Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Ενέδρα θανάτου στον Καραϊβάζ

Γίναμε Μεξικό! Δύο μαυροντυμένοι εκτελεστές δολοφόνησαν μέρα μεσημέρι τον γνωστό δημοσιογράφο.

  • Από τη
    Νάντια Αλεξίου

Στόχος μαφιόζικης ενέδρας, που έστησαν δύο μαυροντυμένοι εκτελεστές σε ένα μικρό πάρκο επί της οδού Αννίνου στον Άλιμο, πολύ κοντά στο σπίτι του, έγινε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, που έπεσε νεκρός λίγο μετά τις 2.15 χθες το μεσημέρι.

Οι φονιάδες «γάζωσαν» τον αστυνομικό συντάκτη της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα», πυροβολώντας τον συνολικά 17 φορές, με πιστόλι που ενδεχομένως έφερε σιγαστήρα. Ήταν το τρίτο θύμα δολοφονικής επίθεσης από τον δημοσιογραφικό χώρο, μετά τον Σωκράτη Γκιόλια και τον Στέφανο Χίο που στάθηκε τυχερός, σε δύο υποθέσεις οι οποίες παραμένουν ανεξιχνίαστες, όπως οι παρόμοιας εκτελέσεις στο Μεξικό, όπου βασιλεύει η διαφθορά.

Ο άτυχος δημοσιογράφος είχε μόλις σταθμεύσει το όχημά του επιστρέφοντας στο σπίτι του από τον τηλεοπτικό σταθμό Star και την παρουσία του στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη. Μόλις βγήκε, τον πλησίασε ένα δίκυκλο μικρού κυβισμού, στο οποίο, σύμφωνα με μαρτυρία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, επέβαιναν δύο άτομα με σκούρα ρούχα και με ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τους. Ο Γιώργος Καραϊβάζ δεν πρόλαβε να αντιδράσει όταν ο συνεπιβάτης άρχισε να τον πυροβολεί ξανά και ξανά και σωριάστηκε αιμόφυρτος.

Το σώμα του δημοσιογράφου βρέθηκε πεσμένο μπρούμυτα στο παρκάκι, έξω από το αυτοκίνητό του. Το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση στις 2.28 και λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στο σημείο της δολοφονίας ένα ασθενοφόρο με γιατρό, ο οποίος διαπίστωσε ότι το θύμα είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή. Όπως διαπιστώθηκε, έφερε έξι τραύματα από βολίδες, ωστόσο από τον χώρο οι ειδικοί των Εγκληματολογικών Ερευνών περισυνέλεξαν συνολικά 17 κάλυκες.

imageΟΚ τελικο

Το γεγονός ότι κανένας δεν άκουσε τους διαδοχικούς πυροβολισμούς οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι εκτελεστές χρησιμοποίησαν σιγαστήρα. Ως αργά χθες αναμένονταν τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης για να εξακριβωθεί αν ήταν ένα το όπλο της δολοφονίας και αν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε άλλη εγκληματική ενέργεια. Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής συλλέγουν μαρτυρίες και υλικό από κάμερες στην ευρύτερη περιοχή, προσπαθώντας να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις των φονιάδων.

Αν και εξετάζεται ποιοι γνώριζαν τις κινήσεις του Γιώργου Καραϊβάζ, όπως έγινε γνωστό ακολουθούσε καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα και το ίδιο δρομολόγιο, ενώ ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις επαφές του, ειδικά το τελευταίο διάστημα, καθώς είχε ανοιχτές εκκρεμότητες με ποινικές υποθέσεις. Επομένως δεν είναι απίθανο οι εκτελεστές να τον είχαν παρακολουθήσει από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν.

Πατέρας ενός παιδιού

Η νέα δολοφονική ενέδρα σε βάρος δημοσιογράφου, που μάλιστα κάλυπτε το αστυνομικό ρεπορτάζ, προκαλεί σοκ και έντονη ανησυχία στον χώρο της ενημέρωσης. Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός έφηβου γιου. Είχε εργαστεί στις αρχές του 1990 στην «Απογευματινή» και στη συνέχεια στον «Ελεύθερο Τύπο», διετέλεσε αστυνομικός συντάκτης του ΑΝΤ1, στην «Espresso» και τελευταία συνεργαζόταν με την εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη στο Star, ενώ ήταν αποκλειστικός διαχειριστής της ιστοσελίδας bloko.gr. Οι συνεργάτες του τον αποχαιρέτησαν με ένα λιτό κείμενο.

