Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

«Σασμός»: Βασιλική και Μαθιός ζουν με την απειλή της αποκάλυψης της αλήθειας...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Εύα...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα

Το έπαθλο ρεκόρ ύψους 98 εκατ. ευρώ διεκδικούν οι...

Ο Βασιλιάς της Πύλου

Με κίνηση-ματ ακόμη πλουσιότερος ο Ελληνορώσος κροίσος Φιλ. Καλτσίδης

«Ολα για την καλύτερη» λέει το τατουάζ στον δεξιό καρπό της Αλίνας Καλτσίδου-Ποπράφσκι που δηλώνει πως ζει στη Ζυρίχη και την… Κορώνη! Και έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως όλα είναι στα πόδια της, καθώς η 26χρονη μοναχοκόρη του ελληνικής καταγωγής Ρώσου επιχειρηματία Φιλάρετου Καλτσίδη ή Filaret Galchev διαθέτει προίκα δισεκατομμυρίων.
Μαζί με τον αδελφό της Ηλία είναι κληρονόμοι μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας στη διεθνή τσιμεντοβιομηχανία, που έχει εκτοξεύσει την προσωπική περιουσία του πατέρα τους στα 6,7 δισ. δολάρια. Εναν άνθρωπο που μετράει μεταξύ των προσωπικών του φίλων τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και φέρεται να διατηρεί γνωριμία τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος το περασμένο Πάσχα χοροστάτησε στον εγκαινιασμό της εκκλησίας που έχει χτίσει στο κτήμα των 59 στρεμμάτων.
Ο 51χρονος Καλτσίδης κατέχει την 175η θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», και την 22η θέση μεταξύ των Ρώσων εκατομμυριούχων. Και μόλις έγινε ακόμα πλουσιότερος! Εχοντας το προηγούμενο διάστημα δαπανήσει 2,3 δισ. δολ. για να εξαγοράσει μερίδιο 10% στην Holcim μπορεί τώρα να καρπωθεί τρελές υπεραξίες, καθώς η ελβετική εταιρεία συγχωνεύεται με τη Lafarge δημιουργώντας έναν παγκόσμιο κολοσσό με πωλήσεις της τάξης των 50 δισ. δολαρίων ετησίως. Και η είδηση της συγχώνευσης των δύο κολοσσών έχει εκτοξεύσει τις τιμές των μετοχών τους, αυξάνοντας βεβαίως ανάλογα και την περιουσία του Φιλάρετου.
Ο Πόντιος επιχειρηματίας και η σύζυγός του μαζί με την κόρη του και τον γιο του επισκέπτονται συχνότατα την Ελλάδα και ξοδεύουν πολύ χρόνο το καλοκαίρι -και όχι μόνο- στο σπίτι τους στη Μεσσηνία. Η περίφημη πλέον βίλα αποκτήθηκε από τον Καλτσίδη από τους κληρονόμους διάσημου Αμερικανού αρχιτέκτονα που την είχε χτίσει στο κρηπίδωμα των βράχων στο Βασιλίτσι. Στην περιοχή ελλιμενίζουν άλλωστε και το 75μετρο mega yacht «Sapphire», ιδιοκτησίας τους, με το οποίο ο Καλτσίδης έχει θεαθεί σε πολλά σημεία του Αιγαίου και του Ιονίου. Φιλοξενεί συχνά καλεσμένους -μεταξύ αυτών διακεκριμένοι Ρώσοι επιχειρηματίες-, τα ιδιωτικά αεροσκάφη των οποίων συνωστίζονται στις πίστες του αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Οπως τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος ο Ελληνας κροίσος αναμένεται στα τέλη Μαΐου να γιορτάσει τα γενέθλιά του στην έπαυλή του στην Κορώνη. Μόνιμα εγκατεστημένος εκεί είναι ο αδελφός του Φιλάρετου, που τον βοηθά στην «ελληνική πτέρυγα της αυτοκρατορίας» του. Είναι άλλωστε ο άνθρωπος που «έτρεξε» τη δωρεά του Καλτσίδη στην Καλαμάτα, η οποία όμως έγινε, όπως πολλά πράγματα στην Ελλάδα, αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτοδιοίκητοι παράγοντες φέρονται να εναντιώθηκαν σε σημαντική δωρεά του Ελληνα ομογενούς δισεκατομμυριούχου για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς και τον χρόνο στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας.
Η επόμενη μεγάλη εμφάνιση του οίκου Καλτσίδη, μετά τα γενέθλια του πατριάρχη στις 26 Μαΐου, θα είναι στις αρχές Ιουνίου, οπότε οι οικογενειακοί τους φίλοι, οι Ριμπολόβλεφ, θα εορτάσουν στον Σκορπιό τα γενέθλια της νέας ιδιοκτήτριας του νησιού του Ωνάση Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα.
Πώς όμως ο Φιλάρετος έγινε ο πλουσιότερος Ελληνας του κόσμου και ένας από τους ισχυρότερους «ολιγάρχες»; Γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1963 στο χωριό Tarson της περιφέρειας Τσάλκας, στη Γεωργία από γονείς ποντιακής καταγωγής. Ξεκίνησε την επαγγελματική του διαδρομή το 1991, οπότε αποφοίτησε ως μηχανικός εξόρυξης και οικονομολόγος από το Moscow Mining Institute και έπιασε δουλειά στην αχανή ρωσική ανθρακοβιομηχανία. Το διδακτορικό του είχε αντικείμενο την οικονομία της αγοράς του άνθρακα στη Ρωσία και αναδείχθηκε από νωρίς σε ειδήμονα του τομέα. Με μεθοδικές κινήσεις αλλά συχνά και με συγκρούσεις, έφτασε το 2011 να είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο του τσιμέντου στη Ρωσία και όχι μόνο.
Διαθέτει διπλή υπηκοότητα, τόσο την ελληνική όσο και τη ρωσική. Είναι μέλος της Mining Science Academy και της Διεθνούς Ακαδημίας Ενέργειας, αφού -μεταξύ άλλων- έχει συγγράψει και 22 εργασίες για τον κλάδο και την αγορά του, ενώ από το 2004 κατέχει τον τίτλο του καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών και Σχεδιασμού Εξόρυξης του Moscow State Mining University. Από το 2000 είναι πρόεδρος της JSC Rosuglesbyt και της Krasnoyarsk Coal.
Η ναυαρχίδα του όμως είναι η Eurocement, στην οποία εργάζεται πλέον και ο γιος του Ηλίας. Δημιουργός της από το 2002, ο Φιλάρετος κατέχει τη θέση του πρόεδρου. Η τσιμεντοβιομηχανία Eurocement Holding AG είναι η μεγαλύτερη στη Ρωσία. Διαθέτει 16 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου στη Ρωσία, αλλά και στο Ουζμεπκιστάν και στην Ουκρανία, και πολύ περισσότερες μονάδες ανάμιξης και παραγωγής σκυροδέματος ανά την Ευρασία. Οι πωλήσεις του ομίλου του προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Φάκελος Ουκρανία

