Οι Ελληνες ξέχασαν (με οβελία) μνημόνιο και ΔΝΤ σε παραλίες, χωριά και γειτονιές της Αθήνας.
Απ’ άκρη σε άκρη της χώρας οι Ελληνες ξέχασαν για λίγο τα μνημόνια και τα προβλήματα και γιόρτασαν με πατροπαράδοτο τρόπο το Πάσχα και την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Την τιμητική τους άλλη μία χρονιά είχαν οι σούβλες και το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που φέτος επέλεξαν να τσουγκρίσουν αβγά στην… παραλία, αφού ο καιρός θύμιζε έντονα καλοκαίρι!
Ούτε τα τρία μνημόνια ούτε οι κομμένοι μισθοί ούτε ακόμη και το γεγονός ότι για πολλές οικογένειες το φετινό τραπέζι της Λαμπρής στρώθηκε «ρεφενέ» στάθηκαν εμπόδιο ώστε να γιορτάσει η πλειονότητα των Ελλήνων το Πάσχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν φέτος η κίνηση στις εθνικές οδούς, το λιμάνι του Πειραιά και τα αεροδρόμια. Χιλιάδες Ελληνες επέλεξαν να «θυσιάσουν» άλλες απολαύσεις και να βάλουν «μαχαίρι» στα υπόλοιπα έξοδα του μήνα ώστε να γιορτάσουν το Πάσχα στα χωριά και τις πόλεις τους δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Κι όσοι, όμως, έμειναν στο κλεινόν άστυ απόλαυσαν τα πλεονεκτήματα του να ζεις σε μια σχεδόν άδεια πόλη, χωρίς κίνηση! Πολλοί δρόμοι της Αθήνας και φέτος μύρισαν «τσίκνα» από τις σούβλες με τα αρνιά, τα κοκορέτσια, τις μπριζόλες και τα παϊδάκια. Οι πεζόδρομοι μετατράπηκαν σε… ψησταριές, το ίδιο και οι ταράτσες των σπιτιών, όπου οι συγγενείς και οι φίλοι έδωσαν «ραντεβού» για να γιορτάσουν πάνω από τον οβελία, να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους και να ανταλλάξουν ευχές υπό τους ήχους δημοτικών τραγουδιών. Από κοντά και πολλοί τουρίστες, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις μέρες του Πάσχα το κέντρο της Αθήνας, την Πλάκα και το Μοναστηράκι και έζησαν το παραδοσιακό ελληνικό Πάσχα. Οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το παραδοσιακό γύρισμα του οβελία, να το απαθανατίσουν με τις κάμερες και τις φωτογραφικές τους μηχανές και λίγο πριν υποκύψουν στον πειρασμό, να γυρίσουν και τη σούβλα! Φεύγοντας δήλωσαν κατενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία και τα έθιμα της Ελλάδας.
Τέλος, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προτίμησαν τις πλαζ της Αθήνας από το παραδοσιακό γλέντι. Από νωρίς το πρωί οι παραλίες κατακλύστηκαν από κόσμο που αναζητούσε λίγη δροσιά, ενώ η ίδια εικόνα επικρατούσε και σε όλες σχεδόν τις παραθαλάσσιες περιοχές και τα θέρετρα της χώρας, όπου οι επισκέπτες και οι τουρίστες είδαν την άνοδο της θερμοκρασίας ως μια καλή ευκαιρία για να κάνουν την πρώτη τους βουτιά. Πολλοί, όμως, ήταν και εκείνοι που συνδύασαν το τερπνόν μετά του ωφελίμου: μετά το ψήσιμο του οβελία ξεχύθηκαν στις παραλίες, κηρύσσοντας και επίσημα τα μπάνια του λαού.
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ, ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
Ρουκετοπόλεμος, αβγομαχίες και ο Ιούδας σε… ελικόπτερο
Με τη ρίψη… 100.000 ρουκετών οι οποίες φώτισαν τον ουρανό της Χίου, κοκορέτσια για ρεκόρ Γκίνες, πατροπαράδοτα έθιμα και «ιπτάμενους» Ιούδες γιόρτασαν την Ανάσταση οι Ελληνες απ’ άκρη σε άκρη της χώρας!
Στα 120 μέτρα σταμάτησαν φέτος το μέτρημα οι Ρουμελιώτες, οι οποίοι αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα τους εορτασμούς για το Πάσχα, φτιάχνοντας το μεγαλύτερο κοκορέτσι του κόσμου. Στοίχημα της δημοτικής αρχής ήταν να προβληθεί ακόμη μία χρονιά το παραδοσιακό ρουμελιώτικο γλέντι και το τεράστιο κοκορέτσι να μπει στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και το κέφι χτύπησε κόκκινο, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Βιβλίου Γκίνες για να μετρήσει και να καταγράψει το κοκορέτσι. Με μπόλικη φαντασία εμπλουτίστηκε όμως η παράδοση και στη Μίλατο του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Ο πολιτιστικός σύλλογος και η νεολαία του χωριού αποφάσισαν να δώσουν μια πιο… επίκαιρη νότα στο καθιερωμένο κάψιμο του ομοιώματος του Ιούδα. Ετσι, έφτιαξαν ομοίωμα του μαθητή του Χριστού να αιωρείται από ανεμόσκαλα στην προσπάθειά του να… αποδράσει με ελικόπτερο. Οπως ήταν αναμενόμενο, η απόπειρα δεν στέφθηκε με επιτυχία και το κάψιμό του έγινε με κάθε επισημότητα στην πλατεία του χωριού λίγο μετά την Ανάσταση. Με την παραδοσιακή πλέον ρίψη ρουκετών γιόρτασαν στη Χίο την Ανάσταση. Για άλλη μία χρονιά, τα βλέμματα των επισκεπτών ήταν στραμμένα στους Βροντάδες, όπου πραγματοποιήθηκε και φέτος το έθιμο του ρουκετοπόλεμου. Τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο κάλυψαν το φαντασμαγορικό έθιμο, που για πρώτη φορά μεταδόθηκε live μέσω webcam. Ωστόσο ούτε φέτος έλειψαν τα απρόοπτα καθώς από τις ρίψεις ρουκετών εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση ανάμεσα σε Αγιο Μάρκο και Παναγία Ερυθιανή.
Σε άλλες περιοχές της χώρας αναβίωσαν, τέλος, πασχαλινά έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται στον χρόνο. Στην ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς, στα Χανιά, οι κτηνοτρόφοι του χωριού οδήγησαν τα κοπάδια τους σε χώρο δίπλα στην εκκλησία, όπου τα ευλόγησε ο ιερέας του χωριού για να μοιράσουν στη συνέχεια το γάλα στους εκατοντάδες επισκέπτες που και φέτος βρέθηκαν στο πανηγύρι. Το έθιμο της ευλογίας των προβάτων, όπως έχει μείνει γνωστό, παρακολούθησαν και πολλοί ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την περιοχή για να τιμήσουν τη χάρη του Αϊ-Γιώργη. Στο Λάκκωμα Χαλκιδικής οι ντόπιοι γιόρτασαν με… αβγομαχίες! Οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν με 45 αβγά και νικητής αναδείχθηκε αυτός που είχε τα λιγότερα σπασμένα. Στους τρεις πρώτους νικητές απονεμήθηκαν βραβεία και στον πρώτο που του έσπασαν όλα τα αβγά απονεμήθηκε το «χρυσό τηγάνι» για να τα πάει για τηγάνισμα!
ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