Ένας στους δύο Έλληνες δεν γνωρίζει τους κινδύνους που κρύβει το γλαύκωμα

Ελλιπή ενημέρωση, ανεξάρτητα της μόρφωσής του, έχει ένας στους δύο Έλληνες σχετικά με την πρόληψη των ματιών από το γλαύκωμα, ενώ οι μισοί αγνοούν ότι η νόσος οδηγεί σε τύφλωση.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα ελληνική επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ιατρική Απεικόνιση στην Οφθαλμολογία», και διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σκοπός της μελέτης, σύμφωνα με τον χειρουργό οφθαλμίατρο, καθηγητή Οφθαλμολογίας του ΔΠΘ Βασίλη Κοζομπόλη, που είχε την επίβλεψη μαζί με την Κατερίνα Καστανιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ήταν η διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων των πολιτών ηλικίας 18 χρόνων και άνω σχετικά με την πρόληψη της πάθησης του γλαυκώματος. Βασικό κίνητρο για τη συγγραφή της αποτέλεσε η ανάγκη καταπολέμησης της άγνοιας των πολιτών ως προς την πάθηση αυτή, όπως είπε ο καθηγητής.

Το μισό δείγμα

Η πανελλαδική μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2019. Σε αυτή συμμετείχαν 90 άνδρες και γυναίκες από 18 έως 70 ετών, οι οποίοι απάντησαν σε 140 ερωτήσεις. Σχεδόν το μισό δείγμα των συμμετεχόντων κατείχε πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ – ΤΕΙ), ενώ ακολουθούσαν οι ερωτηθέντες που κατέχουν μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, οι απόφοιτοι λυκείου, οι απόφοιτοι ΙΕΚ και οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

Στην ερώτηση αν το γλαύκωμα οδηγεί σε τύφλωση αποδείχθηκε ότι λιγότερο από το μισό δείγμα, ποσοστό 48,9%, γνώριζε τη δυσμενή εξέλιξη της πάθησης. Επίσης, μόνο το 43,3% γνώριζε ότι το γλαύκωμα προκαλεί αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο, καθώς και ποσοστό 53,3% ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί μέρος της χαμένης όρασης. Το 55,6% των ατόμων που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα πιστεύει ότι το γλαύκωμα εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 χρόνων.

«Η μελέτη έδειξε την επιτακτική ανάγκη για την ουσιαστική ενημέρωσή τους για θέματα υγείας που ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Κοζομπόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δύσκολες ώρες για την Klavdia: Στον ιστό ροζ βίντεο

Πρωταγωνίστρια σε μια ιστορία που έχει προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική showbiz και όχι μόνο είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Κλαυδία Παπαδοπούλου, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της νέας γενιάς καλλιτεχνών.

Νεκρή πρώην παίκτρια του ριάλιτι «The Bachelor»

Οι πρώτες υποψίες ότι επρόκειτο για την παίκτρια δημιουργήθηκαν από δύο χαρακτηριστικά τατουάζ που εντοπίστηκαν στο πτώμα

Πέφτει η αυλαία σε δύο γάμους της ελληνικής σόουμπιζ!

Σκάνε βόμβες χωρισμών στην καλλιτεχνική Αθήνα. Δύο πασίγνωστα ζευγάρια της showbiz βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί και, αν σπάσει, θα σημάνουν οι… καμπάνες για το τέλος των γάμων τους.

Έριξε το… καρφάκι της

Η σπόντα της Μελίνας Νικολαΐδη!Με το τραγούδι της Ελεονώρας...

Flashback: Η Φαίη Σκορδά στα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση

Μπορεί η Φαίη Σκορδά να είναι πλέον από τις τοπ παρουσιάστριες της χώρας ωστόσο εμείς βρήκαμε πώς ήταν στα πρώτα της βήματα.

Εξιτήριο για την Κατερίνα Καινούργιου – Οι φωτο από το μαιευτήριο

Μόλις τρεις μέρες από την γέννηση της κόρης της...

Θεανώ Φωτίου: Συντετριμμένη στην κηδεία του γιου της Βασίλη Ρίζου

Στο Α΄ Νεκροταφείο είπαν τη Μεγάλη Τετάρτη το τελευταίο...