Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Επέστρεψε στην «αγκαλιά» των πιστών

Το μεγαλύτερο σύμβολο του χριστιανισμού παραδόθηκε και πάλι στους προσκυνητές με μια συγκινητική τελετή!

Το μεγαλύτερο σύμβολο του χριστιανισμού παραδόθηκε και πάλι στους προσκυνητές με μια συγκινητική τελετή! 

Με ξεχωριστή λαμπρότητα θα γίνουν φέτος το Πάσχα η αφή του Αγίου Φωτός και η θεία λειτουργία της Ανάστασης, καθώς παραδόθηκε στη λατρεία των πιστών το μεγαλύτερο σύμβολο της χριστιανικής πίστης, ο Πανάγιος Τάφος.

Μετά τη ριζική σωστική ανακαίνισή του από ελληνικά χέρια, το Ιερό Κουβούκλιο αποδόθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που έχει τα πλήρη δικαιώματα κατοχής του, αλλά και στις άλλες χριστιανικές κοινότητες των Αγίων Τόπων που έχουν δικαίωμα χρήσης του.
Το Ιερό Κουβούκλιο που καλύπτει τον φυσικό βράχο όπου τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού ήταν βαθιά πληγωμένο από τη φθορά του χρόνου.

Υψηλή εκπροσώπηση

Πλέον, αποκτά νέα «ζωή» πολλών αιώνων με σωστή συντήρηση και φροντίδα. Το έργο παραδόθηκε χθες σε μια συγκινητική τελετή, αντάξια της αίγλης και της σημασίας του μνημείου, που έλαβε χώρα μπροστά στην είσοδο του Κουβουκλίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και εκπροσώπου του Πάπα Φραγκίσκου, οι οποίοι προσκλήθηκαν από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για να καταδειχθεί η ενότητα του χριστιανικού κόσμου.

Πολυπρόσωπη και υψηλή εκπροσώπηση είχε και η Ελλάδα. Η αντιπροσωπία είχε επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που συνοδευόταν από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κώστα Τσιάρα, την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τον πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλια.

Πριν από την τελετή της παράδοσης, ο κ. Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Αμέσως μετά μετέβη μαζί με τους δύο Πατριάρχες στον Ναό της Αναστάσεως, όπου είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τον τάφο του Ιησού και να θαυμάσουν από κοντά το καλαίσθητο οικοδόμημα, απαλλαγμένο από τα ακαλαίσθητα μεταλλικά υποστυλώματα που το στήριζαν για 70 χρόνια και καθαρό από ρύπους 200 ετών.

«Η έρευνα συνεχίζεται»

Στη συνέχεια, παρουσία του πρωθυπουργού, η υπεύθυνη των επιστημονικών εργασιών Αντωνία Μοροπούλου παρουσίασε το έργο στην αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

«Ο τάφος μπορεί να έχει κλείσει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την ιστορία, τη διαμόρφωση και τη μορφολογία του ταφικού συγκροτήματος» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κυρία Μοροπούλου.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η αρχαιομετρική ανάλυση απάντησε τελικά στο ερώτημα για τη χρονολόγηση της γκρι πλάκας με τον σταυρό, που εντοπίστηκε κάτω από το μαρμάρινο κάλυμμα και ακουμπά στον φυσικό βράχο.
Αρχικά εικαζόταν ότι επρόκειτο για κατάλοιπο της σταυροφορικής περιόδου, όμως διαπιστώθηκε ότι η γκρι πέτρα ανήκει στην Κωνσταντίνεια περίοδο, όταν διαμορφώθηκε για πρώτη φορά ο Πανάγιος Τάφος.

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Είναι δώρο σε όλον τον κόσμο
sdfasdfsd

Το σπουδαίο έργο της αποκατάστασης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου προκάλεσε συγκίνηση αλλά και ένα αίσθημα δικαίωσης, που ήταν εμφανή στο πρόσωπο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου (φωτό) κατά την τελετή παράδοσης. Απευθυνόμενος στους υψηλούς προσκεκλημένους, ο προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας τόνισε ότι η Αγία Γη «συσπειρώνει τους λαούς και όλες τις εθνότητες και τους πολιτισμούς, δίδοντας εύγλωττη μαρτυρία για το κοινό μας πεπρωμένο».

Ο κ. Θεόφιλος υπογράμμισε ότι «η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου δεν είναι δώρο στην Αγία Γη, αλλά σε όλον τον κόσμο», καθώς «η ενότητα που καταδείχθηκε από την αναστήλωση θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους λαούς της περιοχής μας, ειδικά σε μια περίοδο που ο κόσμος μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Αυτή η αναστήλωση θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

Συνύπαρξη των θρησκειών

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ευχαρίστησε όλους τους δωρητές για την οικονομική ενίσχυση που έκανε εφικτό το έργο και αναφέρθηκε στην αρμονική συνύπαρξη των θρησκειών, ευχαριστώντας τις χριστιανικές κοινότητες και τις άλλες δύο μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες των Εβραίων και των μουσουλμάνων, που μοιράζονται τις κοινές αξίες του προπάτορα Αβραάμ.
Στην τελετή μίλησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ορθόδοξος ελληνικός λαός συμμετέχει στην παράδοση του Ιερού Κουβουκλίου μέσω της παρουσίας του πρωθυπουργού.

«Το ημέτερο ορθόδοξο ελληνικό γένος και οι εκάστοτε άγρυπνοι φύλακες των παναγίων προσκυνημάτων διεφύλαξαν αυτά τα προσκυνήματα και μας τα παραδίδουν αποπνέοντας ζωή» είπε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχήθηκε ενίσχυση και καρτέρηση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την πρόσφατη ονομαστική εορτή του, ώστε να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες, σε λιμένες ευημερίας.

Υπερήφανος και ως  απόφοιτος του ΕΜΠ ο Αλέξης Τσίπρας!

f4 4084944

Ολα τα στάδια υλοποίησης του έργου της ανακαίνισης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου παρακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο με την ιδιότητα του πρωθυπουργού αλλά και από επαγγελματικό ενδιαφέρον ως μηχανικός, όπως είπε ο ίδιος στην τελετή παράδοσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του έργου και το χαρακτήρισε κορυφαία στιγμή συνεννόησης και σημάδι αρμονικής συνύπαρξης λαών και πιστών διαφορετικών θρησκειών, καθώς και σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και κορυφαίο σύμβολο της χριστιανικής πίστης.
«Οταν ενημερώθηκα γι’ αυτό το μεγάλο έργο, είδα σαν μια μεγάλη πρόκληση τη διατήρηση αυτού του μνημείου και συμβόλου» ανέφερε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τέλεσε ιστορικό έργο υπογραμμίζοντας: «Αισθάνομαι διπλά περήφανος ως εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας και ως απόφοιτός του».

Πανανθρώπινες αξίες

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη εκπονηθεί η μελέτη της συνολικής συντήρησης του Ιερού Ναού της Αναστάσεως, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει να βρίσκεται αρωγός του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με όσα μέσα διαθέτει.

Εξήρε, ακόμη: «Τόσο την ιστορική παρουσία του Ορθόδοξου Ελληνισμού σε αυτήν την πολύπαθη γη με φάρο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όσο και τον σύγχρονο διπλωματικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση αυτών των πανανθρώπινων αξιών, στην προώθηση της ειρήνης, του διαθρησκευτικού διαλόγου, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την παγκόσμια εμβέλεια που έχουν σήμερα τόσο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας όσο όμως και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας».


offer

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...