Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 20 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Για να μην παρεξηγηθείτε, πείτε τη γνώμη σας...

Στη φόρα βίντεο με επτάχρονο να ξυλοκοπά οκτάχρονο στην Πάτρα για να...

Δεν έχει προηγούμενο το νέο περιστατικό βίας ανηλίκων που...

O Ιερός Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια κινδυνεύει με...

Με άμεσο «σφράγισμα», λόγω φθορών, κινδυνεύει ο Ιερός Καθεδρικός...

Στη φυλακή σάτυρος που θώπευσε 22χρονη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 48χρονος άνδρας...

«Βόμβα» βροχής

Φονικό κύμα κακοκαιρίας έπληξε Μεσσηνία, Λακωνία και Θεσσαλονίκη. Αγνοείται 60χρονη στην Επανομή

Τέσσερις νεκρούς σε Μεσσηνία και Λακωνία και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω του το φονικό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την Τρίτη τη χώρα και κυρίως τη δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη και τη νότια Πελοπόννησο! Την ίδια στιγμή, μια γυναίκα αγνοείται στη Θεσσαλονίκη και η επιχείρηση για τον εντοπισμό της βρισκόταν ως αργά χθες σε εξέλιξη.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Η Μεσσηνία μετρά τρεις νεκρούς (δύο γυναίκες από τις πλημμύρες κι έναν άνδρα από ανακοπή). Πρώτη ανασύρθηκε νεκρή μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα στην περιοχή Πήδημα.

Η άτυχη γυναίκα εγκλωβίστηκε στο υπόγειο όπου έμενε και πνίγηκε αβοήθητη. Τραγικό τέλος είχε και μια 80χρονη, η οποία ζούσε επίσης σε υπόγειο σπίτι στην Καλαμάτα. Στο μεταξύ, ένας 90χρονος με κινητικά προβλήματα έσβησε από ανακοπή, όταν είδε τα νερά να ορμούν στο σπίτι του στη Θουρία Μεσσηνίας.

4eq34fr 1

Στη Λακωνία βρέθηκε νεκρός ο 73χρονος βοσκός που θεωρούταν αγνοούμενος, όταν παρασύρθηκε με τη σύζυγό του από τα ορμητικά νερά, στο χωριό Βλαχιώτης. Η γυναίκα στάθηκε τυχερή και διασώθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαφάνιση μιας 60χρονης, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ το αυτοκίνητό της βρέθηκε στην περιοχή της Επανομής. Η Σταυρούλα Πιπέρα επέστρεφε γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα από τη δουλειά της στο καζίνο, όταν άρχισε η σφοδρή νεροποντή. Εντρομη τηλεφώνησε στον άνδρα της. «Βοήθεια! Εχω βγει από το παράθυρο του αυτοκινήτου» του είπε ουρλιάζοντας. Ο σύζυγός της πήρε το όχημά του και έψαξε να τη βρει, αλλά μάταια. Οι διασώστες βρήκαν στις 5 τα ξημερώματα το αυτοκίνητο της 60χρονης με τα παράθυρα ανοιχτά και τα παπούτσια της μέσα σε αυτό. Ομως, τα ίχνη της γυναίκας, που το 2011 είχε χάσει από ηλεκτροπληξία τον 42χρονο αδερφό της, δεν εντοπίστηκαν.

Εικόνες αποκάλυψης καταγράφηκαν στη Στούπα Μεσσηνίας, όπου τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη φουσκωμένη θάλασσα από το ρέμα Δράκος, που κατέβασε προς την παραλιακή περιοχή μεγάλες ποσότητες νερού, λάσπης και φερτών υλικών.

4eq34fr 2Εκτός από τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα, σοβαρές ζημιές υπέστησαν σπίτια και καταστήματα. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση και αγωνιούν για την επικείμενη επιδείνωση του καιρού.

