Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αμαλία Ζαργιανάκη – Δραμουντάνη: H… καράτε Σταματάκαινα του «Σασμού»

Είναι η «γριά Σταματάκαινα» του «Σασμού», που συγκλόνισε στη...

«Oσκαρ για celebrities» χωρίς guest την… ΑΑΔΕ!

Μπορεί τα «τσακάλια» της ειδικής ομάδας ελέγχου για τα...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Η «Espresso» συντάσσεται με την καμπάνια για τη διακοπή του κατάπτυστου παιχνιδιού του Σκάι

❱❱ Βουλιάζει το «Survivor» «Ελλάδα – Τουρκία» του Σκάι, που εξάπτει τα μίση μεταξύ των λαών
❱❱ Σταματήστε τώρα το κατάπτυστο reality

Από τη
Μαρία Ανδρέου

Μόνο την ελληνοτουρκική φιλία δεν προάγει το άθλιο τηλεοπτικό ριάλιτι «Survivor: Ελλάδα – Τουρκία» στον Σκάι, το οποίο προκαλεί το εθνικό φρόνημα τόσο στους Ελληνες τηλεθεατές όσο και στους Τούρκους, με αποτέλεσμα να του έχουν γυρίσει την πλάτη αμφότεροι!

Δεν είναι τυχαίο ότι η θεαματικότητα του συγκεκριμένου χαμηλότατου προγράμματος έφτασε στο 14,8% στο γενικό σύνολο και 15,0% στο δυναμικό κοινό, ενώ συντριπτική ήττα έχει δεχτεί η παραγωγή και στην Τουρκία, στο κανάλι TV8, όπου λόγω του πληθυσμού της χώρας η χασούρα είναι μεγαλύτερη διαφημιστικά.

Τα πενηντάρια στην τηλεθέαση είναι πια παρελθόν. Ο πονοκέφαλος για τον Τούρκο παραγωγό Ατζούν Ιλιτζαλί αλλά και για τους ιθύνοντες του Σκάι είναι πολύ μεγάλος και προσπαθούν να βρουν λύσεις, όπως να εντάξουν μέσα νέους Ελληνες και Τούρκους παίκτες ή ακόμη και να βάλουν στο παιχνίδι διασήμους.

Μάλιστα, τόσο ο Σάκης Τανιμανίδης όσο και ο Ατζούν Ιλιτζαλί, μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί στα social media, καθώς το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων έχει θιγεί, τονίζει συνεχώς ότι το ριάλιτι «Survivor: Ελλάδα – Τουρκία» θα έχει ταυτόχρονα δύο νικητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία, και συνιστά υπομονή.

Πόση υπομονή, όμως, να κάνουν οι Ελληνες τηλεθεατές όταν βλέπουν τέτοιες αθλιότητες; Πόση υπομονή μπορεί να κάνει ο Ελληνας τηλεθεατής, ο οποίος έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια διάφορες οικονομικές και εθνικές ήττες, να βλέπει και στη μικρή οθόνη 12 Ελληνόπουλα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στους Τούρκους αντιπάλους σε αθλήματα για γερά νεύρα; Μπορεί σήμερα ο Ελληνας τηλεθεατής να βλέπει με καλή διάθεση και ψυχολογία τους Ελληνες παίκτες να χάνουν το πρώτο αγώνισμα και να κοιμούνται χωρίς κουβέρτες στην παραλία και να μην έχουν ούτε ρύζι για να φάνε, ως τιμωρία;

Εθνικιστικό παραλήρημα

Οι Ελληνες τηλεθεατές του «Survivor» διαβάζουν σοκαρισμένοι τα σχόλια των Τούρκων τηλεθεατών στα social media, οι οποίοι έχουν πάθει εθνικιστικό παραλήρημα χύνοντας τη χολή τους για τους Ελληνες σε κάθε ανάρτησή τους στο διαδίκτυο! Με προκλητικά tweets του τύπου «Ο πατέρας μας Κεμάλ Ατατούρκ έμαθε τους Eλληνες να πηδούν και να κολυμπούν το 1922», «Ρίξτε τους στη θάλασσα», «Η τουρκική ομάδα να πει τον ύμνο της Σμύρνης», «Σαν τον αέρα φεύγουν οι ηττημένοι εχθροί», η ελληνική κοινωνία θορυβείται και ανησυχεί, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διανύουν και την καλύτερη φάση τους.

Το να βλέπει κανείς τους Ελληνες παίκτες να χάνουν από τους Τούρκους γίγαντες των γυμναστηρίων (που σκόπιμα επελέγησαν) με ιαχές… βαρβάρων δεν δημιουργεί ένα γενικότερο κλίμα ψυχικής ανάτασης, αν φανταστεί κανείς ότι ταυτόχρονα τα δελτία ειδήσεων μας κάνουν γνωστές συχνά πυκνά τις απειλές του Ερντογάν για τις θαλάσσιες γεωτρήσεις πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για το Αιγαίο. Κυρίως, όμως, αυτή η άθλια εκπομπή εξάπτει τα μίση μεταξύ των λαών.