Ολα αυτά βέβαια στη σκιά της κρίσης της Ουκρανίας, που έχει δημιουργήσει έντονους πονοκεφάλους στον Φιλάρετο (όπως και στον φίλο του Ριμπολόβλεφ), εξαιτίας της διαρκώς διευρυνόμενης λίστας επιχειρηματιών στους οποίους οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιβάλλουν κυρώσεις, λόγω των κινήσεων της Μόσχας στην Ουκρανία. Μια υπόθεση που ούτως ή άλλως θέτει σε κίνδυνο την αξία των ρωσικών περιουσιακών στοιχειών του. Ομως αυτά δεν αγγίζουν την Αλίνα που στη σελίδα της στο Ιnstagram μόλις προ ολίγων ημερών δημοσίευσε με υπερηφάνεια τη φωτογραφία του σκύλου (toy terrier), με το όνομα Pepper, που απέκτησε πρόσφατα…

Οι δύο (!) γάμοι και η Κορώνη

Δεν έλειψε ποτέ τίποτα από τη ζωή της Αλίνας Καλτσίδη, η οποία τον Σεπτέμβριο παντρεύτηκε δεύτερη φορά σε έναν γάμο-υπερπαραγωγή στο Βασιλίτσι της Κορώνης, όπου η οικογένεια διατηρεί μια μοναδική στη Μεσόγειο βίλα, με ιδιωτική μαρίνα και τεράστιες εκτάσεις. Ο γαμπρός είναι ο Ελβετός επιχειρηματίας Πατρίκ Ποπράφσκι και ζουν μαζί στην Ζυρίχη, όπου η Αλίνα άνοιξε πρόσφατα τη δική της επιχείρηση μόδας με την επωνυμία La Vitrine d’Aline. Μέχρι πέρυσι τον Φεβρουάριο πάντως απασχολούνταν (sic) στον ελβετικό οίκο κοσμημάτων De Grisogono. Γεννημένη στις 4 Σεπτεμβρίου του 1987, η όμορφη δισεκατομμυριούχος έχει μεγάλη αδυναμία στην υψηλή ραπτική, όπως μαρτυρούν και οι γεμάτες ανεμελιά φωτογραφίες της στην ηλεκτρονική σελίδα της στο La Vitrine.
Η ζωή μεταξύ Ελβετίας, Μεσσηνίας, Ντουμπάι, Λονδίνου, Μόσχας, Αγίας Πετρούπολης και Νέας Υόρκης, και οι αλλεπάλληλλοι γάμοι (η Αλίνα Καλτσίδη παντρεύτηκε πρώτη φορά στη Μύκονο το 2010, παρουσία… Πούτιν) έρχεται ως φυσιολογικό lifestyle ενός παιδιού με DNA Ρώσου κροίσου. Τον Σεπτέμβριο που πέρασε ο γάμος της έγραψε ιστορία στη Μεσσηνία, καθώς οι καλεσμένοι της κατέφθαναν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας με ιδιωτικά liar jets που είχε ναυλώσει ο πατέρας της και μεταφέρονταν με πανάκριβα αυτοκίνητα στο πολυτελές resort «Costa Navarino», όπου φιλοξενήθηκαν, ενώ οι ακτές πλημμύρισαν από τα σκάφη όσων επέλεξαν να τα έχουν εκεί γύρω για κάθε ενδεχόμενο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Ο ανάδρομος στο νέο συμβόλαιο με το Mega και η Ελένη που μόλις… ξύπνησε

Αφιλτράριστη Μενεγάκη και ανάδρομος Ερμής! Μπορεί η Ελένη Μενεγάκη...