Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 24 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δώστε στο ταίρι σας την ασφάλεια, την προστασία...

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Μαυρόγατα, πενιές και Μαρινάκης!

❱❱ Τα… απρόοπτα κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Αγια-Σοφιά και ο Ελληνας μουσικός που έκλεψε την παράσταση στο δείπνοΥπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε το πρωθυπουργικό ζεύγος στον εμβληματικό Ναό της Αγίας Σοφίας, όπου περίμεναν δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και μια… γοητευτική ξεναγός, η οποία μαγνήτισε τα βλέμματα! Ομως, την παράσταση έκλεψε μια μαύρη γάτα, που «έκοβε βόλτες» μέσα στο μνημείο-σύμβολο της Ορθοδοξίας! 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει την έκπληξή του όταν την είδε και τα φλας άστραψαν απαθανατίζοντας τα γέλια του πρωθυπουργικού ζεύγους, το οποίο μάλλον δεν είναι προληπτικό! Η Μπέτυ Μπαζιάνα προτίμησε να κάνει μια απλή, κλασική επιλογή στην εμφάνισή της, φορώντας λευκό πουκάμισο, μαύρο παντελόνι και δερμάτινο πανωφόρι, ενώ επέλεξε παπούτσια χωρίς τακούνι για να είναι άνετη. Στον λαιμό της ένα μακρύ μενταγιόν τής έδινε την απαραίτητη λάμψη.

f9 4707099

Μετά την ξενάγηση στην Αγια-Σοφιά, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του κατευθύνθηκαν στο σκάφος που θα τους μετέφερε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Παρά τη βροχή, σταμάτησε και χαιρέτησε διά χειραψίας τους Τούρκους μικροπωλητές που είχαν στήσει πάγκους κοντά στο λιμάνι. Ο κ. Τσίπρας τούς είπε στα ελληνικά «γεια σας» και εκείνοι απαντούσαν στα τουρκικά «μέρχαμπα» (καλημέρα).

Πλούσιο μενού

Το δείπνο που παρέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα και στην ελληνική αποστολή στην Αγκυρα είχε… άρωμα Ελλάδας! Συνοδεία μπουζουκιού, οι δύο ηγέτες απόλαυσαν μελιτζανοσαλάτα, αγκινάρες λαδερές και λαχανοντολμάδες με φρυγανισμένο ψωμί για πρώτο πιάτο, μάντι με βούτυρο, αποξηραμένο γιαούρτι και καρύδια, καθώς και σος ντομάτας με βασιλικό, πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ ροδιού και καρύδια. Για κυρίως πιάτο υπήρχαν αρνάκι καρέ γεμιστό με συνοδευτικά, Αντανα κεμπάπ, μοσχάρι και μίνι λαχματζούν. Για επιδόρπιο γεύτηκαν ποικιλία τουρκικών γλυκών με κυδώνι και μπακλαβά με φιστίκι.

2 10

H ορχήστρα που έντυσε μουσικά το δείπνο έπαιξε και το συμβολικό τραγούδι «Μες στου Βοσπόρου τα στενά» («Toύρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός»). Τις εντυπώσεις έκλεψε όμως με το μπουζούκι του ο μουσικός Γιώργος Μαρινάκης, που διαπρέπει στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία στην παραδοσιακή μουσική, και πρόσφατα έδωσε μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Μπέτυ Μπαζιάνα εμφανίστηκε στο δείπνο με σκούρο πράσινο φόρεμα, ενώ η Εμινέ Ερντογάν επέλεξε και πάλι μαύρο ένδυμα, συνοδεύοντάς το με μπεζ-χρυσή μαντίλα. Προσκεκλημένοι στο δείπνο ήταν και τρεις Ελληνες αθλητές που αγωνίζονται στην Τουρκία, ο Κώστας Σλούκας, ο Κώστας Μήτρογλου και ο Γιώργος Τζαβέλλας.

f4 19

Ο Ελληνας γκαρντ της Φενέρ ήταν ο μόνος που κατάφερε να δώσει το «παρών» και ανέβασε περιχαρής στα social media μια φωτογραφία μέσα από το Λευκό Παλάτι, με κάποια από τα εδέσματα και την καρτέλα με το όνομά του, που αναφέρει στα τουρκικά: «Αξιότιμε Κώστα Σλούκα».

Συνάντησή με «Γέφυρες» προς το Φανάρι

f2 ap 19037358699847

Το πρώτο βήμα στην προσπάθεια γεφύρωσης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην ελληνική κυβέρνηση έγινε χθες, ενώ η επιτροπή του Φαναρίου θα ταξιδέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Εκτός του συμβολικού χαρακτήρα της, η επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη είχε ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση 20 λεπτών με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία συζήτησαν θέματα για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, έγινε συνάντηση εργασίας της επιτροπής του Φαναρίου με τον Κώστα Γαβρόγλου. Τα μέλη της ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τις αρχές της διαπραγμάτευσης με την ελλαδική Εκκλησία, με βάση το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερωνύμου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη μισθοδοσία των κληρικών.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει διατυπώσει εγγράφως την αντίθεσή του στην πρόταση αναθεώρησης των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος, αλλά και στο πώς επιχειρείται να ολοκληρωθεί η συμφωνία, καθώς έχει παρακαμφθεί επιδεικτικά, παρότι επιχειρείται να μπουν ως πακέτο στη συμφωνία οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, των Δωδεκανήσων και η Εκκλησία της Κρήτης που υπάγονται στο Φανάρι.

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών, την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, θα γίνει με διευρυμένη σύνθεση εκ μέρους του Πατριαρχείου, καθώς θα εκπροσωπηθούν οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και η Εκκλησία της Κρήτης.

Κοινό ηχηρο μήνυμα με Βαρθολομαίο προς τον «σουλτάνο» για τη Χάλκη

Ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία της κλειστής εδώ και 48 χρόνια Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος εν ενεργεία Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε τη φημισμένη Σχολή έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια. Στις 29 Σεπτεµβρίου του 1933 επίσκεψη είχε πραγματοποιήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Παρουσία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας, της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας». Ετσι απάντησε στην αναφορά του Ερντογάν που ζήτησε -εν είδει παζαριού- να εκχωρηθεί η δυνατότητα εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης εμπίπτει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο λιμανάκι του γραφικού Πριγκιπόννησου περίμεναν τον πρωθυπουργό ο μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος και πλήθος ντόπιων. Παρά τη βροχή, οι υψηλοί προσκεκλημένοι θαύμασαν τον δρόμο προς τον Λόφο της Ελπίδας, όπου βρίσκονται η Μονή της Αγίας Τριάδας και η Θεολογική Σχολή και θαυμάσια παραδοσιακά σπίτια, που πολλά ανήκαν σε Ρωμιούς. Ως παλιός απόφοιτος της Σχολής ο Πατριάρχης ξενάγησε τον Αλέξη Τσίπρα στους χώρους της, ενώ φύτεψαν ένα δέντρο στον κήπο.

offer

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...