❱❱ Ερευνητές τα εντόπισαν μαζί με άλλα στη «λίμνη των σκελετών»! Αγνωστο πώς βρέθηκαν εκεί μεταξύ του 17ου και του 20ού αιώνα!
ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ
Ανακάλυψη που τους άφησε έκπληκτους και μας αφορά άμεσα έκαναν οι πανεπιστημιακοί ερευνητές οι οποίοι έλυσαν ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα μυστήρια, το οποίο αφορά τη διάσημη «λίμνη των σκελετών».
Αναλύοντας το DNA δεκάδων σκελετών που βρέθηκαν να επιπλέουν, αλλά και στις όχθες της λίμνης Ρουπκάντ, στην ινδική πλευρά των Ιμαλαΐων, διαπίστωσαν ότι μια από τις πολυπληθέστερες ομάδες σκελετών ανήκε σε Ελληνες από την Κρήτη.
Το μυστήριο της λίμνης, που βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων, ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν την ανακάλυψε τυχαία ένας Βρετανός φρουρός, όπως αναφέρουν στην έρευνα που δημοσίευσαν στο «Nature Communications» ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Birbal Sahni Institute of Palaeosciences της Ινδίας.
Η λίμνη ήταν παγωμένη, όταν όμως οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν, ήρθαν στην επιφάνεια δεκάδες σκελετοί και γρήγορα απέκτησε την ονομασία «λίμνη των σκελετών».
Αρχικά θεωρήθηκε ότι οι σκελετοί ανήκαν σε στρατιώτες του ιαπωνικού στρατού. Οταν η υπόθεση αποδείχτηκε λανθασμένη, κυκλοφόρησαν φήμες ότι επρόκειτο για ταξιδιώτες από την ανατολική Ασία ή για ντόπιους που αυτοκτόνησαν μαζικά. Για να λύσουν τον γρίφο της λίμνης οι ερευνητές των δύο πανεπιστημίων ανέλυσαν το DΝΑ των σκελετών και παράλληλα εξέτασαν τα οστά με τη μέθοδο του άνθρακα για να προσδιορίσουν την ηλικία τους.
Εκπληξη
Διαπίστωσαν ότι τα δεκάδες οστά ανήκαν σε διαφορετικές εθνολογικές ομάδες, από τις οποίες τρεις ήταν οι πολυπληθέστερες. Η πρώτη αποτελούνταν από 23 σκελετούς ατόμων από την Ινδία τα οποία μεταξύ 7ου και 10ου αιώνα έχασαν τη ζωή τους στη λίμνη.
Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα, που αποτελούνταν από 14 σκελετούς, ήταν άτομα από την Κρήτη και την Ελλάδα τα οποία πέθαναν στη λίμνη μεταξύ του 17ου και 20ού αιώνα. Η τρίτη ομάδα αποτελούνταν από σκελετούς από τη νοτιοανατολική Ασία, οι οποίοι βρέθηκαν στη λίμνη την ίδια περίοδο με τους Ελληνες.
«Εκπλαγήκαμε πάρα πολύ από τη γενετική σύνθεση των σκελετών της Ρουπκάντ, καθώς η παρουσία ατόμων με καταγωγή τυπική της ανατολικής Μεσογείου (Ελληνες) δείχνει ότι η λίμνη δεν είχε ενδιαφέρον μόνο για τους ντόπιους, αλλά δεχόταν και επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο» σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια του Χάρβαρντ Εαντοϊν Χάρνεϊ.