Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι έφοδοι στα καταφύγια του σατανικού Παφ Ντάντι σε Λος Αντζελες και...

Φύλλο και φτερό έκαναν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες τις βίλες...

Μηνύσεις στους υπευθύνους της Πυροσβεστικής και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας από τους...

Τις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Πυροσβεστικής αλλά και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος προσπαθεί να αποτρέψει την Αμαλία και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Θεάσεις UFO πάνω από πυρηνικό σταθμό και σταθμό ατομικής ενέργειας στην Ινδία

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μυστήριο με τις θεάσεις UFO...

Νέο θρίλερ με τον Βέλιο

► Εισαγγελική παρέμβαση μία ημέρα μετά την ταφή του δημοσιογράφου
► Η σύριγγα με το δηλητήριο και ο «πρόθυμος γιατρός»
► Ανοίγει δραματικά η συζήτηση για την ευθανασία

Μία ημέρα μετά την ταφή του Αλέξανδρου Βέλιου παρενέβη εισαγγελέας ψάχνοντας τις συνθήκες θανάτου του! Το νέο θρίλερ προκάλεσε δημοσίευμα σε site που αναφέρεται σε σύριγγα με δηλητήριο αλλά και σε έναν γιατρό πρόθυμο να βοηθήσει τον δημοσιογράφο να πεθάνει!

ΑΠΟ ΤΗ
ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου αρχίζει προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του 63χρονου, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθεί εάν και ποιος τον βοήθησε να φύγει από τη ζωή. Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση, που, μεταξύ άλλων, ανοίγει δραματικά τη συζήτηση για την ευθανασία, στάθηκε δημοσίευμα στενού φίλου του Αλέξανδρου Βέλιου. Στο κείμενο, ο φίλος περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του δημοσιογράφου και υποστηρίζει ότι αρχικά ο Αλέξανδρος Βέλιος σκεφτόταν να κάνει τη μοιραία ένεση στο νοσοκομείο, αλλά τροποποίησε τα σχέδιά του.

«Το μεσημέρι της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου έκατσε για τελευταία φορά στο οικογενειακό τραπέζι (…) Αργά το απόγευμα υπήρξε και άλλη εμπλοκή. Η συνταγή (δηλαδή το φάρμακο-φαρμάκι και η δοσολογία του) της “μη υποβοηθούμενης ευθανασίας” που του έδωσε (ποιος;) κάθε άλλο παρά αξιόπιστη ήταν. Τα λόγια του ήταν ακριβώς τα εξής: “Ρώτησα τρεις γιατρούς και μου είπαν ότι κινδυνεύω να βασανιστώ και στο τέλος να καταλήξω στην Εντατική, αντί στο νεκροθάλαμο. Είμαι σε απόλυτο αδιέξοδο” (…) Ωστόσο, αφού είχε πειστεί για το ανασφαλές της “συνταγής”, πίστεψα ότι θα το αναβάλει. Ο Βέλιος ήταν “τετράγωνος”, ήμουν βέβαιος ότι δεν θα έπαιζε στα ζάρια τον εφιάλτη. Λάθεψα».

Περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές του δημοσιογράφου, συνεχίζει: «Μπροστά από την ανοιχτή πόρτα του ασανσέρ πλησίασε κοντά μου και χαμηλόφωνα μου είπε: “Στην κηδεία μου θέλω να κοιτάξεις στα μάτια τον (…) και να του πεις από μένα: ‘Φάνηκες λιοντάρι στην αρχή και αποδείχθηκες κότα στο τέλος. Ντροπή σου’ (…) Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η “διαδικασία” πρέπει να ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Μόνος. Ούτε σύριγγα υπήρξε του γιατρού ούτε γιατρός ούτε βοηθός. Από το πρωί της Κυριακής τα τηλέφωνα που πίστευε ότι θα ήταν ανοιχτά ήταν όλα απενεργοποιημένα. Κρατήστε το αυτό. Αλλιώς τα σχεδίασε και αλλιώς του ήρθαν».

Σε άλλο σημείο του κειμένου, ο ίδιος σημειώνει: «Στην αρχή το σχέδιο του Βέλιου είχε Ελβετία, ένα ειδικό κέντρο που πας και πεθαίνεις (“υποβοηθούμενη ευθανασία”). Λόγοι οικονομικοί, αλλά και άλλοι, που δεν έχει νόημα να αναφερθούν, η Ελβετία βγήκε από το σχέδιο. Και τώρα τι θα κάνεις; “Είμαι τυχερός, με βρήκε ένας γιατρός. Αυτός προσφέρθηκε να κάνει τη ‘δουλειά’”».

Σημειώνεται ότι αντικείμενο της δικαστικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν κάποιος βοήθησε τον Αλέξανδρο Βέλιο να πεθάνει. Σύμφωνα με το άρθρο 300 του Ποινικού Κώδικα για την υποβοηθούμενη ευθανασία ή, διαφορετικά, την ανθρωποκτονία με συναίνεση, το ελληνικό ποινικό σύστημα τιμωρεί με φυλάκιση όποιον «αποφάσισε και εκτέλεσε ανθρωποκτονία ύστερα από σπουδαία και επίμονη απαίτηση του θύματος και από οίκτο γι’ αυτόν που έπασχε από ανίατη ασθένεια».

Το «αντίο» με ιδιόχειρο σημείωμα

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος, πατέρας δύο παιδιών, που είχε δηλώσει δημόσια ότι θα έκανε ευθανασία στη Ζυρίχη προτού να τον νικήσει ο καρκίνος, «έφυγε» στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας από ανακοπή. Κατέφυγε στη μη υποβοηθούμενη ευθανασία στο σπίτι του, στον Γέρακα.

Το «αντίο» του προς όλους το είπε με ιδιόχειρο σημείωμα, το οποίο διάβασε, ηχογράφησε και ανάρτησε στο διαδίκτυο: «Η τελευταία μου νοσηλεία στο νοσοκομείο πιστοποίησε τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας μου. Είναι, πλέον, θέμα λίγων εβδομάδων. Αναστοχαζόμενος την εμπειρία των πρόσφατων μηνών και μπροστά στο φάσμα της περαιτέρω σωματικής και πνευματικής φθοράς μου, αποφάσισα απόψε να δώσω μόνος μου, ενώπιος ενωπίω με τον εαυτό μου, το τέλος που μου ταιριάζει. Να φύγω εν ειρήνη και εν συνειδήσει. Εζησα με αξιοπρέπεια. Με αξιοπρέπεια επέλεξα να πεθάνω. Αποχαιρετώ με αγάπη όλους εκείνους που δεν πρόλαβαν να με αποχαιρετήσουν και ζητώ κατανόηση από τους δικούς μου ανθρώπους, στους οποίους δεν έδωσα την ευκαιρία να μου κλείσουν τα μάτια. Εζησα δημιουργικά και, εν πολλοίς, ασυμβίβαστα. Φεύγω πλήρης».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...