Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

Ντου διαρρηκτών στο σπίτι του Λούκα Βιλντόζα!

Θύμα διάρρηξης έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο Αργεντινός...

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη αποκάλυψε τον φόβο της για τα πουλιά!

Στο... κλαμπ της πτηνοφοβίας εντάσσεται πλέον και η Ευρυδίκη...

Παρ’ ολίγον νέα Marfin στην Θεσσαλονίκη

Η (δραματική) περιγραφή των επεισοδίων στην Αθήνα από ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. – Το κτίριο Πουλόπουλου μετατράπηκε σε κέντρο ελέγχου. Ολονύχτια κινητικότητα, με τους καταληψίες να στέλνουν «προμήθειες» σε πορείες και επεισόδια

Το στρατηγείο των αναρχικών

Το κτίριο Πουλόπουλου (Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη), στρατηγείο των αναρχικών που καίνε την Αθήνα.
Ενα ιδιότυπο στρατηγείο απέκτησαν οι μπαχαλάκηδες και οι συνεργαζόμενες αναρχικές οργανώσεις, που καλύπτονται πίσω από τον γενικό και ασαφή τίτλο «Αλληλέγγυοι». Πρόκειται για το κτίριο Πουλόπουλου, το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (επί της οδού Ηρακλειδών, μεταξύ Θησείου και Πετραλώνων) που βρίσκεται υπό κατάληψη από το μεσημέρι του Σαββάτου. Από εκεί οργανωμένες ομάδες ξεκίνησαν τη διαδρομή τους για τις επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στο κτίριο επέστρεψαν μετά τις καταστροφές για να ανασυνταχθούν.
4r234t23te 7Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, υπήρξε ολονύχτια κινητικότητα εντός και εκτός του κτιρίου, στο οποίοι ανενόχλητοι οι καταληψίες έβαζαν και έβγαζαν «προμήθειες». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι πορείες (αυτές που κινήθηκαν τόσο προς την οδό Πειραιώς και τις γειτονιές Κεραμεικού, Μεταξουργείου, Γκαζιού όσο και προς το κέντρο) ξεκίνησαν συντεταγμένα από την οδό Ηρακλειδών.

Σε ιστότοπους του αντιεξουσιαστικού χώρου υπήρξε άλλωστε κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, με τόπο συνάντησης το ίδιο σημείο. Ως γνωστόν, στα Πετράλωνα υπάρχουν οι σημαντικότερες εστίες αναρχικών, κάτι που απροκάλυπτα αναφέρεται στο indymedia: «Η οργάνωση του ΕΕΚ Πετραλώνων στηρίζει με κάθε δύναμή της όλες τις συλλογικές και τις μαχητικές πρωτοβουλίες συμπαράστασης στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού. Στεκόμαστε στο πλευρό του απεργού πείνας και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση, μα πάνω απ’ όλα το δικαίωμα στην εξέγερση ενός λαού που η ζωή του καταστρέφεται από το κράτος και τις κυβερνήσεις των αφεντικών».

Εντύπωση προκαλεί η έλλειψη οποιασδήποτε αντίδρασης εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων ή της Αστυνομίας για την κατάληψη του κτιρίου. Σημειωτέον ότι οι καταληψίες υποχρέωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου τους φοιτητές που έκαναν σεμινάριο να το διακόψουν, απειλώντας τους ότι εάν δεν αποχωρήσουν, θα βάλουν φωτιά στο κτίριο. 

Ιατρικές αντιδράσεις για την αναγκστική σίτιση του Ρωμανού

Μετά το «εκρηκτικό» διήμερο, που σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια στις πορείες για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και τη συμπαράσταση στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, αναζητείται λύση για τον 21χρονο κρατούμενο, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας για 29η ημέρα. Εξελίξεις στην υπόθεση Ρωμανού αναμένονται σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να συναντηθεί με τους γονείς του νεαρού απεργού πείνας.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματος, το οποίο διαβιβάστηκε μέσω του δικηγόρου της οικογένειας Φραγκίσκου Ραγκούση στο γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, παρά τη γραπτή αντίρρηση του 21χρονου.

Διαφωνίες

Την ίδια ώρα, αναστάτωση και διαφωνίες πυροδότησε η συζήτηση που άνοιξε για το αν οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να σιτίσουν τον Νίκο Ρωμανό «διά της βίας».

Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, έχει δοθεί ήδη εισαγγελική εντολή για αναγκαστική σίτιση του κρατουμένου, σε περίπτωση που ο ασθενής κινδυνεύσει να πεθάνει. Πρόκειται για πρακτική που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας «κανένας γιατρός δεν δικαιούται να ενεργεί αντίθετα με την επιθυμία του ασθενούς», ενώ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο και αντιδημοκρατικό» το μέτρο της αναγκαστικής σίτισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», η υγεία του Ρωμανού βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι από μέρα σε μέρα, ενδεχομένως και σήμερα, θα βγει η απόφαση για το αν θα παραπεμφθεί ή όχι στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η αίτηση αναίρεσης του 21χρονου κατά του βουλεύματος που απέρριψε το αίτημά του για λήψη εκπαιδευτικών αδειών.

Μαρία Μεϊμάρη

Αρνητικός για επαφή με τον Σαμαρά

«Κάθετα αντίθετος» με την απόφαση των γονιών του να δουν τον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε ο Νίκος Ρωμανός. Λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε η (σημερινή) συνάντηση, ο 21χρονος μέσα από το νοσοκομείο έδωσε στη δημοσιότητα μια χειρόγραφη επιστολή, στην οποία αναφέρει πως κατανοεί την αγωνία τους, όμως δηλώνει βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός έχει πλήρη γνώση των γεγονότων και επικροτεί την κατάσταση. Ο νεαρός κρατούμενος εμφανίζεται το ίδιο αρνητικός και αναφορικά με την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στους κρατουμένους να φοιτούν εξ αποστάσεως, απειλώντας πλέον και με απεργία δίψας!