«Ο Γιώργος Καραϊβάζ, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του bloko.gr, δεν είναι πια μαζί μας. Κάποιοι επέλεξαν να του κλείσουν το στόμα, να τον κάνουν να σταματήσει να γράφει τα κείμενά του, με σφαίρες. Τον εκτέλεσαν μπροστά στο σπίτι του. Για εμάς, που τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκαμε μαζί του, μας καθοδήγησε σε δύσκολες στιγμές, ήπιαμε κρασί παρέα, μας τίμησε με τη φιλία του, οι ώρες είναι πολύ δύσκολες».

Συγκλονισμένη από τη δολοφονική επίθεση στον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ δηλώνει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου, καθώς είχε προηγηθεί το 2010 η δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια.

Ξύπνησαν ζοφερές μνήμες από τη δολοφονία του Γκιόλια και την απόπειρα κατά του Χίου

Η εν ψυχρώ μαφιόζικη εκτέλεση του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ ξυπνάει μνήμες από την πρώτη δολοφονία δημοσιογράφου με πανομοιότυπο τρόπο, αυτή του Σωκράτη Γκιόλια πριν από έντεκα χρόνια, αλλά και την πρόσφατη δολοφονική απόπειρα κατά του Στέφανου Χίου.

Όπως χθες, έτσι και στις 19 Ιουλίου του 2010 η κοινή γνώμη είχε «παγώσει» με την αναπάντεχη ενέδρα θανάτου που είχαν στήσει οι -ασύλληπτοι ακόμα- δολοφόνοι έξω από το σπίτι του 37χρονου Σωκράτη Γκιόλια στην εξώπορτα του σπιτιού του στην Ηλιούπολη. Οι δράστες είχαν χτυπήσει το κουδούνι του σπιτιού του στις 5.30′ τα ξημερώματα λέγοντάς του ότι δήθεν του κλέβουν το αυτοκίνητο. Ο δημοσιογράφος βγήκε ανυποψίαστος και τότε δέχτηκε 16 πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του.

φ4 gkiolias

Λίγες μέρες αργότερα την ευθύνη για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια ανέλαβε με προκήρυξή της η οργάνωση Σέχτα Επαναστατών. Η ίδια οργάνωση είχε παλαιότερα αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση ενός αστυνομικού φύλακα μάρτυρα της υπόθεσης ΕΛΑ και είχε κάνει δύο ένοπλες επιθέσεις, μία στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και μία στο κτίριο που στέγαζε τον τηλεοπτικό σταθμό Alter. Παρά τις επίμονες έρευνες των αστυνομικών, τίποτα δεν προέκυψε για τους δολοφόνους του 37χρονου, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί έως σήμερα. Μετά τη δολοφονία Γκιόλια η Σέχτα Επαναστατών δεν επανεμφανίστηκε…

Eνέδρα στα Βριλήσσια

Στόχος δολοφονικής ενέδρας είχε πέσει τα ξημερώματα της 27ης Ιουλίου του 2020 και ο δημοσιογράφος Στέφανος Χίος έξω από το σπίτι του, στα Βριλήσσια, αλλά είχε γλιτώσει τη ζωή του από καθαρή τύχη. Ο κουκουλοφόρος επίδοξος εκτελεστής τον είχε προσεγγίσει ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του και τον είχε πυροβολήσει σχεδόν εξ επαφής στο στήθος και τον λαιμό.

φ5 1 1

Ο Στέφανος Χίος κατάφερε να επιζήσει, ωστόσο η απόπειρα δολοφονίας του καταγράφηκε ως μια ακόμα μαφιόζικου τύπου, οι δράστες της οποίας παραμένουν άγνωστοι. Οταν αποκαταστάθηκε η υγεία του, ο Στέφανος Χίος κατέθεσε ότι είχε δεχτεί απειλές λόγω των δημοσιευμάτων του και φέρεται ότι είχε δώσει στις Αρχές συγκεκριμένα ονόματα που θεωρούσε ότι εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας του.

Οι υποθέσεις διαφθοράς αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και η δολοφονία του Μάλαμα

Οι υποθέσεις που ερευνούσε ο Γιώργος Καραϊβάζ, καθώς και οι επαφές που διατηρούσε έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας. Μαζί με αυτές, εξετάζονται και οι νομικές εκκρεμότητες που είχαν προκύψει από την αρθρογραφία του στο site που διατηρούσε. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Espresso» το όνομα του Γιώργου Καραϊβάζ είχε αναφερθεί σε διαβιβαστικό της ΕΥΠ, που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς για κύκλωμα περίπου 20 αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι αναφέρονται ως «επίορκοι».

