Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ο Αμλετ στο… σκαμνί

❱❱ Υστερα από 400 χρόνια, αληθινοί λειτουργοί της Δικαιοσύνης καταδίκασαν σε κάθειρξη 10 ετών τον σαιξπηρικό ήρωα για τον φόνο του ΠολώνιουΑπό τη
Μαρία Μεϊμάρη

Τετρακόσια και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τη συγγραφή του «Αμλετ», του γνωστού σαιξπηρικού έργου που έχει αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια λογοτεχνία. Την Παρασκευή και το Σάββατο 13-14 Απριλίου, ο διάσημος μυθιστορηματικός χαρακτήρας κάθισε στο… εδώλιο και καταδικάστηκε για την ανθρωποκτονία του Πολώνιου!

Η δίκη του Αμλετ και τις δύο ημέρες διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες! Στο τέλος, οι δικαστές και οι ένορκοι του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έκριναν τον κατηγορούμενο ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή. Ωστόσο, του αναγνώρισαν ελαττωμένο καταλογισμό, καθώς και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών και δύο μηνών!

f2 gkavelas

Ολα τα παραπάνω δεν αποτελούν σενάριο φαντασίας, αλλά εκτυλίχθηκαν στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο πλαίσιο της παράστασης του Καταλανού σκηνοθέτη Ροζέρ Μπερνά «Please, continue (Hamlet)», που έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. Αληθινοί λειτουργοί της Δικαιοσύνης, διακεκριμένοι δικηγόροι, ιατροδικαστές, ψυχίατροι και γνωστοί Ελληνες ηθοποιοί αυτοσχεδίασαν, έχοντας διαβάσει τη δικογραφία της υπόθεσης!

Οι δικαστές και οι ένορκοι, έπειτα από πολλή σκέψη, «σφράγισαν» τη μοίρα του σαιξπηρικού ήρωα. «Ηταν μια τιμητική πρόσκληση από το Εθνικό Θέατρο, στην οποία ανταποκρίθηκα με προθυμία. Επρόκειτο για μια μοναδική εμπειρία μιας εικονικής δίκης, που συνδύαζε και το στοιχείο της θεατρικότητας, καθώς επρόκειτο για παράσταση. Ο ρόλος μου δεν διέφερε σε τίποτε από την ενάσκηση του λειτουργήματός μου» δήλωσε στην «Espresso» ο δικηγόρος Δημήτρης Γκαβέλας, ο οποίος υποδύθηκε τον συνήγορο υπεράσπισης του Αμλετ στη δεύτερη παράσταση, στις 14 Απριλίου.

f3 10

Ο ίδιος τόνισε ότι, τη στιγμή της απόφασης, δικαστήριο και κοινό διχάστηκαν. «Το μεν δικαστήριο, με οριακή πλειοψηφία, έκρινε τον Αμλετ ένοχο. Επίσης, μοιρασμένη ήταν και η ετυμηγορία του κοινού. Ηταν μια πολύ ευχάριστη συνεργασία με τους πρωταγωνιστές ηθοποιούς, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω. Οπως επίσης ευχαριστώ τους συντελεστές του Εθνικού Θεάτρου και τον σκηνοθέτη της παράστασης» ανέφερε ο κ. Γκαβέλας, λέγοντας ότι, λίγο πριν ανακοινώσει την απόφαση ο πρόεδρος της «έδρας», ένιωσε την ίδια αγωνία που νιώθει και στις αληθινές δίκες, στις οποίες παρίσταται ως συνήγορος υπεράσπισης!

Η δικηγόρος Βιολέτα Κριτσίλη, η οποία ήταν συνήγορος πολιτικής αγωγής στην πρώτη, εικονική δίκη, για λογαριασμό της… Οφηλίας, από την πλευρά της ανέφερε ότι απόλαυσε την εμπειρία: «Το Εθνικό Θέατρο είναι ένας πολύ σοβαρός θεσμός και δεν είχα κανέναν δισταγμό να το κάνω. Η δίκη έγινε κανονικά, σαν να ήταν ακροαματική διαδικασία. Απλώς, είχαμε λίγο πιο περιορισμένο χρόνο για να εξετάσουμε τους μάρτυρες. Οι ένορκοι κληρώθηκαν από το κοινό, και μάλιστα με κωλύματα εξαίρεσης για όσους ήταν συγγενείς ή φίλοι μας και παρακολουθούσαν την παράσταση. Με λίγα λόγια, τηρήθηκε όλος ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, όπως ακριβώς γίνεται στα δικαστήρια»!

Σε «γκέτο» της Αθήνας

Οπως είπε η κυρία Κριτσίλη, η υπόθεση της παράστασης ήταν βασισμένη στο διάσημο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ομως, με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, καθώς η πλοκή εξελισσόταν σε ένα «γκέτο» της Αθήνας τού σήμερα, ενώ ο Αμλετ δεν ήταν Δανός πρίγκιπας, αλλά ένας νεαρός 23 χρόνων, ο οποίος κλονίστηκε όταν έμαθε ότι η μητέρα του παντρεύτηκε τον αδελφό του νεκρού πατέρα του και θείο του. Στο δικαστήριο κατέθεσαν ακόμα αληθινός ιατροδικαστικής και ψυχίατρος, οι οποίοι ανέλυσαν διεξοδικά τον ψυχισμό του Αμλετ!

f4 7

«Η ιδιαιτερότητα αυτής της παράστασης ήταν ότι έπρεπε να κινητοποιήσουμε το συναίσθημα του κοινού που παρακολουθούσε τη διαδικασία. Οταν αγορεύαμε, έπρεπε να κοιτάζουμε το κοινό, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο δικαστήριο, όπου κοιτάζουμε προς τους δικαστές» κατέληξε η κυρία Κριτσίλη. Στην παράσταση έπαιξαν οι ηθοποιοί Δημήτρης Πασσάς (Αμλετ), Στέλλα Βογιατζάκη (Οφηλία) και Τζίνη Παπαδοπούλου (Γερτρούδη). Επίσης, συμμετείχαν οι δικηγόροι Χριστίνα Νικολοπούλου (πολιτική αγωγή) και Αθανασία Μυλωνοπούλου (υπεράσπιση), ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Χρήστος Γεραρής, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ο ψυχίατρος Γιώργος Καραμπουτάκης κ.ά.

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...