Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Πανικός στο Romeo με Λε-Πα, Κοκκίνου, Μεταξά

Με το δεξί και διώχνοντας κόσμο άρχισαν οι νυχτερινές...

Οι συλλέκτες των… αρχαίων υπολογιστών

Η τρελοπαρέα των 40άρηδων στη Θεσσαλονίκη, που κάνει restart σε παλιά PC αλλά και (ξεχασμένες) παιχνιδομηχανές

Τους βρήκαν στα πατάρια φίλων τους, γυρίζοντας ανά τον κόσμο μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών ή ακόμη και στα σκουπίδια. Μπορεί για τους (πρώην) κατόχους τους να ήταν άχρηστοι και να ήθελαν να τους ξεφορτωθούν, ωστόσο για εκείνους είναι αντικείμενα αξίας για τα οποία πληρώνουν όσο όσο! Είναι οι… κυνηγοί παλιών ηλεκτρονικών υπολογιστών, μια παρέα 40άρηδων από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι έχουν μετατρέψει σε… τέχνη το πάθος τους για PC μιας άλλης, περασμένης εποχής.
ew3rt5qw45t 7«Είμαστε μια παρέα που έχουμε μαζέψει αρκετούς “αραχνιασμένους” υπολογιστές. Εχω πάρει παλιό υπολογιστή ακόμη και μέσα από κάδο απορριμμάτων. Τους μαζεύουμε κομμάτι κομμάτι και τους φτιάχνουμε. Σε άλλες περιπτώσεις πληρώνουμε για κάποια μοντέλα που εντοπίζουμε έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες και έρευνες σε όλο τον κόσμο. Ενας από εμάς έφτασε στο σημείο να πληρώσει 1.000 ευρώ για να αποκτήσει ένα μηχάνημα! Οι περισσότεροι θα έδιναν αυτά τα χρήματα μόνο για έναν ολοκαίνουργιο υπολογιστή» λέει στην «Espresso» ο Σταύρος Σεκερτζής, ένας εκ των συλλεκτών.
ew3rt5qw45t 1Το πάθος τους είναι μάλλον αντιστρόφως ανάλογο με τη μόδα που θέλει ως πιο ποθητό τον υπολογιστή που είναι ο πλέον σύγχρονος. Η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη όμως επιδεικνύει με καμάρι τους παμπάλαιους και πιο σπάνιους υπολογιστές που έχει στα χέρια της, όπως έναν Apple II Plus (μοντέλο 1977-1979), έναν Acorn BBC ModelB από το μακρινό 1981, και έναν Daewoo CETE CMSX του 1983! Οι ίδιοι δεν κρατούν τους υπολογιστές για προσωπική χρήση. Σε μια προσπάθεια να δουν οι νέοι από κοντά αυτά τα μηχανήματα και να γνωρίσουν την ιστορία τους, αλλά και όσοι έζησαν αυτήν την εποχή να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να θυμηθούν, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ηλικίας έως και 40 ετών, όσο και η ηλικία των ιδιοκτητών τους, θα παρουσιαστούν στην έκθεση Retrosystem που θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Κυριακή στην έδρα της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 (Μαρίας Κάλλας 23, Ποσειδώνιο).

Ταξίδι στο… χθες

Η έκθεση κάνει μια ξενάγηση σε συλλεκτικούς υπολογιστές της δεκαετίας του ’70 και του ’80 και καταλήγει στα μηχανήματα της δεκαετίας του ’90. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα, τα οποία δεν πρόκειται να κατασκευαστούν ποτέ ξανά με αυτόν τον τρόπο και σε αυτή τη μορφή. Παράλληλα, θα μπορούν να παίξουν με τα… πρωτόγονα PlayStation, καθώς μεταξύ των εκθεμάτων θα βρίσκονται κονσόλες παιχνιδιών, με σπανιότερες τις Sanwa 9015 (1978), Unimex Mark IX (1979), Sega Master System (1985) και SNES (1990). Στις παιχνιδομηχανές οι νεαροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τα θρυλικά ATARI και να μυηθούν στα μυστικά της πασίγνωστης αλλά ξεχασμένης πλέον γλώσσας προγραμματισμού υπολογιστών DOS.

Νίκος Πιτσιακίδης 

Δείτε τις φωτογραφίες:
Μοντέλα υπολογιστών που έγραψαν τη δική τους ιστορία πριν από τουλάχιστον 35 χρόνια θα παρουσιαστούν στην έκθεση Retrosystem στη Θεσσαλονίκη 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...