Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Αθηνά Βαφείδου: Η εντυπωσιακή μελαχρινή είναι μία από τις πρώτες που «δούλεψε»...

Επάγγελμα; Influencer! Oσο και να το χλευάζουν ακόμη κάποιοι,...

Αντζελα Δημητρίου: «Η μάνα μου δεν “έφυγε” είναι κάθε μέρα δίπλα μου»

«Μαμά γερνάω»! Το τραγούδι της Τάνιας Τσανακλίδου, που φέρνει...

Μαίρη Αυγερινοπούλου: «Στην τηλεόραση ζουν με το άγχος της καρέκλας»

Μπορεί η Μαίρη Αυγερινοπούλου να σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, ωστόσο...

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός σε περιοδεία «διαμάντι»

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός οδηγεί το κοινό του και αυτό...

Εξπέρ στο τούρκικο «παζάρι» ο Ερντογάν

❱❱ Σε παράσταση για έναν ρόλο εξελίχθηκαν οι δηλώσεις των δύο ηγετώνΣε τουρκικό «παζάρι» μετατράπηκε η διαδικασία των κοινών δηλώσεων Τσίπρα – Ερντογάν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να αποφεύγει να μιλήσει ξεκάθαρα για το θέμα της επικήρυξης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, των οποίων την έκδοση ζήτησε ο «σουλτάνος».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός απέφυγε να αναφέρει το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ίσως για να μη δυσαρεστήσει τον Ερντογάν, τη στιγμή που η προκλητικότητα της Αγκυρας έχει χτυπήσει κόκκινο και μαζί και οι αξιώσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ερωτήματα

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα «μπορούμε να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο», έστω και με τις προϋποθέσεις που έθεσε να αποδώσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, προκάλεσε μείζονα ερωτήματα, ιδίως όταν η Τουρκία δεν δέχεται τη Χάγη (σ.σ.: που όλως τυχαίως ξέχασε).

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ευθέως το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών: «Δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Περιμένω αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου να τους σεβαστεί η Ελλάδα» είπε, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας «δεν είναι καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα», αλλά «ως κράτος δικαίου αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Στις κοινές δηλώσεις τους ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε εμμέσως θέμα μειονότητας στη Θράκη, μιλώντας για «ομογενείς» που η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί, ενώ έβαλε στη ζυγαριά το θέμα των μουφτήδων με το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης. «Εγώ κάθε φορά όταν μας το θέτουν τους λέω “ελάτε κι εσείς στη Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων”» είπε ο κ. Ερντογάν, μιλώντας ειρωνικά, θα μπορούσε να πει κανείς, για τη σημερινή συμβολική επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Σχολή της Χάλκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, έθεσε θέμα τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, καλώντας την τουρκική πλευρά να συμβάλει στην αποκλιμάκωση με την άρση και του casus belli, λέγοντας μάλιστα πως σήκωσε το τηλέφωνο για την αποφυγή ατυχήματος. Την απάντηση έδωσαν αμέσως μετά οι Τούρκοι εκδίδοντας NAVTEX με την οποία δεσμεύουν το Καστελόριζο σε στρατιωτική άσκηση, αν και ο «πονηρός» Ερντογάν δεν έθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών» ούτε έκανε αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης.

Το Κυπριακό

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επανέναρξη του διαλόγου μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ για το Κυπριακό μίλησε για «επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο» και προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας. Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως μίλησε για «ισοτιμία», βάζοντας προφανώς μέσα και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα και στην ελληνική αντιπροσωπία, ενώ προσκάλεσε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Ρίχνουν… Αγκυρα στα Σκόπια

Στο κενό πέφτει η προσπάθεια να πειστούμε ότι υπογράψαμε τη συμφωνία με τα Σκόπια μεταξύ άλλων και για να ξεφύγει η γειτονική χώρα από τα «δίχτυα» της Αγκυρας. Ομως όχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά οι Τούρκοι αποφάσισαν και να κατεβάσουν… δικό τους υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου!

Αυτό αποφάσισε το Τουρκικό Κίνημα στα Σκόπια σε συνέδριο που πραγματοποίησε στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου στον δήμο Ρέσνα. Σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρός του Ενές Ιμπραχίμ δήλωσε ότι πρόκειται για μια ιστορική απόφαση.
«Η γενική σκέψη των αντιπροσώπων μας είναι ότι στις προεδρικές εκλογές είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία από την ανεξαρτησία που οι Τούρκοι κατεβαίνουν με δικό τους υποψήφιο πρόεδρο» δήλωσε ο Ιμπραχίμ, κάνοντας έκκληση σε όλους τους τουρκικούς φορείς των Σκοπίων να υποστηρίξουν τον Τούρκο υποψήφιο.

