Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Σαμπάνης: Στο δυναμικό της Panik Records

Στο δυναμικό της Panik Records ανήκει πλέον (και) ο...

Η Κερασία Σαμαρά στο πλευρό του Βασιλόπουλου για το «Κουαρτέτο»

Η Κερασία Σαμαρά πήρε τη θέση της Νάντιας Μουρούζη...

Η «Ναυτεμπορική» έκλεισε 100 χρόνια ζωής, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για...

Τη συμπλήρωση των 100 ετών από την έκδοσή της...

Έμπνευση & έρωτας με φόντο τον Νείλο για την Ευγενία Νιάρχου

Η jetsetter, σχεδιάστρια κοσμημάτων και «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου...

Κυψέλη: Της αλλάζουν τα φώτα!

Μια ομάδα κατοίκων θέλει να διώξει τις… σκιές και να επαναφέρει με λίγα ευρώ την ασφάλεια στην περιοχή

Μια χούφτα κάτοικοι της Κυψέλης αποφάσισαν να… αλλάξουν τα φώτα σε πολυκατοικίες και καταστήματα, και να δώσουν στην περιοχή αίσθημα ασφάλειας και την αίγλη της παλιάς εποχής, με κόστος λιγότερο από 0,50 ευρώ τον μήνα για κάθε πολίτη! Εδώ και περίπου τρεις μήνες η ομάδα «Φωτεινή Κυψέλη» προσπαθεί να επαναφέρει τη ζεστασιά της γειτονιάς και ελπίζει να ρίξει φως σε κάθε γκρίζα γωνιά.

«Δεν υπάρχει λόγος να ζούμε και να κινούμαστε στις σκιές» σκέφτηκε ο 37χρονος Κώστας, εκπαιδευτικός, γέννημα θρέμμα της Κυψέλης. Μαζί του, και άλλοι ρομαντικοί Κυψελιώτες που βάλθηκαν να κινητοποιήσουν τον κόσμο προκειμένου να φωταγωγηθεί η εμβληματική συνοικία του κέντρου. Οπως λέει στην «Espresso» ο ίδιος: «Θαυμάζουμε τους φωτεινούς δρόμους άλλων περιοχών, όπως στα προάστια ή στο Κολωνάκι, που βρίσκεται στο κέντρο. Λοιπόν, γιατί να μη βοηθήσουμε κι εμείς την περιοχή μας;». Ηδη πέντε πολυκατοικίες έχουν… λάμψει σε μερικές από τις πιο «δύσκολες» οδούς (όπως η 3η Σεπτεμβρίου, η Αγίου Μελετίου, η Αγίας Ζώνης, η Φυλής και η Λέλας Καραγιάννη), χάρη στη δράση που διαδίδεται κυρίως μέσω των social media και από στόμα σε στόμα.

«Πριν από τη σύσταση της ομάδας κάναμε έρευνα για να βρούμε τις συμφέρουσες τιμές της αγοράς. Καταλήξαμε σε ένα οικονομικό πλάνο, με λαμπτήρες τεχνολογίας LED που κοστίζουν 5 ευρώ και προσφέρουν ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ρεύματος» περιγράφουν τα μέλη της «Φωτεινής Κυψέλης» και προσθέτουν:

«Στην ομάδα μας ανήκει όποιος συμφωνεί με τον σκοπό μας. Μπορεί τα βασικά μέλη μας να μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, όμως ο κόσμος που βρίσκεται στο πλάι και αγκαλιάζει την προσπάθεια γίνεται αμέσως… κομμάτι μας. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορεί να μας βρει στην ιστοσελίδα fotinikipseli.gr, αλλά και στο facebook».

Ο 37χρονος εκπαιδευτικός που συντονίζει την ομάδα εξηγεί πως βασικός στόχος είναι να κυκλοφορούν οι κάτοικοι και οι περαστικοί στη γειτονιά με ασφάλεια, χωρίς καχυποψία και φόβο, «άρα ο επαρκής φωτισμός συντελεί σε αυτή την αίσθηση σιγουριάς». Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, ο δρόμος τους πολλές φορές μοιάζει… αδιάβατος.

«Το δύσκολο σημείο» 

«Το ουσιαστικό μας πρόβλημα μέχρι στιγμής δεν είναι ούτε η χρηματοδότηση ούτε η ίδια η “εκστρατεία”. Το πιο δύσκολο σημείο είναι η κινητοποίηση των πολιτών, η νοοτροπία που δύσκολα αλλάζει και η συνεργασία που χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πετύχει»!

Σε κάθε περίπτωση, η «Φωτεινή Κυψέλη» συνεχίζει την προσπάθεια: «Υπάρχουν προβλήματα που σίγουρα απαιτούν μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, αν εμείς οι ίδιοι ευαισθητοποιηθούμε για τα πολύ μικρά και καθημερινά εμπόδια που μπορούμε να ξεπεράσουμε, είμαστε βέβαιοι πως θα αλλάξουμε τη ζωή μας».r34qr3qw4rtqwer 2

Οι μελλοντικές συνεργασίες και οι τιμές

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας «Φωτεινή Κυψέλη», οι λάμπες LED με ισχύ 5 W κοστίζουν 5 ευρώ και προσφέρουν 90% χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος. Αν μια λάμπα παραμένει αναμμένη για 12 ώρες την ημέρα (τον χειμώνα), η μηνιαία απόδοση στην πολυκατοικία θα είναι 0,36 ευρώ.

Στην περίπτωση που η πολυκατοικία διαθέτει οκτώ λάμπες στην είσοδό της, το κόστος μεταφράζεται σε 2,9 ευρώ τον μήνα, ενώ το ποσό με το οποίο επιβαρύνεται κάθε νοικοκυριό σε μια πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων ανέρχεται στα 0,24 ευρώ.

Πάντως η ομάδα επιδιώκει τη συνεργασία με καταστήματα και επιχειρήσεις ηλεκτρισμού προκειμένου να εξασφαλίσει ακόμη χαμηλότερες τιμές, ενώ όπου αυτό θεωρείται αναγκαίο, παρέχονται ηλεκτρολογικές εργασίες σε ειδικές τιμές.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

Ο αδερφός της Νταϊάνα κακοποιήθηκε στα 11 του

Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ενήλικη γυναίκα έπεσε ο μικρότερος...