Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

ΡΙΓΟΣ – Το σπαρακτικό «αντίο» της μάνας στον ήρωα γιο της

❱❱ Αποστολή της «Espresso» στη Β. Ήπειρο: Το άγνωστο περιστατικό που έρχεται στο φως και αποκαλύπτει ότι ο Κατσίφας «είχε δει» το τέλος του
❱❱ «Σας ευχαριστώ, παιδιά μου! Μη μας εγκαταλείπετε» ψέλλισε δακρυσμένη η μητέρα του ΚωνσταντίνουΑπό τον
Γιώργο Πούλο

Με τις ελληνικές σημαίες να ανεμίζουν, φωνάζοντας συνθήματα και ψάλλοντας με δακρυσμένα μάτια τον Εθνικό Υμνο, χιλιάδες κόσμος συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία τον εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα, που έπεσε νεκρός από τα πυρά Αλβανών αστυνομικών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες.

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και συγκίνησης, που δημιουργούσαν οι οιμωγές των συγγενών του αδικοχαμένου παλικαριού και οι συντονισμένες φωνές 3.000 ομογενών, οι οποίοι ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να παρευρεθούν στην κηδεία, η γη της Βορείου Ηπείρου άνοιξε χθες το μεσημέρι την αγκαλιά της και δέχθηκε το άψυχο σώμα του 35χρονου ήρωα. Η λαοθάλασσα που ακολουθούσε έψαλλε τον Εθνικό Υμνο φωνάζοντας «Αθάνατος», ενώ η πλατεία του χωριού είχε πλημμυρίσει από ελληνικές σημαίες.

4612657 1

Η εικόνα του ανοιχτού φέρετρου, τυλιγμένου με τη γαλανόλευκη, έκανε ακόμα και τους πιο ψύχραιμους να δακρύσουν. Μέσα σε αυτό αναπαυόταν ο άτυχος ομογενής, φορώντας στρατιωτικό πηλήκιο με το ελληνικό εθνόσημο και στολή παραλλαγής. Ακόμα και την ύστατη στιγμή, το χαμόγελο δεν είχε φύγει από τα χείλη του ηρωικού Ελληνα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή φωνάζοντας το όνομα της πατρίδας του! 

simaia

Μόλις το φέρετρο με τη σορό κατευθύνθηκε προς το εσωτερικό του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, η μαυροφορεμένη μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η κυρία Βασιλική, δεν άντεξε και λύγισε. Με όση δύναμη της είχε απομείνει, κάθισε δίπλα στο νεκρό παιδί της και δεχόταν σιωπηλά τα συλλυπητήρια του κόσμου. Η «Espresso», η οποία ταξίδεψε μέχρι τους Βουλιαράτες για να μεταφέρει το κλίμα από την κηδεία, συνάντησε λίγες ώρες πριν την τραγική μητέρα στο σπίτι της οικογένειας.

«Μη μας εγκαταλείπετε»

«Ηρθαμε από την Αθήνα για να σας συμπαρασταθούμε» καταφέραμε να ψελλίσουμε, αφού δώσαμε τον αποχαιρετιστήριο ασπασμό στον νεκρό, με την τσακισμένη από το άγριο χτύπημα της μοίρας γυναίκα να μας απαντά δακρυσμένη:

kori pappoydes

«Σας ευχαριστώ πολύ, παιδιά μου! Μη μας εγκαταλείπετε»! Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, μόλις το φέρετρο βγήκε από την εκκλησία, οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Στη συνέχεια, η νεκρική πομπή κατευθύνθηκε στο κοιμητήριο του χωριού υπό τους ήχους μοιρολογιών. Το «παρών» στην κηδεία έδωσε, έπειτα από σχετική επιθυμία της μητέρας του 35χρονου, ο γνωστός ερμηνευτής τραγουδιών από τη Βόρεια Ηπειρο, Σάββας Σιάτρας, το αποκαλούμενο και «αηδόνι της Ηπείρου». Το σπαραξικάρδιο μοιρολόι του ξεχύθηκε από το λαρύγγι του σαν απελπισμένη κραυγή πληγωμένου ζώου. Τη στιγμή που τραγούδησε «Σήκω, Κωστάκη γιε μου» ράγισαν και οι πέτρες στους Βουλιαράτες.

kosmos klama

Λίγη ώρα αργότερα εκτυλίχθηκαν σπαρακτικές σκηνές πάνω από το μνήμα του Ελληνα ομογενούς, μέσα στο οποίο ήταν απλωμένη η ελληνική σημαία που κρατούσε στα συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Τραγική φιγούρα ήταν για άλλη μια φορά η μητέρα του 35χρονου, η οποία δεν άντεξε στη θέα του νεκρού παιδιού της και έχασε τις αισθήσεις της, με όσους βρίσκονταν γύρω της να προσπαθούν να τη συνεφέρουν.