«Η μάχη του Λένινγκραντ στα Εξάρχεια»
4r234t23te 3Η (δραματική) περιγραφή των επεισοδίων στην Αθήνα από ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

Στην πλατεία Ομονοίας ο «Αίαντας» (η αύρα της Αστυνομίας) έριχνε νερό ασταμάτητα, προκειμένου να σβήσουν οι φωτιές δίπλα στους αεραγωγούς του μετρό και στα Εξάρχεια οι βόμβες μολότοφ και τα γκαζάκια… έπεφταν βροχή από τις ταράτσες των πολυκατοικιών. Στη Θεσσαλονίκη λίγο έλειψε να σημειωθεί νέα τραγωδία Marfin (!), όταν ανεγκέφαλοι κουκουλοφόροι πυρπόλησαν κατάστημα που ήταν γεμάτο υπαλλήλους και πελάτες. Ακόμη, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις το Σάββατο, κατά τη διάρκεια ή μετά τις πορείες μνήμης για την έκτη επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
4r234t23te 2Ειδικά στα Εξάρχεια, το βασικό «πεδίο μάχης» στην Αθήνα, οι εικόνες καταστροφής θύμισαν Δεκέμβριο του 2008. «Βιώσαμε τη… μάχη του Λένινγκραντ στα Εξάρχεια» περιέγραψε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνοντας την πρωτόγνωρη στρατηγική που ακολούθησαν οι αντιεξουσιαστές, οι οποίοι ήταν έτοιμοι για πόλεμο και εφοδιασμένοι με «πολεμοφόδια» (βόμβες μολότοφ, πέτρες, μεταλλικά αντικείμενα).
 4r234t23te 12Σε τρία σημεία

Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας «έσπρωξε» τους διαδηλωτές προς τα Εξάρχεια και το ένα τμήμα της πορείας κινήθηκε προς εκεί, ενώ το άλλο προς Ομόνοια και Μεταξουργείο. Στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου ομάδα κουκουλοφόρων «πολιόρκησε» κατάστημα ρούχων και προχώρησε σε πλιάτσικο, ενώ στα στενά γύρω από την οδό Στουρνάρη και τη Σολωμού επικρατούσε χάος. Νεαροί πηδούσαν από ταράτσα σε ταράτσα «βομβαρδίζοντας» τους αστυνομικούς με μολότοφ και γκαζάκια, ενώ κάποιοι είχαν ρίξει ακόμα και λάδια στον δρόμο προκειμένου να… βγάλουν από τη μέση την ομάδα ΔΕΛΤΑ.
4r234t23te 10Συνελήφθησαν συνολικά 43 άτομα (έγιναν 296 προσαγωγές) και τραυματίστηκαν 14 αστυνομικοί. Επίσης σχηματίστηκαν τέσσερις δικογραφίες και όλοι οι συλληφθέντες πήραν χθες το μεσημέρι από τον εισαγγελέα προθεσμία για τις απολογίες τους.
4r234t23te 14
Παρ’ ολίγον νέα Marfin στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
4r234t23te 18Τον τρόμο σκόρπισαν οι ταραξίες στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι του Σαββάτου, αφού ομάδα κρανοφόρων δεν δίστασε να πυρπολήσει επιχείρηση στην οδό Τσιμισκή τη στιγμή που μέσα βρίσκονταν υπάλληλοι και πελάτες! Την ώρα που η πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο περνούσε μπροστά από το κατάστημα οι ανεγκέφαλοι έσπασαν την τζαμαρία και έβαλαν φωτιά, ενώ σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων έντρομοι υπάλληλοι και πελάτες ούρλιαζαν «βοήθεια»! Η Πυροσβεστική παρενέβη άμεσα και έθεσε τη φωτιά υπό έλεγχο, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
4r234t23te 16Οι εικόνες χάους στη συμπρωτεύουσα διήρκεσαν περίπου δύο ώρες, με τους κουκουλοφόρους να εκσφενδονίζουν ασταμάτητα βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών, που απαντούσαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Εντρομοι οι καταστηματάρχες κατέβαζαν τα ρολά και πανικοβλημένοι πολίτες αναζητούσαν «καταφύγιο» μακριά από το πεδίο μάχης. Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε και νέα ένταση έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 17 άτομα, ηλικίας από 18 ως 28 ετών.

Χαμός και στην Πάτρα
4r234t23te 9Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως σε Πάτρα, Βόλο, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης. Στην Πάτρα συνελήφθησαν έξι άτομα, τα οποία -σύμφωνα με την Αστυνομία- ξεχύθηκαν στον δρόμο με βόμβες μολότοφ αλλά και ρόπαλα! Οι κουκουλοφόροι έριχναν ακόμα και μεταλλικά αντικείμενα με σφεντόνες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί. Περιορισμένες φθορές προκλήθηκαν στο δικαστικό μέγαρο Πατρών.
4r234t23te 17Στο Αγρίνιο οι ταραξίες προκάλεσαν φθορές στο κτίριο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Αγρινίου και σε δύο καταστήματα πλησίον του δημαρχείου. Στα Χανιά και στο Ηράκλειο Κρήτης προκλήθηκαν ζημιές σε δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών. 

 

 

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...