Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, 2026

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στο θεατρικό σανίδι;

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου πρόσφατα έκανε ένα γκεστ στο «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» υποδυόμενος την Πυθία. Ο παρουσιαστής μίλησε γι’αυτό ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον δούμε στο θεατρικό σανίδι.

«Μπαμπά, σ’ αγαπώ»: Ρεκόρ σεζόν με τηλεθέαση 21,7% στο δυναμικό κοινό

Η σειρά εξερευνά με χιούμορ και συναίσθημα την πατρότητα της νέας εποχής, τις δυσκολίες, τα λάθη και την αναπάντεχη φιλία που αναπτύσσουν μεταξύ τους

Δύο Μπραντ Πιτ στην Ύδρα

Η Υδρα ζει στιγμές… Χόλιγουντ και η «Espresso» θυμάται...

Zητείται «νέα Πάμελα» για τον νέο κύκλο του «Baywatch»

Από κάθε υποψήφια και κάθε υποψήφιο ζητήθηκε να παίξουν σε μια σκηνή, την οποία έγραψε ο σεναριογράφος Ματ Νιξ, και δεν περιελάμβανε το τρέξιμο σε αργή κίνηση

Νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοδοντίτιδα που χτυπάει στην καρδιά

Οι άνθρωποι με περιοδοντίτιδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, δηλαδή υπέρταση, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Γι’ αυτό προσοχή στη στοματική υγιεινή σας, γιατί δεν αφορά μόνο το χαμόγελό σας αλλά και την υγεία της καρδιάς σας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φραντσέσκο ντ’ Αγιούτο του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cardiovascular Research», της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, αξιολόγησαν όλες τις σχετικές μελέτες πάνω στη σχέση υπέρτασης και περιοδοντίτιδας.

Η μεταανάλυση, που περιέλαβε 81 έρευνες από 26 χώρες, βρήκε ότι η μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα σχετίζεται με αυξημένο κατά 22% κίνδυνο για υπέρταση. Αντίστοιχα, η αρκετά σοβαρή περιοδοντίτιδα με 49% μεγαλύτερο κίνδυνο! «Παρατηρήσαμε ότι όσο πιο σοβαρή είναι η περιοδοντίτιδα τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα υπέρτασης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα πρέπει να είναι ενήμεροι γι’ αυτόν τον κίνδυνο.

Υγιεινή διατροφή

Πρέπει ακόμη να δεχθούν συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή, ώστε να προληφθεί η υπέρταση» δήλωσε ο δρ Ντ’ Αγιούτο.Υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζει το 30%-45% των ενηλίκων διεθνώς και η υπέρταση αποτελεί βασική αιτία πρόωρου θανάτου. Από περιοδοντίτιδα πάσχει πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτή η νόσος έχει ήδη σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

«Η υπέρταση μπορεί να πυροδοτήσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα» προειδοποίησε ο Ντ’ Αγιούτο. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η μέση αρτηριακή πίεση είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους με περιοδοντίτιδα σε σχέση με εκείνους που έχουν υγιή δόντια. Αυτή η διαφορά φθάνει τα 4,5 mmHg στη συστολική πίεση και τα 2 mmHg στη διαστολική. «Αυτές οι διαφορές δεν είναι αμελητέες. Μία μέση αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 25% του κινδύνου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό» ανέφερε η βασική ερευνήτρια δρ Μουνιόζ Αγκιλέρα.

Όσον αφορά τις πιθανές αιτίες για τη σχέση περιοδοντίτιδας – υπέρτασης, είναι πιθανό ότι οφείλονται στα βακτήρια του στόματος. Τα τελευταία, εκτός από τη βλάβη στα δόντια, οδηγούν σε συστημική φλεγμονή στο σώμα. Και αυτή με τη σειρά της κάνει ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο υπέρτασης.

Όσο αφήνει κανείς την περιοδοντίτιδά του να χειροτερεύει για χρόνια, χωρίς να επισκεφθεί γιατρό, οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο, τόσο χειροτερεύει και η φλεγμονή των αγγείων στο σώμα του, προειδοποίησαν οι επιστήμονες. Την κατάσταση μπορεί να επιδεινώνει και μία σχετική γενετική προδιάθεση, μαζί με παράγοντες όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η όμορφη Διώνη είναι κόρη γνωστού ζευγαριού ηθοποιών

«Σε έναν τσακωμό είπε φεύγω από το σπίτι κι έφυγε. Μόλις είχε τελειώσει το Λύκειο. Να τις πω, τι; Σε κλειδώνω στο σπίτι;

Στην Αττική με τη βοήθεια «Αϊ-Βασίλη» επιχειρηματία το πρώτο χωριό για ΑμεΑ

Μια είδηση που θα φέρει δάκρυα ανακούφισης σε χιλιάδες...

Τρία χρόνια γάμου γιόρτασε γνωστή ηθοποιός

Τρία χρόνια γάμου γιόρτασε η γνωστή ηθοποιός.

Τρελή κούρσα για τη μούσα των Χαΐνηδων

Μπορεί η ίδια να μη βγήκε από κάποιο «Καπηλειό»,...

Συγκλονίζει ο Τζώρτζογλου: «Μετακομίζω σε ένα σπίτι που μου δανείζουν, γιατί δεν έχω να πληρώνω το νοίκι»

Μία συγκλονιστική εξομολόγηση έκανε ο Στράτος Τζώρτζογλου στην εκπομπή «Καλύτερα αργά».