκα: «Κάνει λάθος αυτός που...

Έξαλλος έγινε ο Γιώργος Λιάγκας με τη Δανάη Μπάρκα. Τι συνέβη; Η ηθοποιός πόσταρε ένα ποστ στο οποίο ανέφερε:

Τεστ «μέντιουμ»

❱❱ Εξέταση αίματος προβλέπει το Αλτσχάιμερ 20 χρόνια προτού εμφανιστείΝέα εξέταση αίματος που δημιούργησαν ερευνητές του Washington University St Louis στις ΗΠΑ μπορεί να προβλέψει τη νόσο Αλτσχάιμερ με ακρίβεια 94% ακόμη και 20 χρόνια προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. 

Η εξέταση, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology», βασίζεται στον εντοπισμό πρωτεϊνών, οι οποίες, όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, προκαλούν την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη δρα Suzanne Schindler εξήγησε τη σημασία της επιτυχίας της λέγοντας ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το Αλτσχάιμερ και όλη η προσπάθεια των γιατρών επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του, όπως η απώλεια μνήμης.

Εγκαιρη διάγνωση

Ως εκ τούτου, όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διάγνωση 20 χρόνια νωρίτερα από ό,τι συμβαίνει στις ημέρες μας θα προσθέσει αρκετά χρόνια ποιοτικής ζωής στους ασθενείς.

Η εξέταση αίματος δοκιμάστηκε σε 158 εθελοντές άνω των 50 ετών, οι οποίοι δεν εμφάνιζαν κανένα γνωστικό πρόβλημα, όπως είναι η απώλεια μνήμης. Από μόνη της η εξέταση εντόπιζε στο αίμα τις επικίνδυνες πρωτεΐνες για το Αλτσχάιμερ προβλέποντας την εμφάνιση της νόσου με ακρίβεια 88% 20 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα.

Οταν όμως οι ερευνητές συνδύασαν την εξέταση αίματος με κοινά γενετικά τεστ που αναδεικνύουν τα άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, η ακρίβεια της διάγνωσης ανήλθε σε 94%.

Η επιτυχία της εξέτασης έγινε ακόμη μεγαλύτερη καθώς διαπιστώθηκε ότι ακόμη και όταν τα γενετικά τεστ έδειχναν ότι τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος ήταν λανθασμένα, στο τέλος δικαιωνόταν η αιματολογική εξέταση.

Ειδικότερα, σε κάποιους από τους εθελοντές η εξέταση αίματος έδειξε ότι θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, αλλά τα γενετικά τεστ έδειξαν ότι δεν έφεραν κανέναν παράγοντα κινδύνου.

Αυτό, σύμφωνα με τα γενετικά τεστ, θα σήμαινε ότι η εξέταση του αίματος είχε κάνει λάθος. Ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι εθελοντές εκδήλωσαν τη νόσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η όμορφη Διώνη είναι κόρη γνωστού ζευγαριού ηθοποιών

«Σε έναν τσακωμό είπε φεύγω από το σπίτι κι έφυγε. Μόλις είχε τελειώσει το Λύκειο. Να τις πω, τι; Σε κλειδώνω στο σπίτι;

Στην Αττική με τη βοήθεια «Αϊ-Βασίλη» επιχειρηματία το πρώτο χωριό για ΑμεΑ

Μια είδηση που θα φέρει δάκρυα ανακούφισης σε χιλιάδες...

Η Espresso φέρνει στο φως την καλλιτεχνική πλευρά του δολοφονημένου ιδιοκτήτη κάμπινγκ

Οσο συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για την υπόθεση της διπλής δολοφονίας στο κάμπινγκ που συγκλόνισε τη Φοινικούντα τον περασμένο Οκτώβριο, η τραγωδία παραμένει στο επίκεντρο κάθε συζήτησης στην τοπική κοινωνία.

Τρία χρόνια γάμου γιόρτασε γνωστή ηθοποιός

Τρία χρόνια γάμου γιόρτασε η γνωστή ηθοποιός.

Συγκλονίζει ο Τζώρτζογλου: «Μετακομίζω σε ένα σπίτι που μου δανείζουν, γιατί δεν έχω να πληρώνω το νοίκι»

Μία συγκλονιστική εξομολόγηση έκανε ο Στράτος Τζώρτζογλου στην εκπομπή «Καλύτερα αργά».

Τρελή κούρσα για τη μούσα των Χαΐνηδων

Μπορεί η ίδια να μη βγήκε από κάποιο «Καπηλειό»,...