Από την άλλη, εννέα υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μέσα από συνδιάσκεψη το χρίσμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Από την πλευρά του κόμματος Ζάεφ, μεταξύ των επικρατέστερων να λάβουν το χρίσμα του SDSM στις προεδρικές εκλογές είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι και ο εθνικός συντονιστής της ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ Στέβο Πενταρόφσκι.

Επικηρυγμένοι με 700.000 ευρώ οι 8 στρατιωτικοί

f4 17

Πριν καλά καλά αρχίσει η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, η Τουρκία την τορπίλισε δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις της, καθώς, κατ’ εντολή Ερντογάν, το υπουργείο Εξωτερικών επικήρυξε με 700.000 ευρώ το «κεφάλι» τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και η Αγκυρα τους θεωρεί πραξικοπηματίες και τρομοκράτες!

Από το Μαξίμου φέρεται ότι εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της Αθήνας για την επικήρυξη με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο. Ωστόσο, θα έπρεπε να γνωρίζουν από «τουρκικές μπαμπεσιές» και να έχουν λάβει τα μέτρα τους. Ανάλογη πρόκληση είχε κάνει η Τουρκία και την παραμονή της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη σε ελληνικό ιδιωτικό σταθμό έθεσε ωμά θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, αλλά και διεκδίκησης ελληνικών νησιών.

Δεν είναι όμως μόνο η πρόκληση της επικήρυξης που δημιουργεί ανησυχία στην κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας δίνει επισήμως 700.000 ευρώ για κάθε Τούρκο στρατιωτικό συνιστά αμφισβήτηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις, δίνει δικαιώματα στις μυστικές υπηρεσίες και ενθαρρύνει κάθε Τούρκο «ελεύθερο σκοπευτή» να αναλάβει δράση εντός ελληνικού εδάφους.

Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των οκτώ αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής για καταζητούμενους τρομοκράτες, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν τους θεωρεί ανθρώπους του εχθρού του, του ιμάμη Γκιουλέν.

Τσάι στο Λευκό Παλάτι για τις πρώτες κυρίες

20673519

Με μια εντυπωσιακή παρουσία η σύντροφος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα έδωσε λίγη λάμψη στο… κιτς Λευκό Παλάτι, κάνοντας τη σύζυγο του Τούρκου προέδρου Εμινέ Ερντογάν να την τραβάει κοντά της και να την πιάνει από τη μέση για να βγάλουν κοινή φωτογραφία!
Αυτό, βέβαια, είχε και τη σκοπιμότητά του, όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, αφού η Εμινέ Ερντογάν έκανε μία πολιτική ανάρτηση στο twitter, στην οποία ανέφερε τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης, υποδεχθήκαμε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την αξιότιμη Μπέτυ Μπαζιάνα στη χώρα μας. Πιστεύω ότι οι αμοιβαίες επισκέψεις θα ενδυναμώσουν τη φιλία ανάμεσα στις χώρες μας».

Αφού φωτογραφήθηκαν χαμογελαστές, οι δύο κυρίες ήπιαν τσάι, μαζί με τη μεταφράστρια, σε ένα από τα χρυσοποίκιλτα σαλόνια του μεγάρου και είχαν έναν σύντομο διάλογο όσο συνομιλούσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην πρώτη εμφάνιση των δύο κυριών η Μπέτυ Μπαζιάνα φορούσε μία μαύρη φούστα με μαύρες γόβες και έσπαζε τη μονοτονία του μαύρου με μια λευκή μπλούζα, ενώ η Εμινέ Ερντογάν επέλεξε να φορέσει ένα δερμάτινο μαύρο φόρεμα με μία γαλάζια μπλούζα και την ίδιου χρώματος απαραίτητη μαντίλα της.

offer

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανδρέας Λοβέρδος – Δήμητρα Σιγάλα: Είναι ζευγάρι!

Πολιτική και showbiz, όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά η «Espresso»,...

Τατιάνα Μπλάτνικ – Γιώργος Μπαρμπαλιάς: Μόνο φίλοι ή μήπως κάτι παραπάνω;

Ο χρόνος μόνο θα δείξει τι πραγματικά παίζει στο...

Αχιλλέας Πλακίδας: Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ στα Λαδάδικα

Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από...

Η Λίλιαν Αρχοντή ξαναβρήκε τον γιο της

Reunion για τη Λίλιαν Αρχοντή και τον τηλεοπτικό γιο...

Ο τρελός για τη Ζόζεφιν Νίνο ζητά επανασύνδεση

Ο Νίνο θέλει να επανασυνδεθεί με την Josephine, γι'...

Βραδινές περιπολίες για Ζουγανέλη και Συρίγο!

Ζευγάρια της showbiz σε νυχτερινές εξόδους. Η Κατερίνα Λιόλιου,...

Στο Μιλάνο για δουλειές και relax η Αθηνά Οικονομάκου

Στις 26 Απριλίου έγινε γνωστό ότι η Αθηνά Οικονομάκου...