Η αδελφή του

Δίπλα στην τραγική μητέρα στέκονταν ο σύζυγος και η κόρη της. Μάλιστα, η Ερμιόνη Κατσίφα άρχισε κάποια στιγμή να χαϊδεύει τρυφερά το μέτωπο του αδελφού της, προτού τον αποχαιρετίσει για πάντα. Την κηδεία παρακολούθησε και η κορούλα του αδικοχαμένου ομογενούς, χωμένη μέσα στις αγκαλιές των δικών της ανθρώπων. Μετά την κηδεία πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι τον κεντρικό δρόμο στους Βουλιαράτες, ο οποίος ενώνεται με τον δρόμο προς Κακαβιά, με την οικογένεια να ζητά η διαμαρτυρία να είναι ειρηνική.

adelfi3

Στο μεταξύ, συγκλονίζει η αποκάλυψη που έκανε στην «Espresso» μια συγχωριανή του Κωνσταντίνου, σύμφωνα με την οποία το ηρωικό παλικάρι είχε προβλέψει τον θάνατό του λίγο πριν συμβεί! Οπως είπε, τον τελευταίο καιρό ο 35χρονος ζούσε μόνιμα στο χωριό, κάνοντας διάφορες εργασίες για να βγάζει τα προς το ζην. Μία εβδομάδα προτού αφήσει την τελευταία του πνοή, η γυναίκα τον κάλεσε στο σπίτι της και του είπε να τη βρει μετά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου για να της επισκευάσει μια ντουλάπα. Ωστόσο, σαν να προαισθανόταν όσα θα ακολουθούσαν, ο περήφανος ομογενής τής απάντησε: «Οχι, θα έρθω τώρα. Δεν θέλω να έχω εκκρεμότητες μετά την 28η Οκτωβρίου»!

—-

Φόρος τιμής στο σημείο όπου τον δολοφόνησαν

ok poylos

Το σημείο όπου ο αδικοχαμένος Κωνσταντίνος Κατσίφας δολοφονήθηκε από τις σφαίρες των αλβανικών δυνάμεων ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, χθες είχε γεμίσει με ελληνικές σημαίες και λουλούδια. Οι απλοί πολίτες που ταξίδεψαν μέχρι τους Βουλιαράτες, προκειμένου να ok filos katsifa mprostaαπευθύνουν το ύστατο «χαίρε» στον 35χρονο, δεν παρέλειψαν να βρεθούν στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή όρθιος και φωνάζοντας το όνομα της πατρίδας του. Μάλιστα, οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο που έχει στηθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Οσοι έφτασαν στην περιοχή άφησαν ένα λουλούδι στη μνήμη του Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο χωριό του. Ολοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν για τον άνθρωπο το μόνο «έγκλημα» του οποίου ήταν ότι αγαπούσε την πατρίδα του…

Φύλακας άγγελος

Εκεί, στο σημείο της δολοφονίας του 35χρονου, όπου οι κάτοικοι της περιοχής είχαν σχηματίσει με πέτρες τη λέξη «Ηρωας», βρέθηκε και ένας πολύ δικός του άνθρωπος, ο καλύτερός του φίλος και φύλακας άγγελός του (μικρή φωτό). Μίλησε στη «Espresso», θέλοντας ωστόσο να κρατήσει την ανωνυμία του και όσα είπε για τον Κωνσταντίνο δεν αφήνουν κανέναν άνθρωπο ασυγκίνητο… Σύμφωνα με τον αδερφικό του φίλο, ο 35χρονος ήταν «ό,τι καλύτερο υπήρχε στην κοινωνία των Βουλιαράτων», ενώ βοηθούσε με όλες του τις δυνάμεις τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι τον λάτρευαν για την καλοσύνη του και για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως σε όλες τις επετείους ο Κωνσταντίνος Κατσίφας στόλιζε μόνος του όλο το χωριό και φρόντιζε να είναι γεμάτο με ελληνικές σημαίες! Ενα ακόμα στοιχείο που μας αποκάλυψε ο στενός φίλος του Κωνσταντίνου είναι ότι έφτιαχνε ο ίδιος τις σημαίες, τις οποίες στη συνέχεια τοποθετούσε με υπερηφάνεια σε κάθε γωνιά του χωριού! Ο αδερφικός φίλος του Κωνσταντίνου βρέθηκε στο σημείο εμφανώς συγκινημένος που πλέον δεν θα έχει δίπλα του τον «αδερφό» του, ταυτόχρονα όμως και υπερήφανος για το γεγονός ότι έφυγε υπερασπιζόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή τα ιδανικά του και τις αξίες του.

offer

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...