«Βέβηλος» Εγκέλαδος

Μεγάλες ζημιές στην Μονή Παναγίας Σπηλιάς από τα 4,8 Ρίχτερ στην Ευρυτανία

«Άνοιξε» στα δύο το Καθολικό της Μονής Παναγίας Σπηλιάς από τον σεισμό, μεγέθους 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ, που «ταρακούνησε» την Ευρυτανία νωρίς τρεις μέρες πριν το μεσημέρι!

Όπως φαίνεται και στις εικόνες που έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου, η σεισμική δόνηση, με επίκεντρο την περιοχή της Στεφανιάδας στην Αργιθέα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη Μονή Παναγίας Σπηλιάς και ιδιαίτερα στο Καθολικό του ναού.

Επίσης, κατέρρευσαν σοβάδες πάνω στην Αγία Τράπεζα και έπεσαν στα στασίδια του ναού, όταν η γη άρχισε να σείεται από τον «χορό» των Ρίχτερ! Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, αυτή είναι η πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια που το μοναστήρι υφίσταται ζημιές, ενώ το Καθολικό είχε παραμείνει κλειστό για πέντε χρόνια εξαιτίας προηγούμενου σεισμού.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιάς, ή Μονή Σπηλιάς, επίσημα γνωστή ως Ιερά Σταυροπηγιακή Κοινοβιακή Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπηλιάς, αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά και φημισμένα προσκυνήματα της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα στην περιοχή των Αγράφων της Πίνδου.

Βρίσκεται στην περιοχή της Αργιθέας, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά, και είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Μάραθος, πάνω σε βράχο, με θέα που θυμίζει αετοφωλιά.

Η σεισμική δόνηση που προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή σημειώθηκε στις 12.14 της Πέμπτης και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους νομούς Ευρυτανίας και Καρδίτσας, ενώ προκάλεσε ανησυχία και στην Ήπειρο, καθώς και στη Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραπτόπουλου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 13,7 χλμ.

Από την ένταση του σεισμού καταγράφηκαν κατολισθήσεις βράχων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Αργιθέας. Το αποτέλεσμα ήταν οι δρόμοι να γεμίσουν με πέτρες και φερτά υλικά, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων και καθιστώντας επικίνδυνη τη διέλευσή τους.

Συνεργεία του δήμου Αργιθέας και της Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στα σημεία και καθάρισαν το οδόστρωμα, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παντρεύτηκαν και δεν το πήρε είδηση κανένας

Αν και η λαμπερή θρησκευτική τελετή έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου

Λευτέρης Σουλτάτος: Η αντίδραση του γιου του όταν έμαθε για τη Βάσω Λασκαράκη

Ο Λευτέρης Σουλτάτος μίλησε στην εκπομπή «The 2Night Show»...

Κατερίνα Καινούργιου: Ανακοίνωσε την αποχώρησή της – «Θα σταματήσω την άλλη εβδομάδα»

Η Κατερίνα Καινούργιου θέλησε μέσα από την εκπομπή «Super...

Έλληνας ηθοποιός νυχτοπερπάτησε με την εντυπωσιακή του κόρη

Ο γνωστός ηθοποιός γιόρταζε και βγήκε με την οικογένειά του να το γιορτάσει. Ο

Αλεξάνδρα Ούστα: «Έχασα τέσσερις δικούς μου και έγινα ξινή, κακιά και αγενής»

Η Αλεξάνδρα Ούστα βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο vidcast...

Το όνομα του Μανίκα στο κύκλωμα εξαπάτησης ΕΦΚΑ; Τι λέει ο δικηγόρος του

Το όνομα του Γιώργου Μανίκα φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα εξαπάτησης ΕΦΚΑ. Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε εις βάρος 22 συλληφθέντων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που φέρεται να δρούσε μέσω εικονικών εταιρειών και πλαστών τιμολογίων.

Τίτλοι τέλους για γνωστό τηλεοπτικό δίδυμο της πρωινής ζώνης

Αλλαγές φαίνεται πως έρχονται στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου...

Ελένη Βουλγαράκη: Αυτό είναι το νέο της σπίτι στην Πορτογαλία

Η Ελένη Βουλγαράκη δείχνει να προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο...