Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Νίκος Χρηστίδης: Ο παρ’ ολίγον βιασμός του από πασίγνωστο make-up artist και...

Την ώρα που το κίνημα #MeToo βρίσκεται ξανά στην...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 16 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΙσως να είναι η πρώτη φορά που θα δείτε...

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Δρεπάνι στις συντάξεις

Κύριες, επικουρικές και εφάπαξ ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων για νέες «αιματηρές» περικοπές.

Δρεπάνι στο ασφαλιστικό σύστημα απειλεί τις συντάξεις εκατομμυρίων πολιτών, καθώς οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ και οι επικουρικές βρίσκονται και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων για νέες «αιματηρές» περικοπές. Ο λόγος; Τα γνωστά ελλείμματα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είναι εκτός ελέγχου λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της πρωτοφανούς ανεργίας. Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν έξι μέτρα που θα φέρουν τα πάνω κάτω και θα δοκιμάσουν για άλλη μία φορά τις αντοχές των συνταξιούχων. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε την επερχόμενη ανατροπή των υφιστάμενων ασφαλιστικών ρυθμίσεων, με τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, εντός του Σεπτεμβρίου, η οποία θα προετοιμάσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

1. Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Περικοπές ετοιμάζονται σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη.

2. Κύριες συντάξεις. Από το 2015 αναμένεται να ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα των Ταμείων κύριας ασφάλισης, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα αφορά μόνο τη βασική σύνταξη, η οποία θα είναι κοινή σε όλα Ταμεία (360 ευρώ). Σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη.

3. Εισφορές. Οι ενιαίες εισφορές θα αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων. Νέο πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα προκαλέσει η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, που θα προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών (2014, 2015 και 2016), μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων – κοινωνικών πόρων.

4. Παροχές. Αντιστοίχως, οι ενιαίες εισφορές θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών. Οι «ενιαίες συντάξεις» ανά Ταμείο θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσουν, δηλαδή, θα μειώσουν τις συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών Ταμείων». Περικοπές θα υπάρξουν και σε παροχές όπως μητρότητας, ασθένειας κτλ.

5. Επικουρικές συντάξεις. Δημιουργούνται σε όλα τα Ταμεία «ατομικοί λογαριασμοί», ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν απολύτως στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του.

6. Εφάπαξ. Ενα έτος νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2014 και όχι από το 2015, θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ βοήθημα. Σύμφωνα με τον νέο υπολογισμό, το εφάπαξ από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες μετατρέπεται σε έντοκη επιστροφή εισφορών, ενώ στις παραμέτρους που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του αναμένεται να είναι και η αξία των αποθεματικών των Ταμείων στις 31.12.2012.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...