Βόρειος Πόλος η Φλώρινα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βόρειος Πόλος η Φλώρινα

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στην Ελλάδα καταγράφηκε χθες στη Φλώρινα, όπου τα θερμόμετρα «τρελάθηκαν» και έδειξαν την πολική ένδειξη των -24,5 βαθμών Κελσίου! Δριμύ ψύχος σάρωσε και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, ενώ σε αρκετές από αυτές επικράτησε ολικός παγετός.

Κλειστά ήταν χθες και θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία στη Φλώρινα αφού η θερμοκρασία που επικρατεί στην πόλη είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη μιας μέσης... κατάψυξης. «Η θερμοκρασία έπεσε στους -24,5 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε ολόκληρη τη χώρα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία» δηλώνει στην «Espresso» η μετεωρολόγος της ΕΜΥ Αντωνία Τασοπούλου.

Οπως σημειώνει η ίδια, η έως τώρα χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα είχε μετρηθεί και πάλι στη Φλώρινα πριν από 83 χρόνια. «Ηταν στις 4 Φεβρουαρίου του 1929. Τότε η θερμοκρασία ήταν -23 βαθμούς Κελσίου». Ενδεικτικό του ακραίου ψύχους που επικράτησε στη συγκεκριμένη πόλη είναι ότι χθες η Μόσχα είχε -6 βαθμούς, ενώ στο «χωριό του Αϊ-Βασίλη», στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας το θερμόμετρο δεν έδειξε κάτω από -12 βαθμούς!

Η κ. Τασοπούλου προσθέτει ότι χθες σημειώθηκαν γενικότερα πολύ χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίες, όπως -9 βαθμοί Κελσίου στα Γιάννενα, στη Λάρισα και την Τρίπολη, -14 βαθμοί στην Καστοριά και -16 στο Νευροκόπι. Παράλληλα, ολικός παγετός σημειώθηκε σε πολλά σημεία της βόρειας Ελλάδας και ειδικά της δυτικής Μακεδονίας καθώς το θερμόμετρο παρέμεινε κάτω από το μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Από την άλλη, ο πάγος και το χιόνι που κάλυψαν τους δρόμους δημιούργησαν προβλήματα στις μετακινήσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν χθες η κυκλοφορία σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου των νομών Ροδόπης, Καστοριάς, Καρδίτσας, Πέλλας, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας.

Η ΕΜΥ προβλέπει ότι πολύ κρύο θα έχει και σήμερα σε ολόκληρη η χώρα, ενώ στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός που στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός. Παροδικές χιονοπτώσεις, χιονόνερο και τοπικές βροχές αναμένονται στα ανατολικά και νότια. Παρά την ηλιοφάνεια που θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -22 έως -1 βαθμούς σε Μακεδονία και Θράκη, από -6 έως 10 στη δυτική Ελλάδα, από -8 έως 7 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 3 έως 10 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Για αύριο η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις στην ανατολική και νότια χώρα, με ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια και τις ορεινές περιοχές και ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Το κρύο θα αρχίσει να υποχωρεί από την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει περισσότερο και να κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.