Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Air show από Ελληνες πιλότους στην Ελβετία

Οι Ελληνες πιλότοι, πανέτοιμοι να εκτελέσουν τους περίτεχνους ελιγμούς που κόβουν την ανάσα

Για την Ελβετία και το μεγαλύτερο air-show στην ιστορία της χώρας ανοίγει τα φτερά της η ομάδα επιδείξεων «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας! Οι Ελληνες πιλότοι ετοιμάζονται για ακόμη μία φορά να εκτελέσουν τους περίτεχνους ελιγμούς τους και να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου, κόβοντας παράλληλα την ανάσα των χιλιάδων θεατών που αναμένεται να συγκεντρωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Payerne για να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή εκδήλωση.
r4123r324r 1Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της πολεμικής αεροπορίας της Ελβετίας. Παράλληλα, οι ελβετικές ομάδες αεροπορικών επιδείξεων Patrouille Suisse και PC-7 κλείνουν τα 50 και 25 χρόνια ζωής αντίστοιχα. Με αφορμή αυτήν την τριπλή επέτειο οι Ελβετοί αποφάσισαν να οργανώσουν ένα μεγάλο αεροπορικό γεγονός, την επίδειξη «AIR14 PAYERNE», και να καλέσουν τις καλύτερες ομάδες επιδείξεων με αεροπλάνα. Από αυτές δεν θα μπορούσε να λείπει η ομάδα της ελληνικής Π.Α.

Από το 2010
r4123r324r 5
H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» (ή F-16 Demo Team) δημιουργήθηκε το 2010 και έκτοτε καταπλήσσει με τις ιλιγγιώδεις φιγούρες της τους ειδικούς και μη που έχουν την τύχη να τη βλέπουν σε δράση. Σήμερα, χειριστές της ελληνικής ομάδας είναι ο ιπτάμενος σμηναγός Γιώργος Ανδρουλάκης, που είναι και ο επικεφαλής της, και ο σμηναγός Σωτήρης Στράλης. Αλλοι επτά αξιωματικοί απαρτίζουν το προσωπικό υποστήριξης, ενώ τεχνική υποστήριξη παρέχουν τέσσερις υπαξιωματικοί.

Στο διεθνές αεροπορικό γεγονός παίρνουν μέρος ομάδες επιδείξεων από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Πολωνία, το Βέλγιο και φυσικά οι ελβετικές Patrouille Suisse και PC-7. Αρκετές από αυτές τις ομάδες διαθέτουν δύο, τρία ή και περισσότερα αεροπλάνα.
r4123r324r 1Ωστόσο ελάχιστοι πιλότοι παγκοσμίως μπορούν να κάνουν στον αέρα αυτά που κάνουν οι Ελληνες χειριστές της ομάδας «Ζευς» μέσα στο κόκπιτ του F-16C Block 52+. Στροφή με 9G, ελιγμός ταχείας επιβράδυνσης και σπειροειδής βύθιση είναι μερικοί μόνο από τους ακροβατικούς ελιγμούς που εκτελούν στις επιδείξεις τους καθηλώνοντας τους θεατές. Αυτό βέβαια μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς όλοι οι πιλότοι της Π.Α. ξεχωρίζουν και αποσπούν τα συγχαρητήρια των συναδέλφων τους σε κάθε συμμετοχή τους σε νατοϊκή ή άλλη πολυεθνική άσκηση.

Θαυμασμός

Τα απίστευτα ακροβατικά της ομάδας «Ζευς» αναμένεται να γίνουν η αιτία για επιφωνήματα θαυμασμού από τους χιλιάδες επισκέπτες από την Ελβετία και τις γειτονικές χώρες που θα συγκεντρωθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη βάση Payerne, νοτιοδυτικά της Βέρνης, για το μεγάλο air-show. Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηλεκτρονική εφημερίδα zarpa.gr, το ελληνικό F-16 θα φέρει εξωτερικά τη μορφή του Δία με τους κεραυνούς του, την ονομασία της ομάδας και φυσικά τη γαλανόλευκη. Εντός του Σεπτεμβρίου η ομάδα «Ζευς» θα συμμετάσχει και σε άλλες δύο αεροπορικές επιδείξεις του εξωτερικού, σε Τσεχία και Βέλγιο.

Βασικός σκοπός είναι να τονώνει το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
r4123r324r 2
H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» εδρεύει στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στο αεροδρόμιο της Σούδας στα Χανιά. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ως σκοπό «να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα προβάλλει τη μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Π.Α.».

Η ομάδα «Ζευς» αποτελεί τη συνέχεια της πλούσιας παράδοσης της ελληνικής Π.Α. σε ακροβατικά σμήνη. Είχαν προηγηθεί οι ομάδες «Καρέ των Ασσων», «Acro Team», «Ελληνική Φλόγα», «Νέα Ελληνική Φλόγα» καθώς και το μεμονωμένο αεροσκάφους αεροπορικών επιδείξεων Τ-6Α Texan II.
r4123r324r 4Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό F-16 είναι το μοναδικό αεροσκάφος επιδείξεων στον κόσμο που εκτελεί το πρόγραμμα επίδειξης με διαμόρφωση CFT, φέροντας δηλαδή εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου (Conformal Fuel Tanks).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...