Θησαυρός στα χέρια του «Mr Βοκτάς»

COVER STORY
Μαφία των Ρομά: «θα πάρουμε πολύ χρήμα από τον κοτοπουλά»

Θησαυρός στα χέρια του «Mr Βοκτάς»

81χρονος πρώην ιδιοκτήτης εταιρίας πουλερικών «στο μάτι» των «Gipsy kings» Η έφοδος της Αστυνομίας στο σπίτι του, οι σπάνιες εικόνες και το θρίλερ με «πίνακα του Ελ Γκρέκο»

Σε θρίλερ με εκπλήξεις μετατράπηκε η έφοδος που έκαναν οι αστυνομικοί στο σπίτι γνωστού επιχειρηματία στη Μάνδρα Αττικής, στο πλαίσιο των ερευνών για τους «Gipsy Kings»!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

Για τον 81χρονο πρώην ιδιοκτήτη της εταιρίας νωπών πουλερικών «Βοκτάς» οι αστυνομικοί αρχικά πίστευαν από συνομιλίες που είχαν υποκλέψει ότι είναι κλεπταποδόχος της μαφίας των Ρομά, αλλά αποδείχθηκε πως ήταν υποψήφιος στόχος της!
Επιπλέον, στο μικρό «μουσείο» με βυζαντινές εικόνες, νομίσματα και πίνακες που αντίκρισαν υπήρχε και ένας πίνακας που έμοιαζε με ένα από τα κορυφαία έργα του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου Ελ Γκρέκο. Ομως, ενώ είχαν ήδη γίνει επίσημες ανακοινώσεις για «πίνακα μεγάλης αξίας», σύμφωνα με δύο ιδιώτες εκτιμητές, στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν πρόκειται για αυθεντικό, όπως αποφάνθηκαν οι ειδικοί της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η έρευνα στη μονοκατοικία του 81χρονου στη Μάνδρα έγινε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την πλήρη εξάρθρωση της συμμορίας των Ρομά που «χτυπούσαν» κυρίως σε σπίτια πλουσίων. Οι Αρχές είχαν καταγεγραμμένες συνομιλίες των «Gipsy Kings», στις οποίες, κατά πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «ο κοτοπουλάς είναι καλός και έχει πράγματα» και «θα πάρουμε πολύ χρήμα από τον κοτοπουλά»!

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου που μπήκαν στη μονοκατοικία του 81χρονου έμειναν άφωνοι όταν είδαν κρεμασμένο σε έναν τοίχο του σπιτιού τον πίνακα που απεικονίζει τον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης σε στάση προσευχής και κατάνυξης, και θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Αντίγραφα

Οταν ρώτησαν τον ηλικιωμένο πρώην βιομήχανο πού βρήκε τον πίνακα, εκείνος απάντησε μέσα στην ταραχή του ότι δεν θυμόταν. Ετσι, το έργο τέχνης μεταφέρθηκε στο τμήμα, όπου κλήθηκαν δύο εκτιμητές, οι οποίοι αποφάνθηκαν πως είναι πιθανό να πρόκειται για έργο του Ελ Γκρέκο, καθώς ο μεγάλος ζωγράφος συνήθιζε να δημιουργεί αντίγραφα των δημιουργιών του κρύβοντας την υπογραφή του κάτω από στρώματα χρωμάτων.

Ετσι, οι αστυνομικοί πίστεψαν πως βρίσκονται μπροστά σε έναν θησαυρό ανεκτίμητης αξίας! Ομως, όταν ζήτησαν την άποψη των πλέον αρμοδίων, δηλαδή των υπευθύνων της Εθνικής Πινακοθήκης, τότε άκουσαν την εκτίμηση ότι είναι σύγχρονο αντίγραφο χωρίς ιδιαίτερη ιστορική αξία!

  

Η αποκάλυψη ότι ο πίνακας ήταν «μαϊμού» οδήγησε σε ανατροπή και την υποτιθέμενη εμπλοκή του 81χρονου με τη μαφία των Ρομά διαρρηκτών. Οπως αποδείχθηκε, όχι μόνο δεν είχε σχέση με τη μεγάλη οργάνωση των κακοποιών, αλλά ήταν και υποψήφιο θύμα τους, αφού σκόπευαν να τον ληστέψουν αλλά δεν πρόλαβαν, γιατί συνελήφθησαν! Ο ίδιος, όταν τελείωσε η περιπέτειά του, ξεκαθάρισε λέγοντας στην εκπομπή «Tatiana Live» ότι είχε αγοράσει τον πίνακα πριν από χρόνια από γνωστή γκαλερί του Κολωνακίου, και μάλιστα με μικρό αντίτιμο!

Αυτόφωρο

Στο μεταξύ, ο 81χρονος είχε περάσει τη νύχτα στα κρατητήρια και το πρωί παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο, από το οποίο αφέθηκε ελεύθερος αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τον «πίνακα μεγάλης αξίας», από τη μονοκατοικία του κατασχέθηκαν ακόμη 23 εικόνες της βυζαντινής περιόδου, ένας Επιτάφιος, πέντε άμφια, 108 αρχαία νομίσματα, μια πήλινη κεφαλή, ένα πτυσσόμενο μεταλλικό κλομπ, ξίφη, σπαθιά, ένα ξιφίδιο, μαχαίρια και σουγιάδες, αλλά και 21.000 ευρώ.

Παράλληλα, εκκρεμεί η εξέταση των υπόλοιπων αντικειμένων που βρέθηκαν στην κατοχή του και κυρίως των λειτουργικών πυροβόλων όπλων που κατείχε χωρίς νόμιμη άδεια. Πρόκειται για επτά πιστόλια με πέντε γεμιστήρες, τρία περίστροφα, μια επαναληπτική καραμπίνα με τροποποιημένο γεμιστήρα και ένα τυφέκιο με διόπτρα και σιγαστήρα. Μαζί με αυτά κατασχέθηκαν ένα πολυβόλο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σε τρίποδο, δύο ανενεργά βλήματα όλμων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πλήθος σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων και μια ανενεργή αμυντική χειροβομβίδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