Μα, ήταν δυνατόν ο ιδιοφυής Τούρκος τηλεοπτικός παραγωγός Ατζούν Ιλιτζαλί να άφηνε 80.000.000 Τούρκους τηλεθεατές να βλέπουν να νικούν τους Τούρκους παίκτες Ελληνες; Θα έφτανε σώος και αβλαβής στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης; Αλήθεια, στον Σκάι δεν υπάρχει κοινή λογική; Είναι εκτός τόπου και χρόνου;

—-

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ REALITY

Η «Espresso» στηρίζει την εφημερίδα «δημοκρατία» που ξεκίνησε καμπάνια για τη διακοπή του κατάπτυστου «Survivor». Tο ριάλιτι, που προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, είναι ένα «προϊόν» του Ατζούν Ιλιτζαλί, του Τούρκου μεγιστάνα των ΜΜΕ και προσωπικού φίλου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο συμβάλλει και στην άτακτη πτώση του επιπέδου της ελληνικής τηλεόρασης αλλά και στη δημιουργία κλίματος άσκοπης όξυνσης των πνευμάτων μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινωνίας. Η όξυνση των πνευμάτων και η έμμεση αλλά έντονη και διαρκής υπόμνηση της Ιστορίας των δύο λαών, που είναι βουτηγμένη στο αίμα, γίνονται μέσω της επιλογής της παραγωγής του ριάλιτι να ανταγωνίζονται σε αυτό δύο «εθνικές» ομάδες: η ελληνική εναντίον της τουρκικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και εκεί η στάση της παραγωγής είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη, μια και η τουρκική ομάδα λέγεται ότι απαρτίζεται από «επαγγελματίες» του είδους.

Ο κ. Ιλιτζαλί, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος της δημιουργίας αλλά και ο βασικός κερδισμένος από αυτό το ριάλιτι, δεν φαίνεται ότι υπηρετεί μόνο την τσέπη του, αλλά -εκ του αποτελέσματος- και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της χώρας του. Τεράστιες όμως είναι οι ευθύνες και του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, που στον βωμό του κέρδους παραδίδει τη δημόσια συχνότητά του στα χέρια της τουρκικής προπαγάνδας. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που δίνει τέτοια δείγματα. Και στο παρελθόν είχε επιχειρήσει τη διαστρέβλωση της ελληνικής Ιστορίας με απαράδεκτες εκπομπές. Τώρα, το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό γίνεται καθημερινά στόχος μιας ΨΕ (Ψυχολογικής Επιχείρησης), που στοχεύει στην εξοικείωση με την ιδέα της «τουρκικής υπεροχής».

Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι υπάρχει θέμα με την (ηθελημένη ή αθέλητη, δεν έχει και τόσο σημασία) παρέμβαση του Τούρκου παραγωγού, που ελέγχει μεγάλο μέρος του προγράμματος και ακόμα πιο μεγάλο μέρος των εσόδων του Σκάι. Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Τουρκία, μόνο τυχαία δεν έδωσε συγχαρητήρια στον ανταποκριτή του Σκάι στην Τουρκία, λέγοντάς του ότι τον παρακολουθεί μέσω της τουρκικής τηλεόρασης και τον… ευχαριστεί η αντικειμενικότητά του!

Οι Ελληνες τηλεθεατές, που επιλέγουν να χαραμίσουν τον χρόνο τους παρακολουθώντας αυτή την αθλιότητα, αντί να προσπαθήσουν με έργα να καταφέρουν κάτι για τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και την πατρίδα, περιμένουν -εις μάτην- να υπεραναπληρώσουν τη συλλογική κατήφεια μέσω της προσδοκίας για μια πρόσκαιρη νίκη επί των Τούρκων στο ριάλιτι. Φυσικά, τον τελευταίο λόγο σε όλα σχεδόν τα ανθρώπινα τον έχει αυτός που ελέγχει την παραγωγή. Που μόνο σκοπό έχει να εξάψει τα μίση.

Για το ΕΣΡ, το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει, φαίνεται πως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Ομως, η Ελλάδα διαθέτει και νόμους και αρχές και θεσμικά όργανα που μπορούν να παρέμβουν ώστε να τεθεί ένα τέλος σε αυτή την αθλιότητα. Η εφημερίδα μας σκοπεύει να απευθυνθεί στα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πρέπει να μπει ένα τέλος στο τουρκοριάλιτι «Survivor».

offer

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...