Οι ετήσιες αποδοχές των ηγετών

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Κινέζος πρόεδρος είναι οι μόνοι που έδωσαν αύξηση στον εαυτό τους

Ανγκελα Μέρκελ και Σι Τσινπίνγκ. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, αφού η Γερμανία απέχει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από την Κίνα, δύο διαφορετικοί μισθοί, αφού τους χωρίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, μα ένα κοινό στοιχείο τους, το γεγονός πως είναι οι μόνοι ηγέτες ισχυρών χωρών που έδωσαν αυξήσεις στον μισθό τους. Η κρίση φαίνεται πως έχει πλήξει έντονα όχι μόνο τους λαούς μα και τις ηγεσίες τους. Αυτό βεβαίως κάθε άλλο παρά σημαίνει πως πρόεδροι και πρωθυπουργοί παίρνουν λίγα χρήματα, αφού οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί καμιά σχέση δεν έχουν με αυτούς των «υπηκόων» τους. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη την καθημερινότητά τους και το γεγονός πως οι περισσότεροι από αυτούς φροντίζουν για τη χώρα τους, τότε ίσως οι μισθοί που λαμβάνουν να μην είναι τελικώς «αμύθητοι». Πέραν των διασημότερων ηγετών υπάρχουν κάποιοι που κινούνται σε κάποια απόσταση από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ενας εξ αυτών είναι ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος λαμβάνει ετήσιο μισθό που κυμαίνεται στα 238.000 ευρώ, κάτι λιγότερο δηλαδή από 20.000 ευρώ τον μήνα. Λίγο παραπάνω, στα 247.000 ευρώ, θα ήταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε, αν δεν είχε αποφασίσει να μειώσει τον μισθό του στα 185.600 ευρώ. Η απόφαση λήφθηκε από προκατόχους του το 2006, ωστόσο εκείνος δεν την άλλαξε.

Αρκετά παραπάνω, συγκεκριμένα σχεδόν 205.000 ευρώ, παίρνει ο πρόεδρος Ζούμα της Νότιας Αφρικής, ενώ η Βραζιλιάνα συνάδελφός του Ντίλμα Ρούσεφ είναι μάλλον «φτωχή», με μισθό που ισοδυναμεί με 110.000 ευρώ. Τέλος, λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτού του μισθού παίρνει ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι, ο μισθός του οποίου διαμορφώνεται στα 25.600 ευρώ.

Ανγκελα Μέρκελ: Η καγκελάριος της Γερμανίας αύξησε τον μισθό της κατά 2,2% από την 1η Μαρτίου και πλέον λαμβάνει 216.000 ευρώ αντί για 211.300 ευρώ. Η αύξηση είχε ψηφιστεί το 2012.

Λι Σιεν Λουνγκ: Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης παίρνει μισθό 1.500.000 ευρώ. Οι αποδοχές του παραμένουν αστρονομικές, παρότι πριν από τρία χρόνια έκανε μείωση από τα 2.400.000 ευρώ που λάμβανε κατά τουλάχιστον 36%.

Μπαράκ Ομπάμα: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παίρνει 366.000 ευρώ και επιπρόσθετα έχει άλλα 46.000 ευρώ τον χρόνο για αφορολόγητα έξοδα. Για τις αποδοχές του πρέπει να ευχαριστήσει τον Τζορτζ Μπους που το 2001 διπλασίασε τις προεδρικές απολαβές.

Ντέιβιντ Κάμερον: Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μειώσει τον μισθό του από τα 265.000 ευρώ στα 205.000 ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα 92.500 ευρώ που είναι ο μισθός των βουλευτών στη Βρετανία.

Φρανσουά Ολάντ: Ο πρόεδρος της Γαλλίας όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, το 2012, μείωσε κατά 30% τις προεδρικές απολαβές. Ετσι ο μισθός του διαμορφώθηκε στα 182.000 ευρώ από 255.600 ευρώ που ήταν πριν.

Ματέο Ρέντσι: Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας παίρνει 114.800 ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι ως πρωθυπουργός πληρώνεται λιγότερο απ’ ό,τι ως δήμαρχος. Οταν ήταν επικεφαλής του δήμου της Φλωρεντίας είχε μισθό 145.000 ευρώ.

Σι Τσινπίνγκ: Ο Κινέζος πρόεδρος είναι «φτωχαδάκι» μπροστά στους άλλους αρχηγούς κρατών. Εχει μισθό μόλις 19.000 ευρώ και αυτά ύστερα από γενναία αύξηση 62% τον Ιανουάριο του 2015. Μέχρι τότε έπαιρνε 11.700 ευρώ.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο Ρώσος πρόεδρος στις αρχές Μαρτίου αποφάσισε να μειώσει τον μισθό του κατά 10%. Κατά συνέπεια, οι αποδοχές του από τα 140.000 ευρώ που λάμβανε μέχρι τότε περιορίστηκαν σε 127.200 ευρώ.

Βασίλης Χονδρογιάννης 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο πατέρας της Μυρτώς ρίχνει ευθύνες στη μητέρα της – Τα μηνύματα τα ξημερώματα που δεν έμαθε ποτέ εκείνος

Ο πατέρας της άτυχης 19χρονης που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά μίλησε στην εκπομπή «Το πρωινό» για τα μηνύματα που αντάλλαξε η κόρη με τη σύζυγό του και δεν το γνώριζε.

Διαζύγιο και στα πορτοφόλια για γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ

Παρά τις προσπάθειες για ένα πολιτισμένο διαζύγιο χάριν των τεσσάρων παιδιών τους, οι φήμες για «ασυμφωνία χαρακτήρων» και η απομάκρυνσή τους από τα κοινά οικονομικά συμφέροντα δείχνουν ότι ο δρόμος της επιστροφής έχει κλείσει οριστικά.

Ο Γαβαλάς έκανε απόλυτη ξεφτίλα την 70χρονη Βίσση

Νέα «καρφιά» από τον Γαβαλά στην 70χρονη Βίσση για...

Λιάγκας σε TV αμόκ – Χαμός στα social μετά το βρίσιμο του παρουσιαστή στην αρχισυντάκτρια της εκπομπής

«Αστραψαν και βρόντηξαν» οι χρήστες του διαδικτύου κατά του Γιώργου Λιάγκα! Αφορμή στάθηκε η επίθεση του παρουσιαστή του ΑΝΤ1 στην αρχισυντάκτριά του, την οποία δεν δίστασε να βρίσει on air ενόσω είχαν μια συζήτηση με την ομάδα του στο «Πρωινό».

Η Τούνη «βασίλισσα» των Airbnb στην Αθήνα

Η διάσημη influencer επένδυσε σε δύο ακίνητα στο κέντρο...

Σπάνια δημόσια έξοδος Έλληνα ηθοποιού με την όμορφη σύζυγό του

«Με την σύζυγό μου είμαστε και μαζί από τότε που ξεκίνησα, οπότε είναι δίπλα μου σε όλη την πορεία»

Τα γυρνάει ο σύντροφος της Μυρτώς – Τα μηνύματα τα ξημερώματα και η πρόσκληση στο μοιραίο δωμάτιο

Σε αντιφάσεις φαίνεται να πέφτει ο σύντροφος της αδικοχαμένης...

Η τρανς «Ολίβια» «σπάει» τη σιωπή της μέσα από τις φυλακές – Τι αποκαλύπτει για το μοιραίο βράδυ;

Η 23χρονη τρανς «Ολίβια» είναι το «κλειδί» στην υπόθεση θανάτου της Μυρτώς στην Κεφαλονιά.