Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Μαριάντα Πιερίδη: Ερωτικό ταξιδάκι στο Λονδίνο

Απόδραση στο Λονδίνο με το νέο της αμόρε για...

«Παγίδες» στο σαρακοστιανό τραπέζι

Τα θρεπτικά συστατικά στα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας και τα «καμπανάκια» αναφορικά με θερμίδες και χοληστερίνη

Από τη
Σοφία Τικταμπανίδη

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της περιόδου των 40 ημερών έως το Πάσχα. Η νηστεία της Σαρακοστής θεωρείται η πιο υγιεινή δίαιτα, αφού η διατροφή διαφοροποιείται σημαντικά από τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες παγίδες.

Θαλασσινά
Εχουν σημαντική θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι. Ολα τα θαλασσινά περιέχουν λίγες θερμίδες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας για τον οργανισμό μας και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, απαραίτητης για τη σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού.
Ωστόσο, τα οστρακοειδή και τα μαλακόστρακα περιέχουν υψηλή ποσότητα χοληστερίνης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση θαλασσινών θα πρέπει να είναι και όσοι έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη υπέρ ή υποθυρεοειδισμό).

Οσπρια
Αποτελούν μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, διαλυτές φυτικές ίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι μια καλή επιλογή για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιατί, εκτός των άλλων, προκαλούν κορεσμό.

Λαγάνα
Η λαγάνα, το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, φτιάχνεται από μαλακό αλεύρι και μαγιά και κάθε φέτα έχει γύρω στις 80 θερμίδες.

Ταραμοσαλάτα
Είναι εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο. Προσοχή, όμως, γιατί έχει πολλές θερμίδες εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε λάδι.

Ελιές
Οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη. Εξι ελιές είναι όσο χρειάζεστε και παρέχουν 48 θερμίδες.

Ποτό
Η ημέρα επιβάλλει ούζο, προσοχή όμως μην ξεπεράσετε τα τέσσερα, πέντε δάχτυλα. Πολύ καλύτερη επιλογή είναι το κρασί, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που βρίσκεται στον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών. Το ένα ποτηράκι κρασί έχει γύρω στις 70 θερμίδες.

Γλυκά
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν κλείνει ποτέ χωρίς το ιδιαίτερο γλυκό του! Το παραδοσιακό γλυκό της ημέρας είναι ο χαλβάς, που προσφέρει στον οργανισμό σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο και ασβέστιο. Μπορείτε, επίσης, να καταναλώσετε και κάποιο γλυκό του κουταλιού ή του ταψιού. Μία μερίδα γλυκού μπορεί να καταναλωθεί χωρίς τύψεις, ακόμα κι αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι μία μερίδα χαλβά είναι περίπου δύο δάχτυλα και περιέχει περίπου 260 θερμίδες.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...