Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Big business για τις αδελφές Μάτσα

❱❱ Το νέο μεγάλο στοίχημα για την τρίτη γενιά της εφοπλιστικής δυναστείας H τρίτη γενιά της εφοπλιστικής δυναστείας που ίδρυσε το 1880 ο Λουκάς Κ. Μάτσας είναι μακράν η πιο όμορφη. Οι τρεις αδελφές Ιωάννα Μάτσα, Λουκία Μάτσα και Μαρίνα Δούκα δεν είναι μόνον ευκατάστατες από την κούνια τους, αλλά και γοητευτικές και ικανές. 

Το κατά πόσον θα μπορέσουν να σαγηνεύσουν τη ναυτιλιακή αγορά είναι τώρα το μεγάλο τους στοίχημα, καθώς ξεκινούν τη δική τους διαδρομή στην ποντοπόρο, ιδρύοντας ναυλομεσιτικό γραφείο στον Πειραιά. Στόχος τους, οι αγοραπωλησίες πλοίων, είτε μεταχειρισμένων είτε καινούργιων ή αυτών που πωλούνται για διάλυση. Και είναι ίσως μια χρυσή συγκυρία, καθώς οι ναυλαγορές ανακάμπτουν και οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών σε μεταχειρισμένα ποντοπόρα πληθαίνουν.

Το ναυλομεσιτικό γραφείο που άνοιξαν η Matsas Shipbrokers φέρει περήφανα το όνομα της οικογένειας που έχει προικίσει τα τρία κορίτσια με το απαραίτητο DNA για τη δουλειά αυτή. Η οικογένεια Μάτσα στα 137 χρόνια που ασχολείται με τη ναυτιλία έχει εξερευνήσει πολλές διαφορετικές ναυτιλιακές αγορές και τώρα ενδιαφέρεται και για τη ναυλομεσιτική. Η ενασχόληση της οικογένειας Μάτσα με τη ναυτιλία άρχισε το 1880, όταν ο Λουκάς Μάτσας έφυγε από την Αμοργό για να ξεκινήσει μία υπηρεσία ρυμουλκών πλοίων στον Πειραιά.

Εκτοτε η οικογένεια έχει κρατήσει την παράδοση και έχει αναπτυχθεί, πέρα από τα ρυμουλκά, και στην αγορά του ξηρού φορτίου. Η πρωτοβουλία τους δεν είναι τυχαία. Η νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας κάνει καινούργια ξεκινήματα και οι ναυλομεσιτείες έχουν αυτή την περίοδο την τιμητική τους. Επειτα από χρόνια συνεργασίας με την Intermodal του Δερμάτη και ακόμα περισσότερα στο πλευρό του θρυλικού, στον Πειραιά, πατέρα του, και ο Γιάννης Κοτζιάς, που τυγχάνει και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ναυλομεσιτών, ξεκίνησε τη δική του εταιρία, την Xclusiv Shipbrokers. Αλλο νέο γραφείο είναι η Parallax Shipbrokers που ίδρυσε ο Δημήτρης Ιωάννου μετά τη διαδρομή του στις George Moundreas & Co, Clarksons Hellas και RS Platou.

Κύκλος γνωριμιών

Αλλά τη χάρη και τη λάμψη της Ιωάννας Μάτσα, της Λουκίας Μάτσα και της Μαρίνας Δούκα-Μάτσα δεν την έχουν. Επιπλέον, η οικογενειακή εταιρία Loucas G. Matsas είναι η μόνη εταιρία διάσωσης και ρυμούλκησης της οποίας η ιστορία εκτείνεται σε τρεις αιώνες. Κάτι που, εκτός από πείρα, κληροδοτεί στα κορίτσια και σχέσεις εμπιστοσύνης και ευρύτατο κύκλο γνωριμιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Loucas G. Matsas ιδρύθηκε το 1880 από τον Λούκα Κ. Μάτσα, πρωτοπόρο, που γεννήθηκε στην Αμοργό και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά στην οδό Μπότσαρη, όπου βρίσκονται ακόμα σήμερα τα κεντρικά γραφεία. Η εταιρία έχτισε το πρώτο ρυμουλκό της στη Σάμο. Ηταν ατμοκίνητο φτιαγμένο από ξύλο και ονομάστηκε «Αγιος Γεώργιος».

Εκείνη την εποχή ο Πειραιάς δεν είχε αποβάθρες και ως εκ τούτου τα ιστιοφόρα και τα λίγα ατμοκίνητα πλοία ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι και εκφόρτωναν το φορτίο τους πάνω σε φορτηγίδες. Ετσι για πολλά χρόνια ο «Αγιος Γεώργιος» ρυμουλκούσε φορτηγίδες με διάφορα φορτία από τα αγκυροβόλια προς τον Πειραιά. Επίσης, τραβούσε μεγάλα ιστιοπλοϊκά από το λιμάνι στα ανοιχτά προτού φουσκώσουν τα πανιά τους.

Τα χρόνια πέρασαν και η εταιρία μεγάλωνε, αποκτώντας κυρίαρχη θέση στη ρυμούλκηση στο Πειραιά. Μετά τον πόλεμο, και ειδικότερα από το 1955 και μετά, η Loucas G. Matsas μπήκε και στα πλοία γενικού φορτίου αλλά και στις πορθμειακές γραμμές Αιδηψού, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ανοίχτηκε και στα εφοδιαστικά πλοία.

Το 1980 ο γιος του Λουκά Γ. Μάτσα και σημερινός πρόεδρος, Γιώργος Λ. Ματσάς, μπαίνει στη διοίκηση της εταιρίας. Με σπουδές αλλά και θαλάσσια υπηρεσία και πείρα στον ιδιαίτερο τομέα της διάσωσης, προΐσταται του ανοίγματος του ομίλου στις υποστηρικτικές υπηρεσίες υπεράκτιων γεωτρήσεων και πετρελαϊκών πλατφορμών στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...