Σε αυτό γινόταν αναφορά σε κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως εκβίαση, δωροδοκία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, και, εκτός από τους εν λόγω αστυνομικούς, περιλαμβάνονταν ένας πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., ένας ποινικολόγος, ένας πρόεδρος Εφετών, αλλά και ο δημοσιογράφος για τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις που διατηρούσε με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος δολοφονήθηκε το πρωί της 29ης Οκτωβρίου 2019 στο Χαϊδάρι. Είχε προηγηθεί η δολοφονία και του πρώην ΕΚΑΜίτη Σπύρου Παπαχρήστου, ενώ έβγαινε από ταβέρνα στον Γέρακα την 1η Μαΐου 2018.

Αστυνομικοί στο σημείο δολοφονίας του Μάλαμα

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε πταισματοδίκη και όσοι αναφέρονταν στο έγγραφο είχαν κληθεί να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας. Ομως, ο φάκελος επέστρεψε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, χωρίς κάποια άλλη εξέλιξη ως σήμερα. Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε σχολιάσει αρκετές φορές το θέμα της κλήτευσής του για την υπόθεση μέσα από το bloko.gr: «Γνωρίζουμε πως εδώ και πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια, με την αξιοποίηση των επισυνδέσεων της ΕΥΠ στην προσπάθεια διαλεύκανσης του όποιου εισοδισμού του Δημήτρη Μάλαμα στην Αστυνομία και αλλαχού, το δικό μου όνομα “σέρνεται” τα τελευταία χρόνια ένθεν κακείθεν με την υπόνοια της υποβοήθειας του Δημήτρη σε επίπεδο πληροφόρησης. Το έχουμε γράψει πολλαπλώς. Απέναντι στον αναγνώστη που μας εμπιστεύεται την ενημέρωσή του θέλουμε να είμαστε διαυγείς. Δεν έχουμε λάβει το περιεχόμενο και τον λόγο της κλήσης μας στην εισαγγελέα Πταισματοδικών για ανωμοτί εξέταση, πλην όμως υπάρχει μίνιμουμ σχετική ενημέρωση… Στο διά ταύτα θα μπούμε όταν θα έρθει η ώρα. Κι αυτό γιατί ποτέ δεν κρύψαμε -πέραν των δεοντολογικών συμβατικών μας δεσμεύσεων- απολύτως τίποτα. Οταν όλοι ανασήκωναν τους ώμους με απορία ακόμη και για την ύπαρξη του Δημήτρη, εμείς αποδώσαμε στη μνήμη του αυτό που η ηθική μας επέβαλλε. Στην έρευνα, ωστόσο, επισπεύδουσα εμφανίζεται η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου. Δεν ξέρουμε και ούτε θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό που θα διαβάσετε διαδραμάτισε κάποιον ρόλο, ώστε να μας κάνει την τιμή να μας συγκαταλέξει στο πάνθεον της αστυνομικής διαφθοράς. Ευπρόσδεκτη η πρόσκληση-πρόκληση και όλα θα απαντηθούν, καθώς είναι μια καλή ευκαιρία να διερευνηθούν στην ουσία τους όλα όσα γράφαμε για το δίκτυο αστυνομικής διαφθοράς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000».

«Μάθαμε πολλά»

Ο δημοσιογράφος δεν είχε αρνηθεί ποτέ τη φιλία του με τον Δημήτρη Μάλαμα και είχε γράψει, μεταξύ άλλων, για τη δολοφονία του, σε μορφή υστερογράφων:

«ΥΓ. 1: Οποιον κι αν ρωτήσεις και τοποθετείται στο γεωμετρικό σχήμα που προαναφέραμε θα σας πει ότι δεν γνώριζε τον Δημήτρη Μάλαμα. Ο υποφαινόμενος τον γνώριζε, και μάλιστα τον γνώρισε μετά από σκληρή κριτική σχετική με την εμπλοκή του ονόματός του σε υποθέσεις διαφθοράς αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Η γνώμη μας άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Μας βοήθησε να μάθουμε πολλά, τα οποία αγνοούσαμε ως συμβαίνοντα και συμβεβηκότα, και με ασύγνωστη επιπολαιότητα -δημοσιογραφική και κοινωνική- αντιπαρερχόμασταν. Μικρό καιρό πριν από το έκβας της ζωής του, τον καταχωρίσαμε στη χορεία των φίλων.

ΥΓ. 2: Στο πλαίσιο αυτό, ας μας επιτραπεί ο συναισθηματισμός και η προσωπική αναφορά. Δημήτρη μου, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παντρεύτηκε η Δήμητρα Αλεξανδράκη

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη αποκάλυψε live πως έχει παντρευτεί. Ηταν...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Θανάσης Κουρλαμπάς: Αυτή είναι η γλυκύτατη σύζυγός του

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς...