Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025

Κιμ Κατράλ: Παντρεύτηκε η «Σαμάνθα» του «Sex and the city» τον κατά...

Η Κιμ Κατράλ στα 69 της παντρεύτηκε τον σύντροφό της, Russel Thomas στο Λονδίνο. Η πρωταγωνίστρια του «Sex and the city» με τον νεότερο συνάδελφό της

Ευγενία Δημητροπούλου: «Δεν είμαι η μαμά με τα ινσταγκραμικά ταπεράκια»

Η Ευγενία Δημητροπούλου καλεσμένη της εκπομπής «Καλύτερα αργά» αναφέρθηκε στην κόρη της.

Κρατερός Κατσούλης: «Ήρθα με τη μηχανή και ήταν σαν να οδηγώ μέσα...

Ο Κρατερός Κατσούλης πέρασε δύσκολα το πρωί της Παρασκευής λόγω της κακοκαιρίας ώσπου να φτάσει στο στούντιο της εκπομπής «Νωρίς νωρίς»

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου

ΚΡΙΟΣΤα οικονομικά σας καλυτερεύουν. Εφαρμόστε στην πράξη τις γνώσεις...

Δείκτης άνοιας το περπάτημα

Το αργό βάδισμα των ηλικιωμένων πρώτο σημάδι βλαβών στον εγκέφαλο

Το αργό βάδισμα των ηλικιωμένων πρώτο σημάδι βλαβών στον εγκέφαλο

Το αργό περπάτημα των ηλικιωμένων μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι της άνοιας και να οφείλεται σε εγκεφαλική ατροφία, σημειώνουν για πρώτη φορά επιστήμονες από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Pittsburgh University, έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια μελέτης.

Οι άνθρωποι που αρχίζουν ξαφνικά να περπατάνε αργά, ενώ δεν έχουν κάποιο διαγνωσμένο μυοσκελετικό πρόβλημα, ίσως έχουν υποστεί συρρίκνωση του δεξιού ιππόκαμπου στον εγκέφαλο – η συγκεκριμένη περιοχή ελέγχει τη μνήμη και την αντίληψη του χώρου, γι’ αυτό και επηρεάζει τόσο δραστικά το περπάτημα.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός των πασχόντων από άνοια αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πολλαπλασιαστεί, η ανίχνευση της κατάστασης μέσω της παρατήρησης ή μέσω περιοδικών μετρήσεων της ταχύτητας, με την οποία περπατά ένας ηλικιωμένος, μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρώιμη διάγνωση και την αντιμετώπισή της.

Σήμερα οι διαθέσιμες μέθοδοι για τη διάγνωση της άνοιας είναι ακριβές, χρονοβόρες και αρκετά επεμβατικές. «Στο πλαίσιο της μελέτης μας χρειαστήκαμε μόνο ένα χρονόμετρο, μία μετροταινία και έναν διάδρομο για να εξετάσουμε κάθε ασθενή. Ο δε χρόνος εξέτασης, που επαναλαμβανόταν κάθε χρόνο, δεν ξεπερνούσε τα 5 λεπτά ανά ασθενή» αναφέρει το πανεπιστημιακό δελτίο Τύπου.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο 175 άτομα, ηλικίας 70-79 ετών, τα οποία κατά την έναρξη της μελέτης ήταν σε πολύ καλή κατάσταση υγείας.

Ενα κλάσμα

Ο ρυθμός περπατήματος όλων των ηλικιωμένων μειώθηκε στη διάρκεια της 14ετούς μελέτης για όλους τους συμμετέχοντες. Ομως όσοι είχαν αργότερο περπάτημα κατά μόλις 1/10 του δευτερολέπτου στην αρχή της μελέτης είχαν 47% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. «Ενα κλάσμα του δευτερολέπτου είναι πολύ μικρός χρόνος, αλλά 14 χρόνια, ή και νωρίτερα, η διαφορά έγινε εμφανής. Δεν πρέπει να αγνοούμε τις αλλαγές στην ταχύτητα περπατήματος. Ισως είναι ένας πρώιμος δείκτης για κάτι πιο σοβαρό» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ρόσο.

Είθισται, όταν ένας γιατρός παρατηρεί επιβράδυνση στη βάδιση, να συστήνει φυσικοθεραπεία. Ομως τα συγκεκριμένα ευρήματα αποδεικνύουν ότι θα πρέπει να διερευνάται η εγκεφαλική παθολογία που οδηγεί σε αυτήν την επιβράδυνση.

spot_img


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ο Γιάννης Λάτσιος είχε 15 χρόνια να δει τα πρώην πεθερικά του, βρέθηκαν στην ορκωμοσία του Άγγελου»

Μία αποκάλυψη έκανε ο Γιώργος Λιάγκας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το Πρωινό» της Πέμπτης.

Ενοχλημένη η Καμπούρη με τη Μεσσαροπούλου: «Το λέει αυτό εκείνη που είναι γυναίκα και μητέρα;»

Η Δέσποινα Καμπούρη κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το πρωινό» της Πέμπτης βλέποντας τα σχόλια της Τίνας Μεσσαροπούλου για το διαζύγιο της Σίσσυς Χρηστίδου πήρε θέση.

Ποιος είπε πως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Το πιο ερωτευμένο ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ!

Είναι ζευγάρι πολλά χρόνια και η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τον γάμο και τις δύο κόρες τους.

Γιάννης Βούρος: «Το τραγούδι που θέλω να ακούγεται στην κηδεία μου είναι…»

Ο Γιάννης Βούρος καλεσμένος της εκπομπής «Buongiorno» το πρωί της Τετάρτης μεταξύ άλλων εξομολογήθηκε ποιο τραγούδι θέλει να παίζει στην κηδεία του.

«Δε θα πήγαινα καλεσμένη στη Σκορδά επειδή έχω κατάλοιπα απ’ όταν είχαμε συνεργαστεί»

«Δε θα πήγαινα καλεσμένη στη Σκορδά επειδή έχω κατάλοιπα απ' όταν είχαμε συνεργαστεί», είπε η

Γιώργος Λιάγκας – Μαρία Αντωνά: Το ζευγάρι αγκαλιά σε βραδινή του έξοδο

Ο Γιώργος Λιάγκας έχει βρει στο πρόσωπο της Μαρίας Αντωνά την ευτυχία.

«Χαρούμενα 50 άντρα μου! Ο βράχος μου που με αντέχει 22 χρόνια»

Η ηθοποιός γιόρτασε τα γενέθλια του συζύγου της σε ένα λαμπερό πάρτι ενώ δεν παρέλειψε να χορέψει και ένα ζεϊμπέκικο.



Μποζουκια Αθηνα