Στο Κατάκολο

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε το λιμάνι του Κατακόλου, όπου ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, επιχειρήσεις και σπίτια. Ο δεύτερος ανεμοστρόβιλος που χτύπησε τη μαρίνα της περιοχής είχε ως συνέπεια να παρασυρθούν ιστιοφόρα που βρίσκονταν για φύλαξη ή επισκευές στη χερσαία ζώνη.

Η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε προβλήματα στο οδικό δίκτυο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στην Πέρδικα Ηγουμενίτσας και την Πάργα, ενώ πολλοί δρόμοι σε παραλιακά σημεία της Ηπείρου μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Συνολικά, πάντως, η Πυροσβεστική κατάφερε να διασώσει κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα 24 άτομα στη Θεσσαλονίκη, 29 στη Λακωνία και 21 στη Μεσσηνία.

Βροχές και καταιγίδες σήμερα και αύριο σε όλη την ηπειρωτική χώρα (πλην Θράκης)

Οι δυτικές περιοχές της χώρας, από την Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία έως τη Μεσσηνία, θα βρεθούν ξανά σήμερα στο επίκεντρο του κύματος κακοκαιρίας, που συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές, εκτός της Θράκης, θα πέσουν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, ενώ τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο.

Αντίθετα, σχετικά καλός θα είναι ο καιρός στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ θα υπάρχουν ίσως κάποιες τοπικές βροχές σε εκείνα του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Θερμοκρασία

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις και στα ανατολικά βόρειοι – βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 26-28 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και τους 30-31 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα έχουμε και αύριο σε δυτική, βόρεια και κεντρική Ελλάδα, αλλά τα ισχυρά φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα και θα περιοριστούν στα βορειοδυτικά. Το Σαββατοκύριακο θα κυλήσει με άστατο καιρό σε όλη την ηπειρωτική χώρα.

4eq34fr 3

______

Επεσε διπλάσιο νερό από τον μέσο όρο όλου του Σεπτέμβρη!

Μετεωρολογική «βόμβα» έσκασε πάνω από τη Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξαν οι ουρανοί και μέσα σε δύο μέρες έπεσε δύο φορές περισσότερο νερό από όσο πέφτει συνολικά ολόκληρο τον Σεπτέμβριο! Στη Νέα Μηχανιώνα καταγράφηκαν σε δύο μέρες 45 χιλιοστά βροχής, ενώ το φυσιολογικό είναι μόλις… 27! Στο σκηνικό προστέθηκαν και οι περίπου 15.000 κεραυνοί που έπεσαν στον Θερμαϊκό!

Υπεύθυνο για τη νεροποντή, που έπνιξε τα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης, ήταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα βαρομετρικό χαμηλό, προερχόμενο από τη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη.

Μέσα από το Αιγαίο

«Η κίνησή του ήταν αργή και, όταν σταμάτησε στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, προς τα δυτικά, άρχισε να στροβιλίζεται προκαλώντας μια σειρά από έντονες καταιγίδες, οι οποίες περνούσαν μέσα από το 3434twegΑιγαίο και εμπλουτίζονταν με υδρατμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε πολλή βροχή» λέει ο διευθυντής του εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καρακώστας (φωτό).

Ο καθηγητής εξηγεί τι σημαίνουν τα ποσοστά βροχής και πώς υπολογίζονται: «Τα 45 χιλιοστά που έπεσαν στη Θεσσαλονίκη είναι πολλά, δεδομένου ότι, από το 1961 ως το 1990, ο μέσος όρος του νερού της βροχής για τον μήνα Σεπτέμβριο διαμορφώνεται σε 26,2 χιλιοστά». Οπως προσθέτει ο ίδιος, αυτή η μεγάλη ποσότητα βροχής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα: «Τα 45 χιλιοστά βροχής σημαίνουν ότι είναι σαν να ρίχνουμε 45 κιλά νερό σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου. Σε δεδομένα που αφορούν τους αγρότες ή τους καλλιεργητές είναι σαν να πέφτουν 45 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα σε δύο ημέρες».

ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...